Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανεβαίνοντας στο βήμα του συνεδρίου της ΝΔ έκανε αναφορά στο προηγούμενο συνέδριο την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου του 2019.
«Εκείνο το 13ο Συνέδριο σήμανε για την Ελλάδα το τέλος μιας δύσκολης δεκαετίας και ταυτόχρονα την αρχή μιας νέας εποχής με τη Νέα Δημοκρατία όρθια και πάλι νικηφόρα. Εκείνη η Κυριακή ήταν επίσης και η πρώτη μέρα της θητείας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκινούσε με ούριο άνεμο σε συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης», τόνισε και αναφέρθηκε σε όσα ακολούθησαν τους επόμενους 30 μήνες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
«Πανδημία, εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, η κρίση στο Αιγαίο και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτό που όμως δεν έχει συζητηθεί αρκετά και μάλιστα ορισμένοι συνειδητά επιχειρούν να υποβαθμίσουν, είναι το πως Ελλάδα και Ευρώπη μαζί, δίπλα - δίπλα, έδωσαν ιστορικές μάχες», υπογράμμισε.
«Οι αρνητές, οι Κασσάνδρες και οι συνωμοσιολόγοι δεν θέλουν να θυμόμαστε πως τα καταφέραμε», συνέχισε.
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών στην ιστορία της ανθρωπότητας με πάνω από 5 δισ. δόσεις, στο πιστοποιητικό κινητικότητας εκδίδοντας πάνω από 1 δισ. έγγραφα, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθύμισε την κρίση στα σύνορα και πώς «εκείνη την κολασμένη Καθαρά Δευτέρα του 2020 φέραμε - για πρώτη φορά στην ιστορία των θεσμών - όλη την ηγεσία της ΕΕ στον Έβρο, στο πεδίο, έξω από τα γραφεία των Βρυξελλών ορθώνοντας την ευρωπαϊκή ασπίδα προστασίας απέναντι στην μεθοδευμένη υβριδική απειλή».
Μίλησε επίσης για την αποσυμφόρηση των νησιών μας και πώς «πάνω στις στάχτες της ντροπής της Μόριας δημιουργήσαμε σύγχρονες ευρωπαϊκές δομές 100% χρηματοδοτημένες από ευρωπαϊκά κονδύλια».
Αναφέρθηκε επιπλέον στην ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2020 και πώς «πετύχαμε στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο τη διαμόρφωση ενός πειστικού πλαισίου κυρώσεων και κινήτρων, που και με τις ανάλογες διεθνείς συμμαχίες - αλλά και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, γύρισε τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη πίσω στα λιμάνια τους».
Και τέλος μίλησε για τη μάχη που δίνει η ευρωπαϊκή οικογένεια μαζί με τους συμμάχους της στην Αμερική και την Ασία απέναντι στην φρίκη του πολέμου.
«Ναι φίλες και φίλοι, σε όλα αυτά τα καταφέραμε. Και ήταν η Ευρώπη που τα κατάφερε μαζί με την Ελλάδα. Με τη δύναμη του νόμου, όχι με τον νόμο της δύναμης», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημειώνοντας πως στις κρίσιμες τωρινές στιγμές δεν χωράει εφησυχασμός. Ο πήχης των προσδοκιών - συνέχισε είναι πια πολύ ψηλά και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για δισταγμούς, αμφισβητήσεις, καυγάδες και διχογνωμίες.
«Οι πολίτες απαιτούν την ενότητα στη δράση και τολμηρές αποφάσεις. Ειδικά τώρα που προσεγγίζουμε τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα για συλλογική δράση στις τιμές στην ενέργεια, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την κοινή, πειστική ευρωπαϊκή απάντηση», υπογράμμισε.
Παράλληλα τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης πολιτικής νομιμοποίησης της ευρωπαϊκής ηγεσίας.
«Μια Ένωση που αγοράζει συλλογικά εμβόλια, όπλα και αύριο φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Που δανείζεται από κοινού για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη. Που έχει τη μεγαλύτερη αγορά, τη βαθύτερη δημοκρατία και το δεύτερο νόμισμα στον κόσμο. Αυτή η νέα Ευρώπη της δράσης πρέπει να έχει και εξουσία που να νομιμοποιείται από τη βούληση των πολιτών, όχι από αποφάσεις σε κλειστές αίθουσες και παζαρέματα. Οι ευρωεκλογές του 2024 και οι πρόσφατες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση μας προσφέρουν μια μοναδική πολιτική ευκαιρία βγάλουμε την ΕΕ έξω από τις Βρυξέλλες. Επιθυμώ και ελπίζω να συζητηθούν και στην χώρα μας μέσα και έξω από τη Βουλή των Ελλήνων», συμπλήρωσε.
Επιπρόσθετα σημείωσε ότι και για την Ελλάδα υπάρχουν διδάγματα από όσα ζήσαμε αυτά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, «γιατί σημαίνουν την απόλυτη δικαίωση αλλά ταυτόχρονα την ύψιστη ευθύνη υπεράσπισης των αρχών και αξιών που αντιπροσωπεύει η μεγάλη, ιστορική μας παράταξη».
Και πρόσθεσε: "Δικαίωση γιατί πολεμήσαμε και νικήσαμε τις κρίσεις όχι μόνοι μας αλλά με την πολλαπλασιαστική ισχύ που μας δίνει η θέση μας στον σκληρό πυρήνα, την 1η ταχύτητα της ΕΕ και της ευρωζώνης. Εκεί που βρεθήκαμε γιατί εμείς επιλέξαμε να είμαστε, όχι από σπόντα η ατύχημα της Ιστορίας. Με την ηθική στήριξη που πηγάζει από το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Με κέντρο τον άνθρωπο, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω».
Ταυτόχρονα όμως είπε ότι σημαίνουν και ευθύνη γιατί «η διαφύλαξη του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας δεν είναι αυτονόητα ούτε δεδομένα» και «πρέπει να χτίζουμε συνεχείς άμυνες απέναντι στις πολλαπλές απειλές που ορθώνονται απέναντι μας».
Και συμπλήρωσε: «Να σταθούμε, να συνεχίσουμε να στεκόμαστε περήφανα, σταθερά, ξεκάθαρα απέναντι σε: Αυταρχικούς γείτονες. Σε απολυταρχικούς δήθεν φίλους, λαϊκιστές των άκρων. Τους λαϊκιστές των άκρων. Τους απάτριδες αλλά και τους υπερεθνικιστές. Απέναντι για πάντα σε όλους όσους θέλουν να μας γυρίσουν σε διχαστικές και ιδεοληπτικές επιλογές. Σε όλους όσους θέλουν την Ελλάδα περιχαρακωμένη, μικρή και φοβική, όχι ευρυγώνια, ισχυρή και ευρωπαϊκή. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του Ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν τη ξεχνάμε, δεν τη παραδίδουμε στους αρνητές της».
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί αποτελεί χωρίς αμφιβολία τον πιο κεντρικό και πιο σημαντικό πρωθυπουργό της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ.
«Ενός ηγέτη που κυβερνά χωρίς τους μεσσιανισμούς του παρελθόντος και που αναγνωρίζεται στην Ευρώπη ως αξιόπιστος πρωταγωνιστής, διαμορφωτής αλλά και εμπνευστής κρίσιμων ευρωπαϊκών αποφάσεων. Βαδίζουμε με την ισχύ των ιδεών, των αρχών και των θέσεων μας που δικαιώθηκαν από την ιστορία.
Και τέλος βαδίσουμε με την ακλόνητη πεποίθηση ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας και τα καλύτερα μπροστά μας», συμπλήρωσε.
Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι σε αυτό το τελευταίο Συνέδριο πριν τις επόμενες εκλογές, «αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για μια Ευρώπη των λύσεων και όχι των αντεγκλήσεων, για μια Ελλάδα που πιστεύει, θέλει και μπορεί, για μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της προόδου και της συνοχής, που μας ενώνει, που θέλουμε και που μας αξίζει».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ