Την ανάγκη η Ευρώπη να θωρακιστεί θεσμικά με ισχυρούς κανόνες διαφάνειας και αυστηρούς ελέγχους και να προστατεύσει την πολιτική της αξιοπιστία, αλλά πάνω απ' όλα τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες της, υπογραμμίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Όπως επισημαίνει ο Μ.Βαρβιτσιώτης, οι πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση του Qatargate πυροδότησαν αναταράξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και αναμφίβολα προκάλεσαν πλήγμα στην εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κύρος και η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών να τίθενται πλέον υπό αμφισβήτηση, ενώ η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις διαρκείς αποκαλύψεις για το επίμαχο θέμα, στο κάδρο του οποίου βρίσκεται ανάμεσα σε άλλους και η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Καϊλή» σημειώνει.
Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, η πρωτοφανής αυτή ιστορία πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα άμεσης αφύπνισης για όλους όσοι συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι, αλλά και διαρκούς επαγρύπνησης με στόχο την προστασία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Σε μια χρονική συγκυρία μεγάλων προκλήσεων σε ενεργειακό, γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο και με την πλειονότητα των πολιτών να αντιμετωπίζει συγκεκριμένες επιπτώσεις στην καθημερινότητά της, προτάσσει πως είναι επιτακτική ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα: ότι δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να λειτουργεί με όρους απόλυτης διαφάνειας και οι αποφάσεις που λαμβάνει πρέπει να συνδέονται πρώτα και πάνω απ' όλα με το δημόσιο συμφέρον, χωρίς καμία εξάρτηση από οικονομικά συμφέροντα. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις εξωτερικές σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τρίτες χώρες, επισημαίνει πως χρειάζεται να δημιουργηθούν οι ασφαλιστικές εκείνες δικλείδες που θα αποτρέπουν προσπάθειες επιρροής στην ευρωπαϊκή πολιτική με αθέμιτα μέσα από χώρες όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία κ.ά., αλλά και ομάδες οικονομικών συμφερόντων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε θέματα όπως οι ΑΠΕ, η εκπομπή ρύπων αλλά και οι νέες τεχνολογίες.
Περαιτέρω, ο Μ.Βαρβιτσιώτης επισημαίνει πως την ώρα που ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται σε αρκετές χώρες-μέλη και σε μια περίοδο που οι λαϊκιστές και οι ακραίοι καραδοκούν, εξυφαίνουν σενάρια συνωμοσίας και σπέρνουν το μίσος και την πόλωση σε κάθε πτυχή της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής, οφείλουμε με τις πράξεις μας και με τον τρόπο που πολιτευόμαστε να υπερασπιστούμε τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, σημειώνει ότι «κατά τις ευρωεκλογές του 2019 διάφοροι κύκλοι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιχείρησαν με «όχημα» τα ακροδεξιά και λαϊκίστικα κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις». Ωστόσο, προσέθεσε, οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιστάθηκαν σθεναρά και ψήφισαν σε ποσοστό περίπου 80% τις ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις.
Μέσα σε αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών προτάσσει πως «οφείλουμε να προετοιμαστούμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό για τις ευρωεκλογές του 2024». Με αφορμή το Qatargate, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου εκπροσωπεί τη χώρα, αναφέρει πως είχε πολύ πρόσφατα την ευκαιρία να συζητήσει με τους ομολόγους του για μια νέα πρόταση κανονισμού που στοχεύει στην εμπέδωση συνθηκών διαφάνειας στην πολιτική διαφήμιση. Πρόκειται, όπως εξηγεί, ουσιαστικά για μια συντονισμένη προσπάθεια που έχει ως στόχο να βάλει ανθεκτικά αναχώματα σε πρακτικές τρίτων χωρών που θα επιχειρήσουν και πάλι να παρέμβουν στη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων με αθέμιτα μέσα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ