Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάμειξη με την ανταρσία της Βάγκνερ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάμειξη με την ανταρσία της Βάγκνερ
«Καθιστούμε σαφές ότι δεν είχαμε καμία ανάμειξη, δεν είχαμε καμία σχέση με αυτό», είπε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η σύντομη εξέγερση της ομάδας Βάγκνερ εναντίον του Κρεμλίνου αποτελεί μέρος ενός αγώνα εντός του ρωσικού συστήματος και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, δεν είχαν ανάμειξη σε αυτήν.

«Καθιστούμε σαφές ότι δεν είχαμε καμία ανάμειξη, δεν είχαμε καμία σχέση με αυτό», είπε ο Μπάιντεν στα πρώτα του σχόλια σχετικά με την εξέγερση που ξέσπασε το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με το Reuters.

Yπενθυμίζεται πως με το πραξικόπημα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βρέθηκε αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη απειλή, στα 23 χρόνια εξουσίας του, ενώ η κρίση αποσοβήθηκε με τη μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο Γεβγκένι Πριγκόζιν συμφώνησε να εγκαταλείψει τη Ρωσία και να εγκατασταθεί στη Λευκορωσία.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν έχει μακρά ιστορία με τον Ρώσο πρόεδρο και είναι γνωστός ως «σεφ» του Πούτιν. Τους τελευταίους μήνες, είχε γίνει εντούτοις επικριτής του πολέμου στην Ουκρανία, κατηγορώντας ανοιχτά τους επικεφαλής του ρωσικού στρατού. Η κατάσταση κορυφώθηκε μέσα σε μία νύχτα, με τον Πριγκόζιν να κατευθύνεται προς της Μόσχα, ενώ στη ρωσική πρωτεύουσα είχαν στηθεί οδοφράγματα και οι στρατός είχε βγει στους δρόμους. Λίγες ώρες αργότερα, συμφώνησε να σταματήσει την προέλαση, να εγκαταλείψει τη Ρωσία και να εγκατασταθεί στη Λευκορωσία.

Η ανταρσία ήγειρε το φάσμα του εμφυλίου πολέμου και στη Μόσχα επιβλήθηκαν έκτακτα μέτρα από τις δυνάμεις ασφαλείας, που έστησαν οδοφράγματα και έκλεισαν δρόμους. Η δραματική εξέγερση των μισθοφόρων τερματίστηκε χάρη σε μεσολάβηση του Μινσκ, ενώ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως θα επιτραπεί στον Πριγκόζιν να εγκατασταθεί στη Λευκορωσία και η δίωξη σε βάρος του θα μπει στο αρχείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intrakat: Τρία εκατ. μετοχές απέκτησε η Winex Investments του Αλ. Εξάρχου

Πριγκόζιν: Στόχος της ανταρσίας ήταν να σωθεί η Wagner, όχι η ανατροπή της ρωσικής εξουσίας

Γκολφ και ναυτιλία στις 7-10 Σεπτεμβρίου 2023, στην Costa Navarino

gazzetta
gazzetta reader insider insider