Βρετανία: Αυξάνεται η πίεση στον Τζόνσον για παραίτηση - «Δεν παραιτούμαι» διαμηνύει ο ίδιος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Αυξάνεται η πίεση στον Τζόνσον για παραίτηση - «Δεν παραιτούμαι» διαμηνύει ο ίδιος
Ακόμα και μέσα στην ημέρα ενδέχεται να τροποποιηθεί ο κοινοβουλευτικός κανονισμός του 1922 που προβλέπει πως οι προτάσεις μομφής εναντίον της κυβέρνησης θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον έναν χρόνο.

Τελευταία ενημέρωση:19.56

Η ηγεσία του Μπόρις Τζόνσον «κρέμεται από μια κλωστή» μετά από τις παραιτήσεις υπουργών και κορυφαίων στελεχών και βοηθών της κυβέρνησης του, οι οποίες μέχρι τις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) είχαν φτάσει τις 31 μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον χειρισμό του σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης του πρώην υφυπουργού Ευρώπης, Κρις Πίντσερ.

Μάλιστα, βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το ενδεχόμενο μίας νέας πρότασης μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς ήδη έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες ώστε να αλλάξει ακόμα και μέσα στην ημέρα ο κοινοβουλευτικός κανονισμός του 1922 που προβλέπει πως οι προτάσεις μομφής εναντίον της κυβέρνησης θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον έναν χρόνο.

Ωστόσο, η Επιτροπή 1922 του Συντηρητικού κόμματος που συνεδρίασε σήμερα αποφάσισε να μην αλλάξει προς το παρόν τον κανονισμό που θα επέτρεπε την κατάθεση νέας πρότασης μομφής εναντίον του Τζόνσον. Η Επιτροπή 1922 θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, εγχώρια ΜΜΕ αναφέρουν πως μία «άτυπη» ομάδα υπουργών της κυβέρνησης Τζόνσον προγραμματίζει συνάντηση εντός της ημέρας με τον Βρετανό πρωθυπουργό, κατά την οποία αναμένεται να του ζητήσει να παραιτηθεί. Σύμφωνα με τους Times, άτυπος «ηγέτης» αυτής της ομάδας θα είναι ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, ενώ θα συμμετέχει και ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι.

Σημειώνεται πως όλα τα στελέχη των Συντηρητικών που παραιτήθηκαν δήλωσαν ότι πια δεν εμπιστεύονται τον Βρετανό πρωθυπουργό, με τους αναλυτές στο Λονδίνο να τονίζουν ότι πλέον δεν είναι θέμα αν θα παραιτηθεί ο Μπόρις Τζόνσον αλλά πότε θα το κάνει.

Στα «σχοινιά» η κυβέρνηση

Η αρχή έγινε το απόγευμα της Τρίτης με την παραίτηση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να λειτουργεί «σωστά, ολοκληρωτικά και σοβαρά». Ακολούθησε η παραίτηση του Σάτζιντ Τζάβιντ από το υπουργείο Υγείας και του Γουίλ Κουίνς, υφυπουργού Παιδείας, ενώ μέχρι και το βράδυ οι αποχωρήσεις είχαν φτάσει τις οκτώ.

Αρκετοί ακόμα υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη έδωσαν επίσημα την παραίτηση τους σήμερα, με πιο πρόσφατες αυτές της υφυπουργού Περιβάλλοντος Τζο Τσέρτσιλ, του Στιούαρτ Άντριου από το υπουργείο Στέγασης και του κοινοβουλευτικού Γραμματέα Ντέιβιντ Τζόνστον. Είχε προηγηθεί η υφυπουργός Δικαιοσύνης, Βικτόρια Άτκινς, ο Τζον Γκλεν, υπουργός αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές και ο Γουίλ Κουίνς, υφυπουργός Παιδείας.

Τελευταίοι που ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την κυβέρνηση είναι η υπουργός Μεταφορών Ρέιτσελ Μακλίν, καθώς και οι βουλευτές των Τόρις, Κρεγκ Ουίλιαμς, Μαρκ Λόγκαν και Ντάνκαν Μπέικερ από μέλη της κοινοβουλευτικής γραμματείας.

Τζόνσον: Θα συνεχίσω παρά τις παραιτήσεις

Σημειώνεται πως σήμερα Τετάρτη, ο Τζόνσον εμφανίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώπιον των βουλευτών για τη εβδομαδιαία συνεδρίαση κατά την οποία δέχεται ερωτήσεις, πριν βρεθεί αντιμέτωπος αργότερα με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών για δύο ώρες.

Εκεί, παρά στο αίτημα βουλευτών και στελεχών να παραιτηθεί, ο ίδιος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί λέγοντας «η δουλειά του πρωθυπουργού, σε μια δύσκολη κατάσταση όταν έχει αναλάβει μια κολοσσιαία εντολή από τους πολίτες, είναι να συνεχίσει. Και αυτό πρόκειται να κάνω».

Σημειώνεται πως σε ερώτηση που του τέθηκε για το εάν σκοπεύει να παραιτηθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ο Τζόνσον απάντησε πως «θα το έκανα, εάν αισθανόμουν πως αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο της».

Σε ερώτηση από ένα μέλος της επιτροπής εάν θα εξακολουθεί να είναι αύριο πρωθυπουργός, ο Τζόνσον απάντησε: «Φυσικά».

Το γραφείο του πρωθυπουργού διέρρευσε στον βρετανικό Τύπο πως ο Τζόνσον «μπορεί να αντιμετωπίσει νέα πρόταση μομφής από τους Τόρις και να την κερδίσει», όπως ανέφερε συνεργάτης του πρωθυπουργού από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Παράλληλα, μια ομάδα υπουργών της κυβέρνησης θα πει στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της κομματικής πειθαρχίας, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ένας δημοσιογράφος του BBC.

Ο Ναντίμ Ζαχάουι νέος ΥΠΟΙΚ

Ο 55χρονος Ναντίμ Ζαχάουι είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, στον απόηχο των παραιτήσεων του Ρίσι Σούνακ από τη θέση του ΥΠΟΙΚ και του Σάτζιντ Τζάβιντ από υπουργός Υγείας.

Ο Ζαχάουι είχε προηγουμένως διατελέσει υπουργός Παιδείας του Τζόνσον και πιστώνεται την επιτυχία που είχε το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στους μαθητές της Βρετανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Αν ο Τζόνσον αναγκαστεί σε παραίτηση, πως επιλέγεται ο νέος πρωθυπουργός;

Βρετανία - Επιτροπή 1922: Πρώτη η ανανέωση των μελών της και μετά η αλλαγή κανονισμού για την πρόταση μομφής

Βρετανία: Ο Ναντίμ Ζαχάουι νέος ΥΠΟΙΚ, εν μέσω πολιτικής κρίσης στην κυβέρνηση Τζόνσον

gazzetta
gazzetta reader insider insider