Ο επικεφαλής της CIA προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογο του ενάντια στη χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο επικεφαλής της CIA προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογο του ενάντια στη χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία
Αυστηρό μήνυμα του επικεφαλής της CIA στον Ρώσο ομόλογο του για τα πυρηνικά στην Ουκρανία.

Ο Γουίλιαμ Τζ. Μπερνς, διευθυντής της CIA συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του στην Τουρκία τη Δευτέρα για να προειδοποιήσει τη Μόσχα ενάντια στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

H συνάντηση του κ. Μπερνς στην Άγκυρα δεν ήταν σε καμία περίπτωση για να διαπραγματευτεί ή να συζητήσει οποιαδήποτε διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία. Mάλιστα, το Κίεβο ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το ταξίδι του Αμερικανού αξιωματούχου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επέμεινε ότι η Ουκρανία, και όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα υπαγορεύσουν εάν και πότε αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο, προέκυψε μια διαφωνία στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το αν θα πιέσουν την Ουκρανία να επιδιώξει διπλωματικό τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία, με τον ανώτατο στρατηγό της Αμερικής να προτρέπει σε κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις ότι η Ουκρανία πρέπει να διαπραγματευτεί για να εδραιώσει τις πρόσφατες νίκες της.

Ο κ. Μπερνς σχεδίαζε επίσης στη συνάντηση να θέσει το θέμα των Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Η επαφή των αρχηγών των υπηρεσιών κατασκοπείας των δύο χωρών στην Τουρκία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη ρωσική εφημερίδα Kommersant. Αυτή επικαλέστηκε μη κατονομαζόμενη πηγή που είπε ότι ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) της Ρωσίας παρέστη στις συνομιλίες.

Το Κρεμλίνο, σε ερώτηση για το δημοσίευμα της Kommersant, ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση ούτε να το επιβεβαιώσει ούτε να το διαψεύσει. Το SVR δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Μπερνς συναντήθηκε με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν στα τέλη του 2021 κατόπιν εντολής του προέδρου Τζο Μπάιντεν σε μια προσπάθεια να μεταφέρει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον σχετικά με τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν-Σι: Διαθέσεις σύμπνοιας στην πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών - Το «κόκκινο πανί» της Ταϊβάν

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει την 3η υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο

Μακρόν: Χρειάζεται ένα «νέο πλαίσιο» για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν

gazzetta
gazzetta reader insider insider