Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευθούν οι υπουργικές αποφάσεις, που θα επισφραγίσουν τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Μιλώντας για τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η πανδημία κορονοϊού, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι αναδείχθηκε η ανάγκη να επενδύσει η Ευρώπη στο Φάρμακο και εν γένει στον τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν προς δύο κατευθύνσεις: Αφενός στον τομέα της καινοτομίας, καθώς φάνηκαν οι δυνατότητες όσον αφορά στα νέα φάρμακα και τα νέα εμβόλια, αφετέρου στο κομμάτι της παραγωγής, καθώς στην πρώτη φάση της πανδημίας, η πλήρης εξάρτηση της Ευρώπης από άλλες χώρες, και κυρίως της Ασίας, οδήγησε σε σημαντικές ελλείψεις σε στοιχειώδη φάρμακα και υλικά.
«Η κουβέντα που έχει αναπτυχθεί σε επίπεδο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. έχει αναδείξει την ανάγκη επιπλέον πόρων σε αυτούς τους τομείς, έτσι ώστε να αναπτυχθεί και η επιστροφή παραγωγής στην Ευρώπη αλλά και η ενίσχυση της καινοτομίας.
Στην Ελλάδα αυτό είναι πιο δύσκολο και στους δύο τομείς, διότι το clawback από μόνο του είναι ένας παράγοντας που αποτρέπει τις επενδύσεις. Αποτρέπει τις επενδύσεις, διότι όταν κάποιος δεν έχει ένα προβλέψιμο περιβάλλον, αυτομάτως έχει και ένα πρόβλημα στο να έρθει να βάλει τα χρήματά του προκειμένου να επενδύσει στον τομέα της Υγείας», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση τόσο με «πυροσβεστικά» μέτρα, όσο και με διαρθρωτικά.
«Ήδη υπογράφηκαν όλες οι υπουργικές αποφάσεις και εκτιμώ ότι μέχρι τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα έχουν δημοσιευθεί. Στόχος είναι να ισορροπήσουμε την αγορά και να μειώσουμε τις στρεβλώσεις και παράλληλα να δώσουμε τη δυνατότητα στις εταιρείες να έχουν μία προβλεψιμότητα στο κομμάτι του clawback, ώστε να υπάρξουν παραπάνω πόροι στην Υγεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός Υγείας ανέδειξε τη σημασία του επενδυτικού clawback, επισημαίνοντας ότι οδήγησε τις εταιρείες σε επενδυτικά προγράμματα άνω των 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επανέλαβε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο θέμα τιμών, όσο καταναλώσεων, τονίζοντας ότι πρόκειται για ευθύνη της πολιτείας και όχι των εταιρειών.
«Προσπαθούμε να βρούμε μία ισορροπία. Θέλουμε τις επενδύσεις στην καινοτομία για να έχουν καλύτερα φάρμακα οι Έλληνες πολίτες, αλλά θέλουμε η κατανάλωση να γίνεται εκεί ακριβώς που τα καινοτόμα φάρμακα έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αντίστοιχα, θέλουμε οι εταιρείες που παράγουν στη χώρα, ελληνικές και πολυεθνικές, να έχουν ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον και από την πλευρά της Υγεία», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης, υπογραμμίζοντας ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχιστεί το μέτρο του επενδυτικού clawback.
Παράλληλα, μετά τα πρώτα περιοριστικά μέτρα -είτε πρόκειται για διαχωρισμό του budget ανά κατηγορία φαρμάκου ή για επιπλέον rebate, είτε για εξίσωση λιανικής και ασφαλιστικής τιμής, είτε για τους ανασφάλιστους- όποια μέτρα λαμβάνονται θα είναι διαρθρωτικά, όπως θεραπευτικά πρωτόκολλα, συνταγογραφικές οδηγίες και ρεαλιστικές διαπραγματεύσεις, βάσει της πραγματικής αξίας ενός φαρμάκου.
«Στόχος μας είναι -και θα τον πετύχουμε- να πάμε και σε πραγματικούς περιορισμούς που δεν θα θίγουν τη φαρμακοβιομηχανία, γιατί θα είναι περιορισμοί στο κομμάτι της κατανάλωσης.
To 2022 παραμένει μια δύσκολη χρονιά, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία από το 2020 και το 2021, εκτιμώ ότι θα είναι καλύτερη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν κληθεί τα θεσμικά όργανα, προκειμένου να τους παρουσιαστεί ένα νέο, πιο απλοποιημένο μοντέλο πληρωμών. Το νέο μοντέλο προβλέπει όλες οι παραγγελίες των νοσοκομείων να γίνονται μέσω της ΕΚΑΠΥ, ώστε να υπάρχει ένας σταθμός για να συμβάλλονται όλες οι εταιρείες. «Θέλουμε με την απλοποίηση αυτών των διαδικασιών να μειώσουνε δυσλειτουργίες και στα νοσοκομεία και στον τρόπο πληρωμών», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων από το RRF εν όψει των εκλογών τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανένα κονδύλι για την Υγεία και θα απορροφήσουμε όλες τις δυνατές χρηματοδοτήσεις έως το τέλος της τετραετίας οπότε και θα κριθούμε».
«Είναι λάθος να συνδέσουμε οποιαδήποτε διαδικασία όπως η εκλογική, με τις χρηματοδοτήσεις και την απορρόφηση των κονδυλίων για την υγεία» δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος τετραετίας θα «είμαστε πάλι κυβέρνηση, οπότε θα συνεχιστεί κανονικά και η απορρόφηση των κονδυλίων αυτών».