Γαλλικές εκλογές: Πώς η αναμέτρηση Μακρόν - Λεπέν για την προεδρία διαφέρει από το 2017

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γαλλικές εκλογές: Πώς η αναμέτρηση Μακρόν - Λεπέν για την προεδρία διαφέρει από το 2017
Οι πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας έχουν «δείξει» (άμεσα ή έμμεσα) πως θα στηρίξουν τον Μακρόν έναντι της Λεπέν για την προεδρία.

Σε φάση ανασύνταξης πριν από τη μεγάλη μάχη εισέρχονται από σήμερα τα επιτελεία του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, μετά από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη 2η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει ανάλυση της Berenberg, ο νυν πρόεδρος και η επικεφαλής του ακροδεξιού RN θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου, με τις περισσότερες από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας να έχουν «δείξει» (άμεσα ή έμμεσα) πως θα στηρίξουν τον Μακρόν έναντι της Λεπέν για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.

Το ίδιο ζευγάρι είχε βρεθεί αντίπαλο και στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2017, με τον Μακρόν να κερδίσει την προεδρία με 66,1% έναντι 33,9% που είχε λάβει η Λεπέν.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Berenberg, η φετινή μάχη του δεύτερου γύρου διαφέρει από αυτή του 2017 για τρεις λόγους:

  • Μετά από 5 χρόνια στην ηγεσία της χώρας, ο Μακρόν φαίνεται να έχει απωλέσει την εικόνα του «νέου» και «άφθαρτου» με την οποία κέρδισε τις εκλογές του 2017. Μάλιστα, μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο πως μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος τον εκλαμβάνει ως μέλος του «παλιού» πολιτικού κατεστημένου της Γαλλίας.
  • Η Λεπέν έχει καλλιεργήσει από το 2017 και ειδικότερα στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο μια πολύ λιγότερο «τοξική» και «ακραία» εικόνα, θέλοντας να δείξει πως έχει αφήσει στο παρελθόν την ακροδεξιά ρητορική και να έχει σταματήσει τις αναφορές για θέματα όπως η έξοδος της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Frexit)
  • Το 2017, ο χώρος του πολιτικού κέντρου ήταν σημαντικά ισχυρότερος από την εικόνα που διαμόρφωσαν οι κάλπες της Κυριακής. Είναι χαρακτηριστικό πως τα δύο άλλοτε κραταιά κόμματα της Γαλλίας, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Σοσιαλδημοκράτες, συγκέντρωσαν κοντά στο 7% των ψήφων. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την στροφή προτίμησης προς την Λεπέν σε ένα πιο «παραδοσιακά» δεξιό και συντηρητικό ακροατήριο, που θα μπορούσε να της δώσει καλύτερες πιθανότητες έναντι του Μακρόν για τον δεύτερο γύρο. Παράλληλα, η Λεπέν έχει να αντλήσει ψήφους και το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ, που έλαβε κοντά στο 7%.

Σύμφωνα με την Berenberg, τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται να δείχνουν σε μια μικρή διαφορά μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν για τις κάλπες της 24ης Απριλίου. Οι δύο αντίπαλοι θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις και για τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, στις 12 και 19 Ιουνίου.

Η τράπεζα υποστηρίζει πως σε περίπτωση νίκης της Λεπέν στο δεύτερο γύρο, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια κατάσταση παρόμοια με αυτή του 2016 στις ΗΠΑ, όταν ο Ντόναλτ Τραμπ επικράτησε της Χίλαρι Κλίντον κόντρα στις δημοσκοπήσεις και στις προβλέψεις των αναλυτών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είχε σημαντικές επιπτώσεις και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρ' όλο που η Λεπέν έχει «στρογγυλέψει» τις θέσεις της εναντίον των Βρυξελλών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Οι δύο «τρομακτικές» εβδομάδες

Λεμέρ: Ο Μακρόν χρειάζεται πλειοψηφία, αλλά όχι συνασπισμό κομμάτων

Γαλλία - Εκλογές: Μπροστά ο Μακρόν - Θα αναμετρηθεί με τη Λεπέν στον καθοριστικό β' γύρο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider