Σταδιακή καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στη Βρετανία φαίνεται πως σχεδιάζει ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ρίσι Σούνακ εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει μερικά από τα πιο σκληρά αντικαπνιστικά μέτρα στον κόσμο, που ουσιαστικά θα απαγόρευαν στην νέα γενιά να αγοράσει ποτέ τσιγάρα. Στο «μικροσκόπιο» είναι και η σταθερή αύξηση της νόμιμης ηλικίας καπνίσματος για όσους γεννήθηκαν μετά το 2008. Αυτό σημαίνει ότι εν λόγω γενιά δεν θα μπορέσει ποτέ να προμηθευτεί οποιοδήποτε καπνικό προϊόν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγές προσκείμενες στην βρετανική κυβέρνηση ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός μελετά μέτρα παρόμοια με εκείνα που εισήχθησαν στη Νέα Ζηλανδία τον περασμένο Δεκέμβριο, που αυξάνει σταδιακά την ηλικία που θα επιτρέπεται να αγοράζει κανείς προϊόντα καπνού, καθιστώντας πρακτικά αδύνατο να τα αγοράσουν όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.
Το Λονδίνο σκέφτεται επίσης να επιβάλει πρόστιμο ύψους 10 λιρών σε όσους δεν εμφανίζονται στα ραντεβού τους στον γιατρό ή το νοσοκομείο, ωστόσο αυτό το μέτρο ενδέχεται να είναι πολιτικά επιζήμιο. Ο κ. Σούνακ είχε προωθήσει αυτήν την ιδέα όταν διεκδικούσε την ηγεσία των Συντηρητικών, το καλοκαίρι του 2022, αλλά την εγκατέλειψε όταν ανέλαβε την εξουσία.
Το Εργατικό κόμμα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι εξετάζει επίσης τη σταδιακή κατάργηση της πώλησης τσιγάρων για τη νεότερη γενιά, με τρόπο παρόμοιο με εκείνον της Νέας Ζηλανδίας. Ο σκιώδης υπουργός Υγείας Ουές Στρίτινγκ είπε τον περασμένο Ιανουάριο ότι θέλει να καταλάβει αν υπάρχει στη χώρα «όρεξη για αλλαγή».
Το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία ασθενειών και θνησιμότητας που μπορεί να προληφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα περίπου το 4% όλων των εισαγωγών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Πάνω από πέντε εκατομμύρια ενήλικες στην Αγγλία εξακολουθούν να καπνίζουν και το κάπνισμα παραμένει η μοναδική μεγαλύτερη αιτία ασθενειών και θανάτων που μπορούν να προληφθούν στη χώρα – που συνδέεται με 64.000 θανάτους ετησίως.
Το συνολικό κόστος από το κάπνισμα στην κοινωνία στην Αγγλία είναι περίπου 17 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, αυτό περιλαμβάνει το κόστος για το NHS για τη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα σε περίπου 1,9 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως.