Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου για τις χώρες της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σίμον Κόβενει, στο πλαίσιο ενίσχυσης των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ιρλανδός αξιωματούχος είπε πως το «μπλοκ» στο ρωσικό πετρέλαιο εξετάζεται ενόψει του νέου γύρου κυρώσεων προς τη Μόσχα, αλλά πρόσθεσε πως ακόμα τίποτα δεν έχει αποφασιστεί επί του ζητήματος.
Οι ομόλογοί του από την Ολλανδία και τη Λιθουανία δήλωσαν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά τρόπους για να στοχοθετήσει το ρωσικό πετρέλαιο, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού της ΕΕ, ως μέσο άσκησης πίεσης προς τη Ρωσία για να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις.
«Εξετάζουμε όλες τις άλλες (κυρώσεις), συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε την περασμένη εβδομάδα υπέρ ενός εμπάργκο, αν και η απόφασή του δεν είναι δεσμευτική.
Το ευρωπαϊκό μπλοκ, έχοντας κινητοποιηθεί λόγω των άσκοπων, όπως υποστηρίζει η Ουκρανία, δολοφονιών αμάχων από ρωσικά στρατεύματα μετά την εισβολή της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου, ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα έναν πέμπτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, που περιλαμβάνει τον τερματισμό των ρωσικών εισαγωγών άνθρακα. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους σε αυτό που η ίδια περιγράφει ως ‘ειδική επιχείρηση’ για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας.
Ένα πιθανό εμπάργκο στο πετρέλαιο εξαρτάται από τις τεχνικές λεπτομέρειες για το εύρος και τον χρόνο μιας τέτοιας κίνησης καθώς και από τη στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ. Η ενεργειακή εξάρτηση ποικίλει στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με χώρες όπως η Βουλγαρία να εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό πετρέλαιο. Η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να στηρίξει ένα πετρελαϊκό εμπάργκο.
Η θέση της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, θα είναι κρίσιμης σημασίας. Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου, ζήτησε ένα «συντονισμένο σχέδιο για τη σταδιακή, πλήρη αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα» από τη Ρωσία, αλλά διπλωμάτες της ΕΕ έχουν πει ότι το Βερολίνο δεν στηρίζει ενεργά την άμεση επιβολή εμπάργκο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ