Η κλιματική κρίση και η αναγκαιότητα προσαρμογής των δράσεων κεντρικής διοίκησης, αυτοδιοίκησης και επιστημονικής κοινότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «η Κλιματική Κρίση καλπάζει και εκδηλώνεται ποικιλόμορφα» με συνέπεια να είναι επιτακτική η άμεση ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και η οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε πόλεις και περιφέρειες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια Αττικής για την Κλιματική Αλλαγή, υπογραμμίζοντας ότι στους αυξημένους κατά 53% πόρους του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες οι χρηματοδοτήσεις στους άξονες της κλιματικής αλλαγής και της διαχείρισης των αποβλήτων.
Παρεμβάσεις στη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρήστο Δήμα, τον γεν. γραμματέα ΥΠΕΝ Ευθύμιο Μπακογιάννη, τον εκτ. γραμ. της Επιτροπής για τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιοχών (CPMR) Σταύρο Καλόγνωμο, τον πρόεδρο Εθνικού Αστεροσκοπείου Μανώλη Πλειώνη, τις βουλευτές Διονυσία Θεοδώρα Ζήσιμου Αυγερινοπούλου και Χαρά Καφαντάρη. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η γεν. διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής Περιφέρειας Αττικής Αργυρώ Παρασκευοπούλου, ενώ ομιλία με θέμα «Αστική κλιματική μεταβολή και τεχνολογίες μετριασμού», πραγματοποίησέ ο Ματθαίος Σανταμούρης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο New South Wales (UNSW Σύδνεϋ), στην Αυστραλία. Επίσης, ο Ευάγγελος Γερασόπουλος, διευθυντής Ερευνών ΕΑΑ, παρουσίασε το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής ως εργαλείο για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου των μέτρων προσαρμογής.
Κατά τις εργασίες δόθηκε έμφαση στην υλοποίηση των σχεδίων μέσω πιλοτικών εφαρμογών και έργων σε διάφορους τομείς (διαχείριση υδάτων, δομημένο περιβάλλον, κλπ) στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρουσιάστηκαν καινοτόμες δράσεις και σύγχρονα βιοκλιματικά υλικά για τις πόλεις, ενώ έγινε αναφορά σε σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κινδύνων κατά την εκδήλωση φυσικών καταστροφών.
Ο περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι στην περιφέρεια γίνονται σε όλα τα επίπεδα πολλά, αλλά λίγα σε σχέση με το τι έρχεται αύριο. Για το λόγο αυτό «χρειαζόμαστε επίμονες και συστηματικές προσπάθειες που θα συνδυάζουν την επιστήμη της κλιματικής κρίσης, την τέχνη της πολιτικής διακυβέρνησης με την αποτελεσματικότητα της υγιούς επιχειρηματικότητας και των αγορών. Η κλιματική αλλαγή συνιστά απειλή για όλο τον κόσμο, δεν γνωρίζει σύνορα και δεν αφήνει καμία περιοχή της γης ανεπηρέαστη».
Ενδεικτικά ανέφερε ότι από το 1980 ως το 2020 πάνω από 138.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην ΕΕ λόγω ακραίων κλιματικών φαινομένων, ενώ πάνω από 5 δισ. ευρώ είναι το ετήσιο κόστος από τις πλημμύρες των ποταμιών στην Ευρώπη και 2 δισ. από τις δασικές πυρκαγιές.
Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε απολύτως θετικό βήμα τον στόχο της κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης μέχρι το 2050 που έθεσε ο ΟΗΕ και έχουν υιοθετήσει στις εθνικές νομοθεσίες τους 150 κράτη μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.
Ανακοίνωσε ότι η περιφέρεια έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής, στο πλαίσιο μίας βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της Αττικής απέναντι στην κλιματική κρίση και ότι ήδη υλοποιεί μέτρα και δράσεις προσαρμογής, με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Κλιματική Αλλαγή και την πρώτη πιλοτική εφαρμογή στον τομέα των υδάτων και πλημμυρών που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ