Η G7 θα κάνει «προτάσεις» για να «αυξηθεί η πίεση» στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η G7 θα κάνει «προτάσεις» για να «αυξηθεί η πίεση» στη Ρωσία
Το ζήτημα της ενέργειας, οι τιμές της οποίες εκρήγνυνται σε παγκόσμια κλίμακα, θα βρίσκεται στην «καρδιά των συζητήσεων» των ηγετών.

Τελευταία ενημέρωση: 10:53

Στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, στα τέλη της εβδομάδας στη Γερμανία, θα παρουσιαστεί «ένα σύνολο χειροπιαστών προτάσεων για να αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία και να επιδειχθεί η συλλογική υποστήριξή μας στην Ουκρανία», δήλωσε χθες Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Το ζήτημα της ενέργειας, οι τιμές της οποίες εκρήγνυνται σε παγκόσμια κλίμακα, θα βρίσκεται στην «καρδιά των συζητήσεων» των ηγετών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στη σύνοδο αυτή, όπως και η παγκόσμια οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ακόμη, ο αξιωματούχος σημείωσε πως πέραν της Ρωσίας, στη σύνοδο της G7, όπως και σε αυτή του NATO που θα ακολουθήσει, αναμένεται να τονιστεί η ανησυχία των κρατών μελών για την Κίνα. Δεύτερος αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας είπε πως η G7 θα συζητήσει τις κινεζικές «εξαναγκαστικές οικονομικές πρακτικές» που κατ’ αυτόν έχουν γίνει ακόμη πιο επιθετικές τα τελευταία χρόνια.

Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού θα ανακοινώσει νέες δεσμεύσεις για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής προεδρίας, ενώ η συμμετοχή των ηγετών της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας θα δείξει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποσπά την προσοχή από την Κίνα.

Στην «ατζέντα» η ρωσική τουρμπίνα που έχει εγκλωβιστεί στον Καναδά

Η G7 είναι πιθανό να συζητήσει την τύχη μιας ρωσικής τουρμπίνας που έχει εγκλωβιστεί στον Καναδά, με την κατάσταση αυτή να θεωρείται υπεύθυνη για τη μείωση της ροής του φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι η ομάδα των χωρών ενδέχεται να μην έχει φτάσει σε μία συμφωνία μέχρι το τέλος της διάσκεψης, όπως δήλωσε χθες ο Τζόναθαν Γουίλκινσον, υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά.

“Αν μιλήσεις στους Γερμανούς ανησυχούν πολύ.” Μία μείωση στη ροή του φυσικού αερίου φέρεται να προκλήθηκε από την τουρμπίνα που λείπει. “Είμαι σίγουρος ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί τουλάχιστον στους διαδρόμους της G7… Δεν είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί μία λύση πριν από το τέλος της διάσκεψης,” εκτίμησε ο ίδιος.

Οι ηγέτες των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών της G7, στις οποίες συμμετέχουν ο Καναδάς και η Γερμανία θα συναντηθούν στη Βαυαρία από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη.

Η ρωσική Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο έχει μειώσει τη ροή φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 σε ποσοστό περίπου 40% σε σύγκριση με τα συνηθισμένα επίπεδα ροής, επικαλούμενη μία καθυστέρηση στην επιστροφή εξοπλισμού που βρίσκεται για συντήρηση στον Καναδά από τη γερμανική Siemens Energy.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι περισσότερες καθυστερήσεις στις επισκευές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναστολή της συνολικής ροής, επιβραδύνοντας την προσπάθεια της Ευρώπης για τον εφοδιασμό των υποδομών αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Ο Καναδάς μαζί με άλλες χώρες της Δύσης έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία από την εισβολή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Από την πλευρά της, η Ρωσία χαρακτηρίζει τον πόλεμο “ειδική στρατιωτική επιχείρηση.”

“Προσπαθούμε να είμαστε ευαίσθητοι στις ανησυχίες που εκφράζουν η Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, προσπαθώντας να βρούμε μία λύση που θα μας επιτρέψει να διασφαλίσουμε ότι σεβόμαστε την πρόθεση επιβολής των κυρώσεων, αλλά εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν τιμωρούμε τους συμμάχους μας,” δήλωσε ο Γουίλκινσον, απαντώντας σε ερωτήσεις που του τέθηκαν στο κοινοβούλιο.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα σχέδια της για τη μείωση κατά 2/3 της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο τη χρονιά αυτή, αλλά και τη σταδιακή αντιστροφή της συνολικής ευρωπαϊκής εξάρτησης. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι οι κυρώσεις της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο (μία ιδέα που προώθησαν οι ΗΠΑ και εφαρμόζεται ήδη από τον Καναδά) θα μπορούσαν να προκαλέσουν την Μόσχα για να κλείσει έναν σημαντικό αγωγό φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διερωτώνται αν η μείωση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου δεν οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα, αλλά υποκινείται πολιτικά.

Ο Γουίλκινσον δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος ότι οι τουρμπίνες είναι η αιτία για την τωρινή μείωση της ροής φυσικού αερίου, αλλά τόνισε ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί σε οποιαδήποτε περίπτωση.

“Ο λόγος για τον οποίο αυτές οι τουρμπίνες βρίσκονται για τεχνική συντήρηση εδώ είναι ότι χρειάζεται να περάσουν από συντήρηση. Το γεγονός αυτό σε κάποια διάσταση θα έχει κάποιες επιπτώσεις,” είπε ο ίδιος.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Οι ηγέτες των «27» και των Δυτικών Βαλκανίων συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ντράγκι: Θα θέσουν εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής το αίτημα για πλαφόν στη τιμή φυσικού αερίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider