Η Πολωνία αξιώνει από τη Γερμανία 1,3 τρισ. δολάρια για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Πολωνία αξιώνει από τη Γερμανία 1,3 τρισ. δολάρια για τις πολεμικές αποζημιώσεις
Το ποσό είναι αναθεωρημένο προς τα πάνω από τις εκτιμήσεις για αποζημιώσεις 850 δισ. δολαρίων που είχε κάνει η κυβέρνηση της Πολωνίας το 2019.

Η Πολωνία εκτιμά πως οι πολεμικές αποζημιώσεις που της οφείλει η Γερμανία από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 6,2 τρισ. ζλότι (1,32 τρισ. δολάρια ΗΠΑ, 1,3 τρισ. ευρώ), με τον επικεφαλής του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος (PiS), Γιάροσλαβ Κατζίνσκι, να τονίζει πως η Βαρσοβία θα κινηθεί επίσημα για την καταβολή του ποσού.

Σύμφωνα με το Reuters, το ποσό είναι αναθεωρημένο προς τα πάνω από τις εκτιμήσεις για αποζημιώσεις 850 δισ. δολαρίων που είχε κάνει η κυβέρνηση της Πολωνίας το 2019.

Το PiS έχει απευθύνει κάλεσμα για τις αποζημιώσεις πολλές φορές απ' όταν ανήλθε στην εξουσία το 2015, αλλά μέχρι σήμερα η Πολωνία δεν είχε προβεί σε επίσημο αίτημα για την πληρωμή του ποσού.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Κατζίνσκι ανέφερε πως το ποσό των 1,3 τρισ. δολαρίων υπολογίστηκε «με βάση τις πιο συντηρητικές μεθόδους υπολογισμού», προσθέτοντας ότι «είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω».

Η επιθετική ρητορική του PiS προς τη Γερμανία για το θέμα, συχνά χρησιμοποιείται για συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος, ενώ έχει επιδεινώσει τις σχέσεις με το Βερολίνο. Η στάση του PiS προς τη Γερμανία για τις αποζημιώσεις «σκλήρυνε» από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με κριτική για την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο και τις καθυστερημένες αντιδράσεις ενίσχυσης της Ουκρανίας.

Σημειώνεται πως στον Β' Π.Π. 6 εκατ. Πολωνών έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 3 εκατ. Εβραίοι της χώρας.

Η Βαρσοβία κάηκε ολοσχερώς το 1944, με 200.000 πολίτες να σκοτώνονται κατά την ισοπέδωση της πρωτεύουσας της Πολωνίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider