Η απόφαση του Βελγίου να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος τεσσάρων προσώπων, που φέρονται να δέχθηκαν χρήματα και δώρα από ένα κράτος του Κόλπου για να επηρεάσουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «πολύ ανησυχητική», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
«Σίγουρα τα νέα είναι πολύ, πολύ ανησυχητικά», δήλωσε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η έρευνα δεν στρέφεται εναντίον κανενός μέλους της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ.
«Δεν υπάρχει τίποτε ούτε καμιά αναφορά σε βάρος οποιουδήποτε από την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ούτε από τις αντιπροσωπείες», δήλωσε.
Ερωτηθείς για το τι σημαίνει για τη σχέση με το Κατάρ, αλλά και σχετικά με τις συνέπειες, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι δεν είναι «δικαστής».
«Είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία. Βεβαίως τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποια γεγονότα, τα οποία με ανησυχούν ως πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», επισήμανε. Ο ίδιος προσέθεσε ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποια αναφορά σε βάρος οποιουδήποτε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ή τις αντιπροσωπείες. «Γίνονται ενέργειες από την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές. Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις ενέργειες» υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
Μπέρμποκ: Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης
Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διακυβεύεται στην φερόμενη ως υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προειδοποίησε σήμερα η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.
«Αυτό είναι ένα απίστευτο επεισόδιο που πρέπει να ξεκαθαριστεί εντελώς με την πλήρη ισχύ του νόμου», δήλωσε η Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Αφορά την αξιοπιστία της Ευρώπης, ως εκ τούτου πρέπει να προκαλέσει συνέπειες σε διάφορους τομείς», πρόσθεσε.
Ιρλανδός ΥΠΕΞ: Η έρευνα για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι «βλαπτική»
Η απόφαση του Βελγίου να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος τεσσάρων προσώπων ότι δέχθηκαν χρήματα και δώρα από κράτος του Κόλπου για να επηρεάσουν αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «είναι βλαπτική» για το θεσμό, δήλωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.
«Είναι βλαπτική. Πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως», δήλωσε ο Κόβενι απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
«Είναι ένα σκάνδαλο σχετικά με το οποίο χρειάζεται να φέρουμε στο φως την αλήθεια ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται πως χθες, χωρίς να δίνει συγκεκριμένα ονόματα, η ανακοίνωση από τις βελγικές αρχές κάνει λόγο για τέσσερις συλλήψεις, στο πλαίσιο των ερευνών για υπόθεση διαφθοράς. Οι συλλήψεις έγιναν για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επίσης, αναφέρεται ότι δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα, χωρίς επίσης να διευκρινίζεται ποια.
Στο δελτίο Τύπου των βελγικών αρχών, σημειώνεται ακόμη ότι την Παρασκευή βρέθηκαν υπό κράτηση έξι άτομα.
Πάντως η Βελγική εφημερίδα L' Echo στο «πρωτοσέλιδο» της στον διαδικτυακό τόπο της, αναφέρει ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, συμπεριλαμβάνεται στους συλληφθέντες.
Όσον αφορά στον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.
Κωνσταντινόπουλος: Η υπόθεση Καϊλή δεν πλήττει το ΠΑΣΟΚ αλλά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος
«Μια υπόθεση διαφθοράς μας στενοχωρεί, αλλά οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την κα Καϊλή είχαν χαλάσει εδώ και πολύ καιρό. Ο καθένας είχε πάρει το δρόμο του», δήλωσε σήμερα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στο ΣΚΑΪ. Ο κος Κωνσταντινόπουλος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σημείωσε «πως τον τελευταίο καιρό η κα Καϊλή είχε αποκλίνει από το ΠΑΣΟΚ. Αρχικά, όταν ο κ. Ανδρουλάκης απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η κα Καϊλή υποστήριζε τα ίδια με το Μαξίμου. Έλεγε δηλαδή ότι οι παρακολουθήσεις γίνονται παντού και ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ο μοναδικός που παρακολουθούνταν. Δεύτερον, όταν επρόκειτο να γίνει η συζήτηση της επιτροπής PEGA αυτοί που αντιδρούσαν, ήταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, το αδερφό κόμμα της ΝΔ, και η κα Καϊλή. Στη ΔΕΘ επέλεξε να πάει στην εκδήλωση με τον κ. Α. Γεωργιάδη και όχι στην συγκέντρωση του κ. Ανδρουλάκη. Τέλος, όταν η κα Καϊλή υποστήριξε στο Ευρωκοινοβούλιο το Κατάρ και τις εργασιακές σχέσεις εκεί, ο κ. Ανδρουλάκης είπε δημόσια ότι οι θέσεις που εξέφρασε η Ευρωβουλευτής δεν απηχούν τις θέσεις του κόμματος. Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ της είχε κάνει γνωστό ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι υποψήφια με το κόμμα μας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ