Έναν απ' τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής για την καταπολέμηση του καρκίνου αποτελεί η πρόληψη, με κύριο «όχημα» τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου, όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα το «Eυρωπαϊκό Σχέδιο Κατά του Καρκίνου», που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο (4 Φεβρουαρίου 2023).
Ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματα» για δωρεάν μαστογραφίες, ενώ αναμένονται άλλα τρία το επόμενο διάστημα. «Από τις 80.000 μαστογραφίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, 4.700 γυναίκες είχαν ευρήματα σε πρώιμο στάδιο. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία της έγκαιρης θεραπείας», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.
Άμεσα θα ξεκινήσουν και τα προγράμματα που αφορούν στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και στον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα οποία ενώ αναμένονταν εντός του Ιανουαρίου, μετατίθενται για τον επόμενο μήνα.
Το 2023 αναμένεται, επίσης, να ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, με ακτινογραφία χαμηλής ακτινοβολίας.
«Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά πρόγραμμα πρόληψης Υγείας, υπό την έννοια ότι η Πολιτεία εκπονεί ολοκληρωμένα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και αναζητά τον πολίτη. Μέχρι τώρα ο πολίτης πήγαινε στον γιατρό και ζητούσε να κάνει εξετάσεις που αποζημιώνονται φυσικά από τον ΕΟΠΥΥ», εξήγησε ο Υπουργός.
Όπως επεσήμανε, μεγάλο στοίχημα είναι να πειστούν οι πολίτες να υποβληθούν στις προληπτικές εξετάσεις και για το σκοπό αυτό στο σχεδιασμό του υπουργείου εντάσσονται και προγράμματα ενημέρωσης.
Σημειώνεται ότι τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου θα ολοκληρωθούν εντός τριών ετών και, στη συνέχεια, θα ξεκινήσει νέος κύκλος, ανάλογα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν σε κάθε περίπτωση, με βάση την ηλικία, το φύλο και άλλους παράγοντες.
Εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο περιλαμβάνει τρεις πυλώνες με πάνω από είκοσι δράσεις και συνολικό προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Next Generation EU. Η συνέχισή τους θα εξασφαλιστεί με άλλους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ωστόσο η βιωσιμότητά τους σε βάθος χρόνου αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για την πολιτεία.
«Είναι πολύ σημαντικό αυτό να το επεκτείνουμε και μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξουν πόροι για τη συνέχεια», υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης. Και πρόσθεσε: «Ό,τι πόρους επενδύσουμε στην πρόληψη και στην Πρωτοβάθμια, αφενός κερδίζουμε σε χρόνια και σε ποιότητα ζωής, αφετέρου σε πόρους για το σύστημα Υγείας».