Πατούλης: Κάνουμε μια νέα, «πράσινη» αρχή και δίνουμε αξία στα σκουπίδια μας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πατούλης: Κάνουμε μια νέα, «πράσινη» αρχή και δίνουμε αξία στα σκουπίδια μας
Επίσκεψη στη λαϊκή αγορά της Αγίας Παρασκευής.

Με συστηματική δουλειά η Αττική έχει εισέλθει στην εποχή της ανακύκλωσης. Με τη συμβολή των πολιτών κάνουμε μία νέα «πράσινη» αρχή και δίνουμε αξία στα σκουπίδια μας, επισήμανε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης από τη λαϊκή αγορά της Αγ. Παρασκευής, την οποία επισκέφθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής».

Με κεντρικό σύνθημα «Δώσε αξία στα σκουπίδια σου» και σε συνεργασία με τους επαγγελματίες και τους παραγωγούς του κλαδου, το πρόγραμμα επικοινωνίας, της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ θα αναπτυχθεί σε περίπου 240 λαϊκές αγορές. Εξελίσσεται καθημερινά, σε 20 λαϊκές αγορές διαφορετικών δήμων, με την παρουσία ενός κινητού «πράσινου σημείου» και μιας ομάδας εκπαιδευμένων στελεχών, οι οποίοι ενημερώνουν τους πολίτες για την ανακύκλωση, την ξεχωριστή συλλογή βιοαποβλήτων την εφαρμογή των κανόνων της κυκλικής οικονομίας και τα οφέλη από την ανταποδοτικοτητα των ανακυκλούμενων προϊόντων.

Στη λαϊκή αγορά της Αγ. Παρασκευής, τον περιφερειάρχη υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Β. Ζορμπάς, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για τις λαϊκές αγορές Σ. Μελάς, ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος της 3ης λαϊκής αγοράς Αθηνών και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών "ΠΟΣΠΛΑ", Κ. Σφύρας κ.ά..

Ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, συζήτησε με τους πολίτες, τους παραγωγούς και πωλητές, και εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ανταπόκρισή τους στο πρόγραμμα, πρόσθεσε: "Έχουμε ισχυρούς συμμάχους στην προσπάθεια να γυρίσουμε σελίδα στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Μέσα από τη δράση «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής» η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα πως 'η ανακύκλωση μας ωφελεί όλους'. Ωφελεί το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών και την 'τσέπη' μας, καθώς όσο περισσότερο ανακυκλώνουμε, τόσο λιγότερα χρήματα θα πληρώνουμε για τη διαχείριση των σκουπιδιών".

Ο κ. Πατούλης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το δήμαρχο κ Ζορμπά και τους συνεργάτες του καθώς και τους παράγοντες του κλάδου για τη ουσιαστική συμβολή τους στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας κουλτούρας στο τρόπο διαχείρισης, ανακύκλωσης και ελαχιστοποίησης των απορριμμάτων. "Η επιλογή υλοποίησης του προγράμματος ενημέρωσης στις λαϊκές αγορές είναι στρατηγικής σημασίας και είναι σημαντικό ότι υπάρχει καλή συνεργασία με την ομοσπονδία και τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά" τόνισε ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Β. Ζορμπάς, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία "προς όφελος του περιβάλλοντος και της τσέπης μας. Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι αν δεν ανακυκλώνουμε και πετάμε το σύνολο των υπολειμμάτων στα κοινά σκουπίδια, αυτό συμβάλλει στη διατήρηση του υψηλού κόστους που καταβάλλουμε. Αντίθετα, αν μέσα από τη συστηματική δουλειά και τη συνεργασία όλων μας αποκτήσουμε μία νέα κουλτούρα, τότε τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για το περιβάλλον, την οικονομία και την ποιότητα ζωής των πολιτών".

Ο Στ. Μελάς, αναφερόμενος στο πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων, επισήμανε ότι εφαρμόζεται εδώ και ενάμιση χρόνο στις λαϊκές αγορές, ενώ 60 βαν αποτελούν τα κινητά πράσινα σημεία σε όλη την Αττική. Στη παρούσα φάση, με τα 20 κινητά σημεία ανακύκλωσης, οι πολίτες ενημερώνονται, και μέσα από τη συμμετοχή τους κερδίζουν πόντους που μπορούν να εξαργυρώσουν σε διάφορα μεγάλα και μικρά καταστήματα".

Η αντιπεριφερειάρχης Λ. Κεφαλογιάννη εστιάζοντας στο σύνθημα "Δώστε αξία στα σκουπίδια σας" κάλεσε τους πολίτες να φέρουν από το σπίτι υλικά για ανακύκλωση στο πράσινο σημείο και να κερδίσουν.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιό της οι πολίτες μπορούν να εγγραφούν στα ειδικά προγράμματα επιβράβευσης και ανταπόδοσης, με βάση τις ποσότητες που θα ανακυκλώνουν. Να ενημερωθούν για τα οφέλη και τους τρόπους ανακύκλωσης καθώς και για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων. Επίσης μπορούν να πάρουν δωρεάν πιστοποιημένο κομπόστ που παράγεται από τον ΕΔΣΝΑ, μέσα από την επεξεργασία των «πράσινων» απορριμμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider