Τελευταία ενημέρωση: 14:42
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας από την σύνοδο των ηγετών της G7 στη Βαυαρία της Γερμανίας, επιβεβαίωσε την απόφαση της ομάδας για την απαγόρευση εισαγωγής χρυσού από τη Ρωσία στα μέλη των G7, στο πλαίσιο των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι την Τρίτη, όταν και ολοκληρώνεται η συνάντηση των G7 στη Γερμανία.
Συνεργάτες του Μπάιντεν ανέφεραν στο Reuters πως ο χρυσός είναι το δεύτερο κατά σειρά περισσότερο εξαγόμενο προϊόν για τη Ρωσία, μετά από την ενέργεια, προσθέτοντας πως η επιβολή της απαγόρευσης του θα θέσει σημαντικά εμπόδια για την πρόσβαση της Μόσχας στις διεθνείς αγορές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αξία των εξαγωγών χρυσού της Ρωσίας για το 2021 ήταν 15,45 δισ. δολάρια.
Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η βρετανική κυβέρνηση, η απαγόρευση θα τεθεί «σύντομα» σε ισχύ και θα αφορά τον χρυσό της Ρωσίας που έχει πρόσφατα εξορυχθεί όπως και τον επεξεργασμένο χρυσό. Δεν θα αφορά τον χρυσό που προηγουμένως έχει εξαχθεί από τη Ρωσία.
Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα παραγωγής χρυσού και οι εξαγωγές της αντιπροσώπευαν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.
Η απαγόρευση του χρυσού στις λονδρέζικες αγορές, που αποτελούν σημαντικό χρηματοπιστωτικό κέντρο για το εμπόριο πρώτων υλών, θα έχει «έναν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα του Πούτιν να αντλήσει κεφάλαια», σημειώνει η βρετανική κυβέρνηση.
Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο;
Παράλληλα, Γερμανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, αυτή η κίνηση θα απέτρεπε τη Ρωσία από το να πουλά «μαύρο χρυσό» σε υψηλές τιμές.
Από την πλευρά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε πως το Παρίσι υποστηρίζει την πρόταση για την απαγόρευση του ρωσικού χρυσού.
Ακόμα, η Γαλλία είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και θέλει να συζητηθεί στην G7 μια «ασπίδα προστασίας» για τις επιπτώσεις των αυξημένων τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο προς τον πληθωρισμό.
Σχετικά με τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Μακρόν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο της συνόδου, η γαλλική προεδρία σημειώνει ακόμη ότι ο Γάλλος πρόεδρος αισθάνθηκε «μεγάλο ενθουσιασμό» από την πλευρά του κ. Τζόνσον για την ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα που έχει εισηγηθεί, καθώς θα επέτρεπε «την επανασύνδεση, τη χάραξη κοινής πορείας με τους Βρετανούς».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ