Αναβολή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα ζητήσουν οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή από το δικαστήριο του Βελγίου, το οποίο θα αποφασίσει αν θα παραμείνει στη φυλακή ή όχι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δικηγόρος της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μιχάλη Δημητρακόπουλο μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Συγκεκριμένα, ο κος Δημητρακόπουλος εξήγησε πως σήμερα απεργούν οι υπάλληλοι των δικαστηρίων στο Βέλγιο και ως εκ τούτου ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης, ενώ πρόσθεσε πως επικοινώνησε με τους Βέλγους δικηγόρους της κ. Καϊλή και τους πρότεινε να ζητήσουν αναβολή.
«Θα μπορούσε να βγει η απόφαση ερήμην της» ανέφερε ο δικηγόρος της, ο οποίος ωστόσο επισήμανε ότι «τη συμβούλεψε να βρίσκεται η ίδια στο δικαστήριο και να δώσει τη μάχη της».
Επίσης, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι τα τελευταία δύο 24ωρα είχε πολύωρη επικοινωνία με την Καϊλή καθώς της δόθηκε η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με το δικηγόρο της.
Σε ό,τι αφορά το ακριβές χρηματικό ποσό που βρέθηκε στο σπίτι της κας Καϊλή, ο δικηγόρος της υποστήριξε ότι δεν μπορεί να το αποκαλύψει καθώς εντάσσεται στο απόρρητο που ισχύει στην προδικαστική διαδικασία. Επανέλαβε δε πως ίδια δεν γνώριζε ότι υπήρχαν χρήματα σπίτι της και πως όταν τα ανακάλυψε είπε στο σύντροφό της «να μεταφερθούν και να πάνε στον ιδιοκτήτη τους».
Τέλος, ο κ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι στην προσπάθεια απομάκρυνσης των χρημάτων, ενεπλάκη στην υπόθεση ο πατέρας της Εύας Καϊλή ο οποίος ανέλαβε να τα μεταφέρει στον ιδιοκτήτη τους, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον ιδιοκτήτη, επικαλούμενος ξανά το απόρρητο.
Qatargate: Σήμερα η απόφαση για προφυλάκιση της Καϊλή
«H μέρα της κρίσης» σήμερα για την Εύα Καϊλή, ενώ θα περάσει άλλη μία νύχτα στη φυλακή, στον απόηχο του σκανδάλου μεγατόνων Qatargate που έχει προκαλέσει χάος στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και την κοινή γνώμη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.
Ο ανακριτής θα κρίνει αν θα παραμείνει προφυλακισμένη και ποιες κατηγορίες θα αποδοθούν στην Ευρωβουλευτή αλλά και ποια θα είναι η τύχη των υπόλοιπων συλληφθέντων. Οι έρευνες για το Qatargate «τρέχουν» με ταχύτατους ρυθμούς ενώ ομόφωνα η διάσκεψη των προέδρων και με τεράστια πλειοψηφία 625 ψήφων, με μία μόλις ψήφο κατά και δύο αποχές, η ολομέλεια αφαίρεσε από την Εύα Καϊλή τον τίτλο της αντιπροέδρου. Καθώς πλησιάζει η κρίσιμη απόφαση για την προφυλάκιση των τεσσάρων κρατουμένων ή όχι μέχρι τη δίκη, η Εύα Καϊλή μεταφέρθηκε σε δεύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της βελγικής πρωτεύουσας.
Καϊλή: Αρνείται τα πάντα - Εμπλέκει Μπορέλ, Γιόχανσον, Μέτσολα
Σε ξεχωριστή συνέντευξη του κ. Δημητρακόπουλου χθες, ο δικηγόρος της κας. Καϊλή μεταφέροντας, όπως είπε κατ΄ εντολήν της ιδίας, τις απόψεις της κατηγορούμενης από τις βελγικές Αρχές για υπόθεση δωροληψίας και διαφθοράς, είπε πως «κατ΄ αρχήν είναι απολύτως ψευδές ότι εγώ είχα προσωπική ατζέντα που χρησιμοποιούσα ή πλάσαρα στο κράτος του Κατάρ. Από το 2019 υπήρχαν συζητήσεις από την Ευρωπαϊκή ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ό,τι θα πρέπει να ανοιχτεί και αν αναπτύξει σχέσεις με το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν, επειδή ήταν αναπτυσσόμενη περιοχή».
Παράλληλα, ενέπλεξε στην υπόθεση και ορισμένα από τα μεγάλα ονόματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ο Ζοζέπ Μπορέλ, την επίτροπη Εσωτερικών, Ίλβα Γιόχανσον, καθώς και την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μου είπε ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ και η Επίτροπος Γιόχανσον ήταν οι άνθρωποι που πρώτοι έλαβαν απόφαση για το Κατάρ. Η κ. Μέτσολα έκανε Επιτροπή για να αναπτυχθούν οι σχέσεις της Ευρωβουλής με το Κατάρ και έκανε την κ. Καϊλή αντιπρόσωπο της και όλες οι επαφές που έκανε στο Κατάρ και όσα είπε ήταν σύμφωνα με όσα απηχούν τις απόψεις της Επιτροπής και διαρκώς ήταν μαζί της κάποιος άνθρωπος της Ευρωβουλής», σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο.
Ερωτηθείς για την περιβόητη ομιλία υπέρ του Κατάρ στην Ευρωβουλή, ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ότι δεν μπορεί λόγω του απορρήτου της προδικασίας στο Βέλγιο να αναφερθεί σε τέτοιες λεπτομέρειες, επανέλαβε πως η κ. Καϊλή του είπε «αν πήγα στο Κατάρ και έκανα προσωπική ατζέντα, θα μπορούσε να με κατηγορήσει κάποιος ότι δωροδοκήθηκα για να περάσω τις θέσεις του Κατάρ. Όμως, δεν προσέφερα κάτι στο Κατάρ, άρα γιατί να με πληρώσουν;», ενώ συμπλήρωσε ότι «συνεργάτες της κ. Καϊλή μου είπαν ότι οι δηλώσεις της στην Ευρωβουλή ήταν δηλώσεις που τις υιοθέτησε από τον ILO, τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας».