Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την κατανομή της χρηματοδοτικής «ένεσης», συνολικού ύψους 200 εκατ., στον προϋπολογισμό για φάρμακα.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συναντήθηκε το μεσημέρι της Μ. Τετάρτης με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν η κατανομή του κλειστού προϋπολογισμού των φαρμάκων 50 εκατ. ευρώ για το 2022 και 150 εκατ. ευρώ για το 2023. Αφού άκουσε τις εισηγήσεις των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τους προϋπολογισμούς, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι τα κονδύλια αυτά αφορούν δεσμεύσεις του υπουργείου στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και ειδικότερα στους στόχους που τίθενται για τη μείωση του clawback (επιστροφή της υπέρβασης προϋπολογισθείσας δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές στο κράτος), το οποίο μαστίζει τη φαρμακοβιομηχανία εδώ και μία δεκαετία και φτάνει πλέον στο 50% των πωλήσεων.
Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει ότι σε περίπτωση που οι επιστροφές ξεπεράσουν τα όρια που έχουν τεθεί, τη διαφορά θα πρέπει να την καλύψει το Δημόσιο. Με έτος αναφοράς το 2020 οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση του clawback είναι κατά 50 εκατ. ευρώ για το έτος 2022, 150 εκατ. ευρώ το 2023, 300 εκατ. ευρώ το 2024 και 400 εκατ. ευρώ το 2025.
Τα κονδύλια για το κάθε έτος προβλεπόταν να εκταμιευθούν την επόμενη χρονιά, οπότε και θα είχε προσδιοριστεί το clawback για τη χρονιά που πέρασε. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο στόχος για το 2023 απομακρύνεται, με νομοθετική ρύθμιση, δόθηκε το «πράσινο φως» για να κατευθυνθούν εκ των προτέρων τα αντίστοιχα ποσά στον προϋπολογισμό του φαρμάκου. Πλέον αναμένεται η απόφαση για τη συνταγή βάσει της οποίας θα μοιραστούν οι επιπρόσθετοι πόροι στα τρία κανάλια (νοσοκομειακά φάρμακα, φάρμακα υψηλού κόστους και φάρμακα λιανικής).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα των τεσσάρων φορέων του κλάδου, ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας), ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας), PIF (PhARMA Inovvation Forum) και ΣΑΦΕΕ (Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων), με τη συμμετοχή εκπροσώπων τους.