Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά» και ότι η οικονομία της αποδίδει σε υψηλότερους ρυθμούς από αυτούς της ευρωζώνης εξέπεμψε μέσω συνέντευξης του στο Bloomberg ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη για την 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Ανθεκτική η ελληνική οικονομία
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και επέμεινε πως μπορούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, που έχουμε αναλάβει ενώπιον των Ελλήνων πολιτών χωρίς να θυσιάζουμε την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική πειθαρχία. «Αυτό αποτελεί επιτυχία αν αναλογιστείτε τι συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Ο ίδιος έκανε λόγο για ατζέντα γεμάτη μεταρρυθμίσεις ενώ τόνισε πως σκοπός του είναι η Ελλάδα να ξεπεράσει το ρυθμό ανάπτυξης της Ε.Ε. Αναφερόμενος στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας τόνισε πως είναι σημαντική για την προσέλκυση κεφαλαίων σχολιάζοντας την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.
- Διαβάστε ακόμα: Σε επενδυτική βαθμίδα η Εθνική και η Eurobank αλλά όχι η Ελλάδα - Τι απαντά η Moody's
Ενέργεια και μεταναστευτικό
Ως προς τον τομέα της ενέργειας, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 10 πρώτες χώρες στις ανανεώσιμες πηγές. «Έχουμε αέρα και ήλιο και αυτό μας παρέχει άφθονη, φθηνή ενέργεια. Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει τον ρόλο του σημείου εισόδου για την Ευρώπη σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Όπως τόνισε, η Ελλάδα είναι πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το κατά πόσο η κλιματική κρίση θα αυξήσει τις πιέσεις στα μεγέθη των μεταναστευτικών ρευμάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν δύο πράγματα. «Αρχικά, πρέπει να είμαστε σκληροί σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των διακινητών», τόνισε «ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει η Ευρώπη να προσφέρει νόμιμους τρόπους σε όσους επιθυμούν να έρθουν προκειμένου να εργαστούν». Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να βοηθήσουν τις οικονομίες μας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός. «Με το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα να μειώνεται διαρκώς, ήδη αντιμετωπίζουμε μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε πολλούς κλάδους», σχολίασε. «Θα μπορούσαν επομένως, οι νόμιμοι μετανάστες να ωθήσουν περαιτέρω την οικονομία μας προς τα πάνω. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε διμερείς συμφωνίες με αρκετά κράτη αλλά σκοπός
μας είναι οι άνθρωποι αυτοί να έρθουν νόμιμα στη χώρα και κυρίως να έρθουν με ασφάλεια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Θα συνεχίσουν να έρχονται οι τουρίστες στην ζεστή Ελλάδα;
Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και το κατά πόσο οι τουρίστες στο μέλλον θα προτιμήσουν χώρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως οι τουρίστες ακόμη προτιμούν την Μεσόγειο και κυρίως την Ελλάδα καθώς θέλουν να απολαύσουν τις παραλίες της. Ο ίδιος ανέφερε πως η κλιματική κρίση αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα να επεκτείνει την τουριστική της περίοδο και εκτός καλοκαιριού. «Όλο και περισσότεροι τουρίστες μας επιλέγουν ως προορισμό για το ταξίδι τους τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο καθώς και τον Οκτώβρη ή το Νοέμβριο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι περισσότεροι πλέον θα μας επιλέγουν άλλες εποχές και όχι επειδή κάνει ζέστη στην Ελλάδα αλλά κυρίως για να αποφύγουν τον υπερτουρισμό του καλοκαιριού. Ο ίδιος μάλιστα, δεν παρέλειψε να προσκαλέσει τους δημοσιογράφους του Bloomberg, να επισκεφθούν τη χώρα μας και εκτός καλοκαιριού, καθώς όπως τόνισε, η Ελλάδα σκοπεύει να επεκτείνει την τουριστική της περίοδο με «όχημα» των βιώσιμο τουρισμό.
Η απάντηση για την έντονη κριτική που δέχθηκε
Αναφορικά με την κριτική που δέχθηκε για τη διαχείριση των πυρκαγιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε πως η κλιματική κρίση είναι πλέον εδώ και η Ελλάδα αντιμετώπισε φέτος πρωτοφανείς πυρκαγιές. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη στήριξη της Ε.Ε. για την ανακούφιση των πρόσφατων φυσικών φαινομένων και δήλωσε πως η Ελλάδα θέλει να πρωτοστατήσει στην κλιματική μετάβαση, με νέο σχεδιασμό, πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των φαινομένων.
Πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση κρίσεων, ανέφερε χαρακτηστιστικά. Τόνισε μάλιστα, πως στην Ελλάδα υπάρχει το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης 112 που χρησιμοποιήθηκε για επιτυχείς εκκενώσεις και για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών, κάτι που δεν έγινε στη Χαβάη, όπως σχολίασε. «Είναι μια τραγωδία αυτό που συνέβη στο Μάουι», ανάφερε «και εμείς το γνωρίζουμε γιατί έχουμε ζήσει αντίστοιχες τραγωδίες αλλά πλέον χρησιμοποιούμε την τεχνολογία προς όφελός μας».