Μητσοτάκης: Αναβιώνει ο πετρελαιαγωγός, ως «Αλεξανδρούπολη - Μπουργκάς» - Έπεσαν οι υπογραφές

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Αναβιώνει ο πετρελαιαγωγός, ως «Αλεξανδρούπολη - Μπουργκάς» - Έπεσαν οι υπογραφές
Στη σημασία των δύο Μνημονίων Συνεργασίας που υπεγράφησαν σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρουμέν Ράντεφ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας. 

Στη σημασία των δύο Μνημονίων Συνεργασίας που υπεγράφησαν σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ρουμέν Ράντεφ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

Μεταξύ αυτών, και το Μνημόνιο για τη διευρεύνηση δημιουργίας πετρελαιοαγωγού Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς, όπως έγραφε νωρίτερα και το insider.gr, με στόχο τη χειραφέτηση από ρωσικές πηγές.

«Αθήνα και Σόφια, δεσμευόμαστε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα κατασκευής ενός νέου πετρελαιοαγωγού που θα συνδέει τα δύο κομβικά λιμάνια, την Αλεξανδρούπολη και το Μπουργκάς, και μέσω αυτών και δύο θάλασσες, το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε μάλιστα, πρόκειται για ένα σχέδιο που αναβιώνει υπό το φως νέων συνθηκών, ως αγωγός Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς (όχι ως Μπουργκάς–Αλεξανδρούπολη), προσφέροντας στη Βουλγαρία νέες εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με ασφαλέστερη, ταχύτερη και φθηνότερη μεταφορά καυσίμου.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του insider.gr, ο αγωγός θα ακολουθεί την ίδια όδευση με το αρχικό έργο, μήκους 288 περίπου χιλιομέτρων. Έτσι, θα διασχίζει 127 χιλιόμετρα εντός της ελληνικής επικράτειας και 161 χλμ. επί βουλγαρικού εδάφους. Ωστόσο, αναμένεται να έχει μικρότερη δυναμικότητα μεταφοράς καυσίμου, και επομένως μικρότερη διατομή, αφού πλέον θα εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Το αρχικό σχέδιο, για το οποίο το 2007 Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρωσία είχαν υπογράψει συμφωνία κατασκευής του αγωγού, προέβλεπε τη μεταφορά αργού πετρελαίου, προέλευσης από την Κασπία Θάλασσα, στην Αλεξανδρούπολη. Το πρότζεκτ ναυάγησε οριστικά το 2011, με την επίσημη ανακοίνωση της Βουλγαρίας για την αποχώρησή της.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός στο πρώτο μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας και αφορά το πεδίο ασφάλειας εφοδιασμού και αποθήκευσης φυσικού αερίου.

«Ο ρωσικός αναθεωρητισμός προκαλεί οικονομικό πόνο, μετατρέποντας την ενέργεια ως μέσο κρατικού εκβιασμού. Οι γείτονες το γνωρίζουν από πρώτο χέρι» επεσήμανε, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία διέκοψε απότομα τη ροή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

«Σε αυτήν τη μεγάλη πρόκληση, η μόνη απάντηση είναι η ταχύτατη απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία επιλογή που η Ελλάδα και η Βουλγαρία προωθούν εδώ και τρία χρόνια για να την εμβαθύνουν με Μνημόνιο, για τη σύμπραξη των υπουργείων Ενέργειας στο πεδίο της ασφάλειας εφοδιασμού και αποθήκευσης του φυσικού αερίου.

«Στο εξής οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις του Σιρέν στη Βουλγαρία, και αντίστοιχα οι βουλγαρικές εταιρείες στις εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «θα έχουν και οι δύο χώρες κατοχυρωμένη την πρόσβαση σε κρίσιμες υποδομές για την ενεργειακή τους ασφάλεια».

Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία με ευρωπαϊκό βεληνεκές που μετατρέπει τις δύο χώρες σε σταυροδρόμι διακίνησης αερίου και προς την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είχαμε την ευκαιρία, να υπογράψουμε σήμερα δύο συμφωνίες που σφραγίζουν την ενεργειακή συνεργασία μας, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα ακόμα βήμα προς τον στρατηγικό στόχο της ευρωπαϊκής αυτονομίας. Η σημασία του, συνεπώς, υπερβαίνει τα διμερή σύνορα και πιστεύω ότι καθίσταται ένα πολιτικό γεγονός το οποίο αφορά το σύνολο της Ευρώπης και θεμελιώνει ταυτόχρονα την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της» δήλωσε ο πρωθυπουργός για τα δύο Μνημόνια Συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι προχωρά με γρήγορα βήματα η ολοκλήρωση της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης και αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, «ενώ πρόσφατα βρεθήκαμε και πάλι στην βορειοανατολική γωνιά της πατρίδας μας για να εκκινήσουμε τις διαδικασίες κατασκευής ενός νέου εργοστασίου ηλεκτρικού ρεύματος με φυσικό αέριο, ισχύος 840 MW, έτοιμο να ενισχύσει όχι μόνο την εγχώρια παραγωγή, αλλά να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια και στις φίλες βαλκανικές χώρες».

«Στην περιοχή μας, λοιπόν, διαμορφώνεται ένα νέο πυκνό δίκτυο ενεργειακών δρόμων. Στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και όχι μόνο βέβαια. Γιατί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Αιγύπτου, για παράδειγμα, θα εξασφαλίσει έναν ακόμα δρόμο ανταλλαγής ενέργειας και ευχαριστώ την βουλγαρική κυβέρνηση για τη στήριξή της ώστε να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε.

«Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν έναν κρίσιμο ρόλο να παίξουν στην ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο των χωρών μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «έχουμε τη δυνατότητα και η Ελλάδα και η Βουλγαρία να γίνουμε πάροχοι ενεργειακής ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή».

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας.

Στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους οι δύο ηγέτες εξήραν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και σημείωσαν την κοινή επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνσή τους με έμφαση το πεδίο ενεργειακής συνεργασίας. Ειδική αναφορά έγινε στο εμβληματικό έργο επιτυχούς λειτουργίας του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Nέο τοπόσημο της πόλης θα γίνει το Αρχαιολογικό Μουσείο

Επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα: Συναντήσεις με Μητσοτάκη, Δένδια και Τσίπρα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider