Στις 4 Μαρτίου δικάζεται ο Τραμπ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις 4 Μαρτίου δικάζεται ο Τραμπ
Η 4η Μαρτίου 2024 ορίστηκε ως ημερομηνία δίκης για τις φερόμενες προσπάθειες του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει με απάτη το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020.

Η 4η Μαρτίου 2024 ορίστηκε ως ημερομηνία δίκης για τις φερόμενες προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει με απάτη το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, βάζοντας στο εδώλιο τον επικρατέστερο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, επτά μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2024.

Η ομοσπονδιακή δικαστής Tanya Chutkan εξέδωσε την απόφαση αφού πρώτα απέρριψε τα δύο εντελώς διαφορετικά χρονοδιαγράμματα δίκης που πρότειναν οι δικηγόροι του Τραμπ από τη μία και οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ από την άλλη.

Ο Τραμπ δεν χρειάστηκε να εμφανιστεί στην ακρόαση, η οποία αφορούσε επίσης τις ομοσπονδιακές διαδικασίες για τον χειρισμό του «μικρού όγκου απόρρητων πληροφοριών» που η κυβέρνηση είπε ότι εντόπισε στην υπόθεση.

Ο πρώην πρόεδρος νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε αθώος για το κατηγορητήριο που τον εμπλέκει σε παράνομη συνωμοσία για να ανατρέψει την ήττα του από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020. Θα δικαστεί στην Ουάσιγκτον.

Ο Τραμπ, ένας κορυφαίος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία που αντιμετωπίζει τέσσερις διαφορετικές ποινικές υποθέσεις, προσπάθησε να μεταφέρει τις δίκες του μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2024. Αλλά οι δικαστές σε δύο από τις υποθέσεις του έχουν ήδη ορίσει ημερομηνίες δίκης που ξεκινούν το 2024.

«Το κοινό δικαιούται μια γρήγορη και αποτελεσματική επίλυση αυτού του ζητήματος», δήλωσε η ομοσπονδιακή δικαστής Chutkan, αφού ανακοίνωσε την απόφασή της. Νωρίτερα, είχε προειδοποιήσει τους συνηγόρους του Τραμπ ότι δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τον χρόνο που ζητούν για να προετοιμαστούν. Η δικαστής κλήθηκε να βρει μια συμβιβαστική λύση μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών προτάσεων: ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ ήθελε να ξεκινήσει η δίκη στην Ουάσινγκτον στις 2 Ιανουαρίου και να μην διαρκέσει πάνω από τέσσερις με έξι εβδομάδες. Αντιθέτως, οι δικηγόροι του Τραμπ ζητούσαν να οριστεί δικάσιμος τον Απρίλιο του 2026, πολλούς μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024, με το αιτιολογικό ότι χρειάζονται πολύ χρόνο για να μελετήσουν τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider