Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο» με βάση την Κύπρο, προς τη Γάζα.
Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει την αεροπορική βάση γι' αυτόν το θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, τονίζοντας ότι είχε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα αυτό.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο στόχος είναι να σταλούν στη Γάζα φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, το συντομότερο, μέσω θαλάσσης και αέρος. Όλα αυτά είπε θα πρέπει να καθοριστούν το επόμενο διάστημα και με τις ισραηλινές αρχές και με τα Ηνωμένα Έθνη.
Το Ισραήλ βομβαρδίζει ανελέητα τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, μετά τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ενώ πάνω από 220 άνθρωποι απήχθησαν ως όμηροι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Ο βομβαρδισμός του παλαιστινιακού θύλακα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 7.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Μελόνι: «Πρέπει να εργαστούμε για μια μακροπρόθεσμη λύση, η οποία είναι ανάγκη να σχεδιαστεί τώρα»
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού συμβουλίου των Βρυξελλών, δήλωσε ότι «για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί με στόχο μια μακροπρόθεσμη λύση, η οποία είναι ανάγκη να σχεδιαστεί τώρα».
«Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι σε ό,τι αφορά τη λύση των δύο λαών και δύο κρατών. Οι προτεραιότητες της ΕΕ είναι οι ίδιες με αυτές της Ιταλίας, με έμφαση στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην ανάπτυξη προσπαθειών στο ανθρωπιστικό πεδίο», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Με αναφορά, τέλος, στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό, η Μελόνι υπογράμμισε ότι η ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων αποτελεί πλέον κοινή θέση των χωρών μελών της Ένωσης και ότι η πρότασή της για ναυτική αποστολή της ΕΕ στην κεντρική Μεσόγειο «προϋποθέτει τη συνεργασία των βορειοαφρικανικών χωρών και το ότι θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί στα χωρικά τους ύδατα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ