Mε το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή τοποθέτηση του πρωθυπουργού σχετικά με την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων είναι τα πολιτικά κόμματα, μετά τις παραιτήσεις του στενού του συνεργάτη, Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σαφή εντολή να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, με τον Γιάννη Οικονόμου να απαντά θετικά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αλλά και για την εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καλώντας μάλιστα τον Νίκο Ανδρουλάκη να παραστεί προσωπικά.
«Η κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε. Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβέρνησης και υπέρμαχος της αλήθειας», δήλωσε εμφατικά χθες, Σάββατο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για πρωτοφανή «δημοκρατική εκτροπή».
«Θεωρούμε επίσης αυτονόητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από την παρούσα Βουλή. Δεσμευόμαστε ωστόσο και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της Δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη», ανέφερε η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να κινηθεί και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στέλνοντάς μήνυμα ότι δε θα επιτρέψει να μείνει κρυφό τίποτα ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Μάλιστα χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι «είναι απαράδεκτο σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται ότι εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό προχώρησε στην παρακολούθηση μου κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου που ήταν οι εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη, είναι τυχαία;».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται να επικαλέστηκε ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη έγινε κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας και της Αρμενίας. Ωστόσο, το σενάριο αυτό, απέρριψε με ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ. «Ενώ η Εισαγγελέας επικαλείται το νόμο για το απόρρητο της διαδικασίας, η κυβέρνηση διαρρέει πληροφορίες για Αρμενίους, Ουκρανούς και Κινέζους. Τους διαψεύδει ο πρέσβης της Αρμενίας αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκοτεινές και παρακρατικές μεθόδους», σημειώνεται χαρακτηριστικά από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Υπογραμμίζεται πάντως ότι και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος προχωρά στη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας για την πιθανή διαρροή στοιχείων που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα και αφορούν όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».
Αρμενία: «Ξεδιάντροπο ψέμα»
Από την πλευρά της η Αρμενία διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπέβαλε αίτημα στις ελληνικές δικαστικές αρχές και στην ΕΥΠ για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Μέσω της αποκάλυψης του δελτίου ειδήσεων του Alpha, διέρρευσαν πως οι χώρες που υπέβαλαν αίτημα στις ελληνικές δικαστικές αρχές και στην ΕΥΠ, για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν η Αρμενία και η Ουκρανία. Ωστόσο, η Αρμενία διέψευσε την εμπλοκή της στην υπόθεση.
Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, κατατέθηκε απ' ευθείας αίτημα από τις μυστικές υπηρεσίες Ουκρανίας και Αρμενίας για παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη όταν ήταν Ευρωβουλευτής, καθώς συμμετείχε σε μία επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο σε θέματα σχετικά με την Κίνα. Οι δύο ενδιαφερόμενες χώρες, είχαν υπόνοιες ότι μπορούσαν να αλιεύσουν πληροφορίες σχετικά με το ενδεχόμενο να κηρύξει πόλεμο η Ρωσία.
Το αίτημα υπεβλήθη στην ΕΥΠ και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, έγινε η νόμιμη επισύνδεση στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του καναλιού, η παρακολούθηση έλαβε χώρα το διάστημα 14 Σεπτεμβρίου 2021 - 14 Δεκεμβρίου 2021, καθώς ο νόμος επιτρέπει τρίμηνη παρακολούθηση και η ΕΥΠ ζήτησε να τερματιστεί καθώς παρήλθε το νόμιμο τρίμηνο. Στις 12 Δεκεμβρίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναδείχθηκε από τα μέλη του κόμματος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάτι που σημαίνει ότι παρακολουθήθηκε το τηλέφωνό του επί διημέρου, όντας πρόεδρος του κινήματος.
Ο δημοσιογράφος Κρικόρ Τσακιτζιάν είχε επικοινωνία με τον πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα, Τιγκράν Μκρτσιάν με αφορμή το θέμα των υποκλοπών. Μάλιστα, έγραψε στο politispress ότι προσπαθούν από την κυβέρνηση να εμπλέξουν την Αρμενία στο παιχνίδι των υποκλοπών. Στην επικοινωνία που είχε με τον Τιγκράν Μκρτσιάν, ο πρέσβης διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της Αρμενίας στο θέμα των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ανδρουλάκη λέγοντας: «Είναι ένα ξεδιάντροπο ψέμα. Η Αρμενία ΠΟΤΕ δεν ζήτησε από καμία κυβέρνηση να ακούσει το τηλέφωνο κανενός».
Πηγή: reader.gr