Μητσοτάκης στο CNBC: Ανησυχώ για την πολιτική κρίση στις ΗΠΑ και τη βοήθεια στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης στο CNBC: Ανησυχώ για την πολιτική κρίση στις ΗΠΑ και τη βοήθεια στην Ουκρανία
«Η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι καίριας σημασίας για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας και περιμένω ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί. Αυτή η πολιτική κρίση θα επιλυθεί αργά ή γρήγορα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ασάφεια που επικρατεί στην αμερικανική πολιτική σκηνή, και η οποία σχετίζεται με τον προϋπολογισμό, μπορεί να έχει επίπτωση στη βοήθεια προς την Ουκρανία και συγκεκριμένα στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας στον πόλεμο με την Ρωσία. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο, CNBC από τη Γρανάδα της Ισπανίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ανησυχία του.

«Η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι καίριας σημασίας για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας και περιμένω ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί. Αυτή η πολιτική κρίση θα επιλυθεί αργά ή γρήγορα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτημα αν είναι πιθανό να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες για την Ουκρανία και τη Μολδαβία τον Δεκέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι είναι εφικτό. «Ναι, πιστεύω ότι είναι εφικτό. Όπως ξέρετε έχουμε μια αυστηρή διαδικασία όσον αφορά στην διεύρυνση. Η διεύρυνση είναι στην ατζέντα της ΕΕ. Η διαδικασία ορίζεται βάση αξιολόγησης η οποία καθορίζεται ενώ αναμένουμε την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση τον Δεκέμβριο και φυσικά την ώρα που συζητάμε για την διεύρυνση, που τώρα γίνεται μια ρεαλιστική πιθανότητα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα βάλουμε σε τάξη “τα του οίκου μας”, δηλαδή να βεβαιωθούμε ότι έχουμε μια ΕΕ έτοιμη να δεχθεί νέα μέλη που θα εξορθολογίζουν τον μηχανισμό λήψης αποφάσεων και που θα διασφαλίζουν ότι διατηρούν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίζει όλες τις χώρες – μέλη».

Στο ερώτημα ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σε ότι αφορά την ΕΕ και τη διεύρυνση, απαντώντας ότι «είναι και ζήτημα προϋπολογισμού και λήψης αποφάσεων. Μεταξύ άλλων έχουμε και μια δύσκολη συζήτηση για το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας».

Αυτές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε ένα βραχυπόθεσμο πλαίσιο, πρόσθεσε, λέγοντας ότι το επόμενο έτος «θα δώσουμε περισσότερη ουσία σε αυτές οι συζητήσεις».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πότε θα δούμε αυτές μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται με δεδομένο ότι έχουμε και ευρωεκλογές το 2024, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει γενικά να συμφωνηθούν πριν από τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Μόλις το 41% των Αμερικανών συμφωνεί με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Σλοβακία: «Παγώνουν» οι αποφάσεις για την αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία, μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση

Ο Πούτιν επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία δεν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider