Περί τις 6-7 υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα απηχούν τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική που νομοθετήθηκαν πρόσφατα , αναμένονται μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο ημερίδας του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).
Μεταξύ αυτών, είναι η κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης σε δύο κλειστούς προϋπολογισμούς, έναν για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και έναν για τα φάρμακα της κοινότητας και η κατάργηση των συστημάτων 80-20 και 90-10 στην κατανομή των επιστροφών. «Οι αποφάσεις αυτές δεν αφορούν σε έξτρα χρηματοδότηση, αλλά έχουν κατεύθυνση προς την προβλεψιμότητα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Αναφερόμενος στο clawback, έκανε λόγο για «φαύλο κύκλο», τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, αλλά ούτε με 1,5 δις επιστροφές. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η μείωση του clawback απαιτεί στάδια που περνούν από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, «πυροσβεστικά» μέτρα, αλλά και ορθολογική κατανομή των επιστροφών. Ο Υπουργός εκτίμησε ότι με τις αλλαγές που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με τη ρήτρα συνυπευθυνότητας με την Πολιτεία, θα ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία, από το 2023 και μέχρι το 2025, «ώστε να έχουμε πιο ισορροπημένες χρονιές στο μέλλον».
Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να διαμορφωθούν πιο ρεαλιστικοί προϋπολογισμοί και καταναλώσεις. «Θα πρέπει μακροπρόθεσμα να δουλέψουμε σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος είναι ότι πρέπει να πάμε σε πιο ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς, ο δεύτερος ότι πρέπει να πάμε σε πιο ρεαλιστικές καταναλώσεις, συνολικά, και στη φαρμακοβιομηχανία και στις εξετάσεις και τρίτον, θα πρέπει να δούμε το ρόλο του ασθενούς. Σιγά σιγά θα υπάρξουν κατηγορίες που θα πρέπει να δούμε εάν οι συμμετοχές είναι αυτές που πρέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.