Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία καλεί τους δύο νατοϊκούς συμμάχους να εργαστούν με διπλωματικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών τους.

Ακόμα ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη δημοσιοποίηση από τον κυβερνητικό εταίρο του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τουρκικών χαρτών που απεικονίζουν πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη ως τουρκικά εδάφη.

«Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται», σημείωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών για το εάν η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εμπέδωση ενός εθνικιστικού και αναθεωρητικού κλίματος στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Μάλιστα, επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία καλεί τους δύο νατοϊκούς συμμάχους να εργαστούν με διπλωματικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών τους και να απέχουν από ρητορική που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε και ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα Έρνστ Ράιχελ. «Οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ελλάδας είναι απαράδεκτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί επισκέφθηκε την έδρα των Γκρίζων Λύκων, όπου παρέλαβε ένα κάδρο με φωτογραφία του Αιγαίου, στην οποία τα μισά ελληνικά νησιά ανήκουν στην τουρκική επικράτεια, λίγες ώρες μετά τις απειλές του Ακάρ το Σάββατο.

Στη συνάντηση που είχε με τους Γκρίζους Λύκους, των οποίων ουσιαστικά είναι επικεφαλής, ο Μπαχτσελί παρέλαβε από τον τύποις αρχηγό της οργάνωσης Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ, πίνακα με τον χάρτη του Αιγαίου, που δείχνει τα ελληνικά νησιά, ακόμη και την Κρήτη, να περιλαμβάνονται στην τουρκική επικράτεια με κόκκινο χρώμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναστασιάδης: Η Κύπρος σε συντονισμό με την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

ΗΠΑ: Νέα επιστολή προς το Κογκρέσο για την αναβάθμιση των τουρκικών F16 - «Πραγματική απειλή για την ειρήνη»

Ακραίες τουρκικές προκλήσεις: «Δεν εκφοβίζεται η Ελλάδα» διαμηνύει η Αθήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider