Οι κυβερνήσεις του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων τους, που είχαν διακοπεί από το 2016, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, «μετά από συζητήσεις, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων τους και την επαναλειτουργία των πρεσβειών στις δύο χώρες, σε ορίζοντα 2 μηνών».
Παράλληλα, οι δύο χώρες συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν την εμπορική, οικονομική και επενδυτική συμφωνία που είχαν υπογράφει το 1998, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σ. Αραβίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν για να επισημοποιήσουν τη συμφωνία σε σύντομο χρόνο.
Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος επαίνεσε εξάλλου τον μεσολαβητικό ρόλο της Κίνας για τη συμφωνία.
Το ιστορικό
Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν διέκοψαν τις σχέσεις τους πριν από επτά χρόνια, μετά την επίθεση εναντίον σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών που πραγματοποίησαν διαδηλωτές στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά την εκτέλεση από το Ριάντ ενός διάσημου σιίτη ιερωμένου, του Νιμρ αλ-Νιμρ.
Από τον Απρίλιο του 2021, το Ιράκ έχει φιλοξενήσει μια σειρά συναντήσεων ανάμεσα σε αξιωματούχους της ασφάλειας των δύο αντίπαλων δυνάμεων με στόχο την προσέγγιση των δύο χωρών.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία «ευχαριστούν τη Δημοκρατία του Ιράκ και το Σουλτανάτο του Ομάν επειδή φιλοξένησαν συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών το 2021 και το 2022, καθώς και τους ηγέτες και την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επειδή υποδέχθηκαν και υποστήριξαν τις συνομιλίες που διεξήθησαν σ' αυτή τη χώρα».
Η Τεχεράνη και το Ριάντ υποστηρίζουν αντίπαλα μέρη σε συγκρούσεις στην περιοχή, κυρίως στην Υεμένη.
Το Ιράν έχει μείζονα επιρροή στο Ιράκ και το Λίβανο και υποστηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά το καθεστώς στη Συρία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ