Για την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας έκανε λόγο την Τετάρτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προκαλώντας βολές από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.
Ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στην φύλαξη στα Πανεπιστήμια, είπε ότι επανασχεδιάζεται ο ρόλος σε σχέση με τη μορφή που αρχικώς είχε σχεδιαστεί. «Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο κ. Μηταράκης, απαντώντας σε ερώτημα για το ζήτημα της εγκληματικότητας, είπε ότι ένα ζήτημα για την ΕΛΑΣ είναι να αποφεύγει τη γενίκευση των επεισοδίων και ένα δεύτερο ζήτημα είναι η αίσθηση ατιμωρησίας που υπάρχει για τη μικρή εγκληματικότητα, η οποία όταν δεν τιμωρείται, σύμφωνα με μελέτες, οδηγεί στη μεγάλη εγκληματικότητα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και εξετάζονται τρόποι να μην υπάρχει ατιμωρησία. Ανάμεσα σε αυτούς είναι να περιοριστεί η δυνατότητα των αναστολών, το βραχιολάκι, η κοινωνική εργασία, τα διοικητικά πρόστιμα αλλά και η δημιουργία φυλακών χαμηλής εγκληματικότητας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι καλύτερα να υπάρχει η σιγουριά της μικρής ποινής παρά η θεωρία της μεγάλης ποινής»,
Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Μηταράκης, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε ανακοίνωση του πως « ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μηταράκης προανήγγειλε σήμερα την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που η κυβέρνηση της ΝΔ ίδρυσε, υιοθετώντας με αυτό τον τρόπο τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Η ΝΔ επί χρόνια επέλεξε την οδό της έντασης και του λαϊκισμού γύρω από την πανεπιστημιακή αστυνομία. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι "στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία". Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει αν σήμερα "βγαίνει η Δημοκρατία" από τα πανεπιστήμια».
Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει λέγοντας «τελικά, το μόνο που μένει είναι το κόστος 30 εκατ. ευρώ για ένα φιάσκο, την ώρα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και καθημερινά συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι».
Απόρριψη Μητσοτάκη σε πρόταση για έφιππη αστυνομία
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το reader.gr, o Κυριάκος Μητσοτάκης επεφύλασσε αρνητική απάντηση σε πρόταση για δημιουργία έφιππης αστυνομίας. Άξιο αναφοράς είναι ότι, μέχρι την απόρριψη της σχετικής πρότασης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπέγραψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα προωθηθεί για έγκριση, για τη δημιουργία Έφιππης Αστυνομίας, για τουριστικούς και τελετουργικούς λόγους στο κέντρο της Αθήνας. Το συγκεκριμένο σώμα, εφόσον είχε εγκριθεί η δημιουργία του, θα λειτουργούσε από τις αρχές του 2024 και θα αποτελείτο από 6-8 έφιππους αστυνομικούς με παρουσία στο τουριστικό κέντρο, ή σε τελετές και υποδοχή επισήμων.