Την Κυριακή 21 Μαΐου θα γίνουν οι εθνικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει σχετικά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες και παά τα αντίθετα σενάρια οι εκλογές θα διεξαχθούν στη λήξη της τετραετίας όπως εξ αρχής είχα δεσμευτεί» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως: «και αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση ώστε να ακυρωθεί η περιπέτεια της απλής αναλογικής αυτή θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου».
Πώς επελέγη ημερομηνία
Ο κύβος ερρίφθη και η ημερομηνία των εκλογών ορίστηκε για την 21η Μαΐου και όχι η 28η καθώς, όπως τόνιζαν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ, έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι έχουμε πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν στις 2 Ιουνίου, η λειτουργία των οποίων δεν πρέπει να διαταραχθεί εφόσον οδηγηθούμε σε δεύτερη κάλπη στις αρχές Ιουλίου.
Παράλληλα υπάρχουν και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως ανέφεραν και συγκεκριμένα, στις 9 Ιουλίου υπάρχει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ όπου εκεί θα πρέπει να μεταβεί ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας και όχι κάποιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, συνεπώς στις αρχές Ιουλίου θα πρέπει να έχει τελειώσει η διαδικασία της διπλής κάλπης. Σε κάθε περίπτωση αυτό που τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε αυτή τη στιγμή για πρόωρες εκλογές.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οικονόμου για εκλογές: Οι πολίτες να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν για την επόμενη ημέρα
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Βουλή συνεχίζει κανονικά το έργο της μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, οπότε και θα ανακοινωθεί η διάλυσή της, στο διάστημα 22 με 28 Απριλίου.
Μέχρι τότε εισάγονται και τα τελευταία νομοσχέδια χωρίς τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Μετά το κλείσιμο και τη διάλυση της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην κα Σακελλαροπούλου προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα. Να οριστεί επίσης υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και να οριστεί και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος μέχρι τις εκλογές.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκλογές 2023: Δείτε πού ψηφίζετε την 21η Μαΐου
Η απλή αναλογική
Πάντως, με το σύστημα της απλής αναλογικής και θεωρείται τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί αυτοδυναμία με 151 έδρες για κάποιο κόμμα. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτή η πραγματικότητα, σύμφωνα με το Σύνταγμα ξεκινά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου να δίνει την εντολή σχηματισμού στον αρχηγό του πρώτου κόμματος που επί τρεις ημέρες θα έχει τη δυνατότητα συναντήσεων και διαβουλεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή άλλου ή άλλων κομμάτων.
Εφόσον η εντολή αποβεί άκαρπη, τότε την εντολή παίρνει ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος και επαναλαμβάνεται η διαδικασία. Εφόσον και τότε δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε η εντολή δίνεται στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Αν και εκείνος την επιστρέψει, τότε, την δέκατη ημέρα από τις εκλογές η κα Σακελλαροπούλου θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.
Αυτό χρονικά τοποθετείται στις 31 Μαϊου. Εφόσον δεν επιτευχθεί και τότε συμφωνία, τότε δίνεται εντολή για τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Σημειώνεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που θα λάβουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν είναι υποχρεωμένοι να εξαντλήσουν το περιθώριο των τριών ημερών και μπορούν να την επιστρέψουν ακόμη και αυθημερόν ή τη στιγμή, εντός του τριημέρου, που θα κρίνουν ότι δεν θα τελεσφορήσει.
Η Βουλή που θα έχει προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαϊου θα ορκισθεί και την επομένη θα διαλυθεί προκειμένου η χώρα να πάει σε δεύτερη κάλπη, με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οι δεύτερες εκλογές προσδιορίζονται έτσι για τις 2 Ιουλίου ή και 9 Ιουλίου, όπως άλλωστε άφησε ανοιχτό ο κ. Μητσοτάκης προσδιορόζοντας πως οι δεεύτερες κάλπες θα στηθούν εάν χρειαστεί «το αργότερο έως αρχές Ιουλίου» και αυτή τη φορά θα υπάρχει λίστα βουλευτών. Για τη συγκεκριμένη διαδικασία οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα βάζουν σταυρό δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων. Την επομένη της διεξαγωγής των εκλογών θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Αν έχει αυτοδυναμία θα ορκιστεί πρωθυπουργός και θα συγκροτήσει την κυβέρνησή του, διαφορετικά θα επιζητήσει σύμμαχο κόμμα.