Ο ιδρυτής της Hayman Capital Management και μεγάλος επικριτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Κάιλ Μπας σε μία γεωπολιτική ανάλυση εκτίμησε πως ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πιθανότατα θα συντρίψει το κίνημα διαμαρτυρίας (το οποίο έχει περιγραφεί ως το μεγαλύτερο από την Σφαγή στην Πλατεία Τιενανμέν του 1989), αντί να πάψει τις πολιτικές «μηδενικού COVID».
Ο ίδιος αναμένει πως η κινεζική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να «συσκοτίσει τις αναφορές» σχετικά με τις διαδηλώσεις και να στρέψει τα βλέμματα αλλού από όσα διαδραματίζονται στη χώρα. «Δεν πρόκειται να λάβουμε επίσημες αναφορές από την κινεζική κυβέρνηση. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσοι ασκούν κριτική περνούν δύσκολα», υπογράμμισε ο κ. Μπας μιλώντας στο CNBC.
Το ΚΚΚ έχει πολλά εργαλεία για να καταστείλει τα κινήματα διαμαρτυρίας στη σύγχρονη εποχή από ό,τι πριν από 30 χρόνια, πρόσθεσε ο Μπας.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΠΑ: «Ναι» στο δικαίωμα για ειρηνικές διαδηλώσεις στην Κίνα
«Νομίζω ότι έχουν πολλαπλάσια εργαλεία στη διάθεσή τους σήμερα από ό,τι είχαν το 1989. Απλώς σκεφτείτε το… Μπορούν κυριολεκτικά να απενεργοποιήσουν την ικανότητα του λαού να ξοδεύει χρήματα. Με τον τρόπο που λειτουργούν οι εφαρμογές εκεί, μπορούν να περιορίσουν την ικανότητα κάποιου να ταξιδεύει με μετρό ή αεροπλάνο ή ακόμα και να κυκλοφορεί έξω από το σπίτι του. Μπορούν να εξαλείψουν την ικανότητα κάποιου να αγοράζει πράγματα, μπορεί να τον οδηγήσουν στον θάνατο από την πείνα. Μπορούν να κάνουν πράγματα» προειδοποίησε.
«Το ερώτημα είναι: θα το δεχτεί ο κόσμος; Και αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ένα κύμα λόγω της γελοιότητας αυτών των περιορισμών για τον COVID» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως τα lockdown της Κίνας μοιάζουν με «στρατόπεδα εγκλεισμού».
«Ο Σι Τζινπίνγκ δεν έχει καμία εύκολη διέξοδο από εδώ. Μπορεί να φέρει μια σφαγή σαν εκείνη της Τιενανμέν… Δεν έχω δει ποτέ τον Σι να αλλάζει πορεία λόγω πίεσης. Έχει μαοϊκό στυλ σκέψης και νομίζω ότι θα τσακίσει τον λαό», υπογράμμισε.
«Ένα άλλο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί είναι ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν στην Ταϊβάν και να τονώσουν την εθνική ενότητα μέσω εισβολής. Μπαίνουμε σε ένα νέο σημείο μιας μεγάλης μάχης μεταξύ της κινεζικής ηγεσίας και του κινεζικού λαού» εκτίμησε.