Μητσοτάκης από Κάιρο: Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης από Κάιρο: Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Κάιρο η Σύνοδος για την Ειρήνη, η πρώτη σημαντική διπλωματική προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας και για την προστασία των αμάχων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Κάιρο η Σύνοδος για την Ειρήνη, η πρώτη σημαντική διπλωματική προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας και για την προστασία των αμάχων. Στις εργασίες της Συνόδου, την οποία έχει συγκαλέσει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, συμμετέχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων πως «υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα ενώ η Χαμάς δεν είναι με το μέρος του παλαιστινιακού λαού και προξενεί ατέλειωτο πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους».

«Θα πρέπει όλοι να καταδικάσουμε τη βία σε όλες τις μορφές της. Και τη βία στο Ισραήλ και τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, από την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς. Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν άμαχοι που σκοτώθηκαν, κάτω από βίαιες συνθήκες, χάνοντας τη ζωή τους», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα.

Από την Σύνοδο απουσιάζουν οι εκπρόσωποι του Ισραήλ, ενώ αντιθέτως το παρών στη διάσκεψη δίνει ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος δήλωσε «δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Γάζα, αλλά και τη διάνοιξη διαδρόμου για την άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.

«Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη ειρηνική λύση», τόνισε ο πρωθυπουργός. Επίσης, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, θα σταθεί ιδιαίτερα στο ρόλο της Ελλάδας, αναφέροντας πως αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι από την πλευρά του δήλωσε ότι έχει προσκαλέσει του ηγέτες να έρθουν σε μία συμφωνία, αναφορικά με έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την αναζωογόνηση της πορείας ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Οι στόχοι του οδικού χάρτη συμπεριλαμβάνουν τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αλλά και μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, που θα ακολουθούνται από διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών, όπως δήλωσε.

Όσο για τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε, ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου.

Η συνεδρίαση των ηγετών, γίνεται σε δύο μέρη, με το δεύτερο να ξεκινά στις 14:00 το μεσημέρι. Στις 15:45 έχει προγραμματιστεί γεύμα των ηγετών.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

«Θα ξεκινήσω ευχαριστώντας τον πρόεδρο Σίσι για τη φιλοξενία αυτής της Διεθνούς Διάσκεψης με στόχο την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ζούμε σε ασυνήθιστους καιρούς και η κατάσταση στην κοινή μας γειτονιά είναι πολύ σοβαρή, γι' αυτό είναι σωστό που συναντιόμαστε, μαζί, εδώ, σήμερα.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, έρχομαι σήμερα εδώ ως αληθινός φίλος και γείτονας. Tο βασικό μήνυμα που θα πρέπει να προκύψει από τη σημερινή ημέρα θα πρέπει να είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της και εκφράζουμε τη λύπη μας για τις απώλειες ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε αθώους πολίτες από τη βία στο Ισραήλ και στη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν πολίτες που κρατούνται όμηροι και δεν μπορεί να γίνει λόγος για ειρήνη μέχρι να απελευθερωθούν. Υπάρχουν άμαχοι που σκοτώνονται και τραυματίζονται υπό φρικτές συνθήκες: δολοφονούνται βάναυσα στα σπίτια τους στο Ισραήλ, χάνουν τις ζωές τους στην καταστροφή του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα.

Η θέση της Ελλάδας ήταν σαφής από την αρχή: το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά σύμφωνα με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Και θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω ότι η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται με βάση τους Νόμους του Πολέμου. Αυτοί οι νόμοι σχεδιάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι όταν πρέπει να διεξαχθεί πόλεμος, υπάρχουν όρια στο τι πλήγματα μπορούν να προκληθούν σε άλλους ανθρώπους. Θα συμμεριστώ επίσης την άποψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η ολική πολιορκία είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο.

Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στην κρίση μας: η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί ανείπωτη οδύνη τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστίνιους. Θα πρέπει να λογοδοτήσει.

Η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός και δεν πρέπει να τους συγχέουμε. Ο παλαιστινιακός λαός δεν το αξίζει αυτό. Ο πρόεδρος Αμπάς, ο οποίος ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής, ορθώς και με γενναιότητα μίλησε κατά της βίας από την πρώτη κιόλας ημέρα της κρίσης.

Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η τρέχουσα κατάσταση ενέχει σοβαρούς κινδύνους περιφερειακής κλιμάκωσης. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία επωμίζονται μεγάλο βάρος και δικαίως ανησυχούν πολύ για την πιθανότητα αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας. Βρίσκομαι εδώ για να στηρίξω την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά Αμπντάλα και τον πρόεδρο Σίσι, και να τους πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό τους. Μια εξάπλωση της σύγκρουσης θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το τίμημα για όλους, όσον αφορά στις ανθρώπινες ζωές και όχι μόνο.

Οι πρώτες μας σκέψεις αυτές τις ημέρες πρέπει να είναι με τα θύματα και πρέπει να αναγνωρίσουμε τον πόνο και τα τραύματα που έχουν προκαλέσει αυτές οι επιθέσεις τόσο στον ισραηλινό όσο και στον παλαιστινιακό λαό και να ανακουφίσουμε αυτόν τον πόνο. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Καταρχάς, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτούς και πρέπει να διασφαλιστεί η άμεση και απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Θέλω να υπογραμμίσω τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα αυτό και χαιρετίζω την ανακοίνωση για τη διάνοιξη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω της Αιγύπτου προς τη Γάζα, για τη μεταφορά των απαραίτητων προμηθειών. Ελπίζω ότι αυτό μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε συντονισμό με τους εταίρους μας της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία και, ως γειτονική χώρα, ελπίζουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί άμεση αποκλιμάκωση και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους τους αμάχους.

Τέλος, το μέλλον που θέλουμε για την περιοχή αυτή, ένα μέλλον βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επανέναρξη της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη βάση λύσης δύο κρατών. Και αν ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας, είναι ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μπάιντεν προτρέπει να καθυστερήσει η χερσαία επίθεση στη Γάζα - Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να «πολεμήσει μέχρι τη νίκη»

ΟΗΕ: Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο

Ουκρανία: Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες από ρωσικά πλήγματα τις τελευταίες 24 ώρες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider