Η πρόοδος της ανάπτυξης την προηγούμενη τετραετία μας επέτρεψε να στηρίξουμε την κοινωνία, σε μεγαλύτερο βαθμό από τον μέσο όρο της ΕΕ, και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να την στηρίζουμε χωρίς να «εκτροχιάσουμε» δημοσιονομικά την οικονομία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον Peter Spiegel των Financial Times στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός επέκρινε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως το προσχέδιο των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ κοστολογείται στα 45 δισ. ευρώ ενώ με τις σημερινές εξαγγελίες προστίθεται σε αυτό ακόμα 20 έως 30 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι εάν εφαρμοζόταν θα οδηγούσε την χώρα σε νέα χρεοκοπία.
Σε ερώτηση αν τον απασχολεί το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ο πρωθυπουργός δήλωσε είναι κάτι το οποίο υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, και σκοπεύει να το κάνει πράξη μέσω των επενδύσεων, των καινοτομιών και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ενώ ήδη έχει εξαγγελθεί η σημαντική αύξηση των μισθών, με τον κατώτατο στο 25%.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως οι επιχειρήσεις τα πάνε πολύ καλά, και δεν θα έχουν πρόβλημα να αυξήσουν τους μισθούς ενώ υπογράμμισε και πως η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στην μείωση της φορολογίας για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης.
Επεσήμανε δε, πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία έναντι του πληθωρισμού, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει προσοχή καθώς επανέρχονται οι δημοσιονομικοί κανόνες και δεν πρέπει να ακυρώσουμε ό,τι έχουμε καταφέρει έως τώρα.
Οι μεταρρυθμίσεις
Ο πρωθυπουργός μετέφερε την εμπειρία του μιλώντας με τον κόσμο, λέγοντας πως οι πολίτες ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις, και θέλουν από την κυβέρνηση να συνεχίσει την ίδια πορεία που έχει χαράξει.
Τόνισε πως η Ελλάδα κατάφερε να προσελκύσει πολλές ξένες επενδύσεις σημειώνοντας μεγάλη πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, βάζοντας την Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη, και μάλιστα με εταιρείες ποιότητας που δεν περιορίζονται μόνο στον τουριστικό τομέα, αλλά και στην τεχνολογία, στα φάρμακα και σε άλλους τομείς. Υπενθύμισε ακόμα πως προετοιμάζεται ένα εργοστάσια μπαταριών αιχμής, που θα δώσει δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους.
Δήλωσε σίγουρος, επίσης, πως «θα έρθουν κι άλλα» φέρνοντας μας ακόμα πιο ψηλά στην κατάταξη της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η «τριβή» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει απλοποιηθεί σημαντικά μέσω της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης και αν και υπάρχουν ακόμα «θύλακες αντίστασης» η κυβέρνηση αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία, όπως διαφάνηκε και στις προεκλογικές εξαγγελίες.
Για την δικαστική μεταρρύθμιση, τόνισε πως έχουν γίνει μεγάλα βήματα, ενώ χρειάζονται και άλλα, ενώ μία απόδειξη πως το κράτος έχει απλοποιηθεί είναι πως κατάφερε να μπει στο RRF και στα ευρωπαϊκά ταμεία, απορροφώντας με επιτυχία τα εισερχόμενα κονδύλια.
Για τις εκλογές
Μιλώντας για τις επερχόμενες εκλογές και για το πόσο το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη θα επιβαρύνει την Νέα Δημοκρατία, είπε πως το σημαντικό είναι να μάθουμε από τα λάθη μας, και η κυβέρνηση έχει δείξει τι θέλει να κάνει στα επόμενα χρόνια επιμένοντας στο σχέδιο της, ενώ οι πολίτες γνωρίζουν πως εκπλήρωσε ότι εξήγγειλε πριν από 4 χρόνια. «Σωστά οι πολίτες μας ζήτησαν ευθύνες. Ανέλαβα την ευθύνη και δεσμεύτηκα πως πρόκειται να διορθώσουμε τα προβλήματα που οδήγησαν στην τραγωδία», είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ακόμα, πως αυτή είναι και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν έβγαλε κανένα μάθημα από την πρότερη εμπειρία τους όταν έφεραν την χώρα στο χείλος της καταστροφής το 2015, λέγοντας πως «οι Έλληνες πολίτες θα με πιστέψουν περισσότερο από τον Αλέξη Τσίπρα γιατί υλοποίησα αυτά για τα οποία είχα δεσμευτεί. Και πιστεύω πως οι πολίτες επιβραβεύουν τη σταθερότητα».
Προσέθεσε ακόμα πως πιστεύει πως η χώρα θα πάει σε δεύτερες εκλογές όπου εκεί θα εφαρμοστεί το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, αλλά είπε πως και οι πρώτες εκλογές θα δείξουν ποιο κόμμα θέλουν οι πολίτες πρώτο και ποιον για πρωθυπουργό, ενώ χαρακτήρισε «χωρίς νόημα» την θέση του ΠΑΣΟΚ που «δεν θέλει ούτε Μητσοτάκη, ούτε Τσίπρα» χωρίς σαφή αντιπρόταση.
Αναφερόμενους στους αντιπάλους του, τόνισε πως δεν υποτιμά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς έχει επιδείξει πολιτικές ικανότητες, αλλά ως πρωθυπουργός ήταν πολύ κακός, πηγαίνοντας την χώρα πίσω.
Οι υποκλοπές και η ποιότητα της Δημοκρατίας
Σε ερώτηση σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που απαγόρευσε λογισμικό παρακολούθησης τα οποία και είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, ενώ τόνισε πως έγιναν συγκεκριμένες κινήσεις αυστηροποίησης του νομικού πλαισίου που αφορά στις υπηρεσίες ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά είπε πως δεν γίνεται να μην γίνουν λάθη μέσα σε μία τετραετία, το ζητούμενο είναι να υπάρξουν εξασφαλίσεις πως δεν θα ξανασυμβούν.
Συγκεκριμένα για τις υπηρεσίες ασφαλείας είπε πως δεν είναι εκτός ορίων, θα πρέπει να υπάρχουν επιπλέον «φίλτρα» στις παρακολουθήσεις, ενώ θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν συγκροτείται υπόθεση.
Όσον αφορά στις κατηγορίες πως η Ελλάδα έχει μία αυταρχική δημοκρατία, απάντησε πως δεν ανησυχεί καθώς η αντιπολίτευση επί πολλά χρόνια του αποδίδει πολλά σε αυτόν και στην οικογένεια του, όμως ο κόσμος τον γνωρίζει πολιτικά για 20 χρόνια, ενώ τον έχει δει να κυβερνά.
Το γεωπολιτικό περιβάλλον
Για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε πως έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τον διάλογο και για να χτίσει μια δημιουργική σχέση με την Τουρκία, ωστόσο εκείνη επιστρέφει στην επιθετικότητα και στις παράνομες διεκδικήσεις.
Ξεκαθάρισε δε, πως για την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως συζήτηση για ζητήματα κυριαρχίας, νησιών και συνόρων.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η Τουρκία πρέπει μετά τις εκλογές να πάρει αποφάσεις, εάν θα επαναπροσεγγίσεις την Δύση ή αν θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική της «ανεξαρτησίας» που την έχει φέρει πιο κοντά σε Ρωσία και Κίνα. Τόνισε πως η γείτονα χώρα έχει περισσότερα να κερδίσει με την εξομάλυνση των σχέσεων με Ευρώπη και Ελλάδα, ενώ τόνισε πως μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα σημεία στα οποία συμφωνούμε, και από ζητήματα που μας ενώνουν, στον πολιτισμό, στο κλίμα, στο εμπόριο.
Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τόνισε πως η στρατηγική μας συνεργασίας είναι κομβική και για τις ΗΠΑ αν ληφθεί υπόψη η δουλειά που έχει γίνει από την Ελλάδα στο ενεργειακό κομμάτι και στην απεξάρτηση από την Ρωσία.
Εξήγησε πως ιστορικά έχουμε στενές σχέσεις με την Ρωσία, αλλά η αντίδραση του στην επίθεση στην Ουκρανία ήταν η ενδεδειγμένη καθώς στέλνει παράλληλα και ένα μήνυμα σε όσους άλλους και στην περιοχή θέλουν να πράξουν αντιστοίχως.