Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης (dentist pass) για τη δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα παιδιών από 6 ως 12 ετών προσφέρονται για πρώτη φορά στη χώρα μάς με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή.
Ειδικότερα στο πλαίσιο του έργου «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» », του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.Ο. προσφέρεται δωρεάν σε παιδιά από 6 ως 12 ετών προληπτική οδοντιατρική φροντίδα μέσω του dentist pass.
Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στους δικαιούχους σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 3 του ν. 4557/2018 (Α' 139), αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο οδοντιατρείο όπου θα γίνεται:
- Έλεγχος της στοματικής υγιεινής του παιδιού
- Φθορίωση δοντιών
- Καθαρισμός
- Ενημέρωση και οδηγίες στοματικής υγιεινής
Η διαδικασία
Για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού θα δημιουργηθεί Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος, η οποία θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov,gr).
Στην ηλεκτρονική πύλη θα εισέρχεται ένας εκ των ασκούντων την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα και, αφού αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του, θα μπορεί να αιτείται την έκδοση της χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, συμπληρώνοντας τον ΑΜΚΑ ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) του ανηλίκου καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας.
Η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα διαβιβάζονται στο πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό τα στοιχεία του προσώπου που υποβάλλει την αίτηση, προκειμένου να εκδοθεί η ψηφιακή χρεωστική κάρτα.
Το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους δικαιούχους για τη διενέργεια πράξεων προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας στον ανήλικο δικαιούχο και δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο.
Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανά ιατρική πράξη, οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και άλλες λεπτομέρειες του Προγράμματος θα καθοριστούν με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Με το νομοσχέδιο και στο πλαίσιο υλοποίησης της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σχεδιάζεται και υλοποιείται ένα πενταετές επιστημονικό πρόγραμμα για την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα και διασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας.