Οι Σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργοί ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας αντιτίθενται ανοιχτά στην πορεία του καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, ενώ πρόσφατα υπήρξαν και ευθείες προσβολές.
Και η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος (SPD) ανακινεί το ζήτημα του «φρένου του χρέους». Για ορισμένους από τους κορυφαίους του SPD, πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από την εκλογική χρονιά που απειλεί το κόμμα. Ωστόσο, ο Σολτς δεν δείχνει καμία παραχώρηση, σημειώνει η Welt.
Η διαμάχη του SPD με το “φρένο χρέους” μπορεί να αποδειχθεί η καταστροφή του, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
Από τη στιγμή που ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός κατέληξε με κόπο σε συμφωνία στη διαμάχη για τον προϋπολογισμό, ακούγονται τακτικά φωνές μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών που αμφισβητούν το εργαλείο του μισοδιασωθέντος «φρένου χρέους». Ο συμβιβασμός περιέχει ήδη ρήτρα εξαίρεσης για τη στήριξη της κοιλάδας Ahr, καθώς και την περαιτέρω δυνατότητα να παρακαμφθεί εκ νέου, εάν το απαιτήσει η κατάσταση στην Ουκρανία.
Αλλά αυτό που φαίνεται λογικό στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς απέχει πολύ από το να ικανοποιεί το κόμμα του, αναφέρει η Welt. Πρώτα τα ομόσπονδα κρατίδια και οι τοπικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν για τη λανθασμένη μεταναστευτική πολιτική, στη συνέχεια υπήρξε διαμάχη για την τιμή της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα οι αγροτικές επιδοτήσεις και -για άλλη μια φορά- το φρένο χρέους είναι προς συζήτηση.
Πολυάριθμοι πρόεδροι υπουργών του SPD, μεταξύ των οποίων ο Dietmar Woidke (Βρανδεμβούργο), η Manuela Schwesig (Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία) και ο Stephan Weil (Κάτω Σαξονία), αντιτίθενται στην πορεία της κυβέρνησης και ζητούν να ανατραπούν οι περικοπές των επιδοτήσεων για τους αγρότες.
Αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει τον καγκελάριο: Τόσο ο Schwesig όσο και ο Woidke, αλλά κυρίως ο εσωκομματικά σημαντικός Weil, έχουν υποστηρίξει απρόθυμα αλλά σε μεγάλο βαθμό πιστά τις συχνά ελάχιστα κατανοητές παλινωδίες και τους συμβιβασμούς του συνασπισμού του Βερολίνου τους τελευταίους μήνες. Ακόμη και η παραίτηση από τη μειωμένη τιμή βιομηχανικού ρεύματος, η οποία είναι καταστροφική για τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας Weil από άποψη οικονομικής πολιτικής, έγινε δεκτή γκρινιάζοντας, αλλά στη συνέχεια κατά κάποιο τρόπο χωρίς παράπονο.
Το γεγονός ότι ο Weil, μαζί με τους Schwesig και Woidke, βγαίνει τώρα δημοσίως στα οδοφράγματα και απαιτεί την πλήρη ανατροπή μιας ήδη τροποποιημένης απόφασης λιτότητας στην αρχή μιας κρίσιμης χρονιάς για τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό στις ευρωεκλογές και τις εκλογές των κρατιδίων, είναι μια εντυπωσιακή απόδειξη του πόσο απειλητική θεωρούν τώρα οι πρόεδροι των υπουργών την κατάσταση για τους Σοσιαλδημοκράτες.
Μια αξιοσημείωτη προσβολή για το Σολτς
Αυτό επηρεάζει άμεσα ιδίως τον Βόιντκε του Βρανδεμβούργου, ο οποίος αντιμετωπίζει εκλογές στο κρατίδιο το φθινόπωρο και πρέπει να φοβάται ότι το SPD, το ισχυρότερο κόμμα στο Πότσνταμ μέχρι σήμερα, θα μείνει πολύ πίσω από το AfD.
Εντυπωσιασμένος από τη δύναμη των διαμαρτυριών των αγροτών, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Πότσνταμ αισθάνθηκε σχεδόν υποχρεωμένος να αντιταχθεί στα σχέδια λιτότητας της καγκελαρίου στις αρχές της εβδομάδας και να απαιτήσει "σεβασμό" και "ασφάλεια σχεδιασμού" για τους αγρότες της Γερμανίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τον ήδη ατυχή ρόλο που διαδραμάτισαν η κυβέρνηση συνασπισμού και η καγκελάριος σε αυτό το θέμα, αυτό αποτελεί μια αξιοσημείωτη προσβολή για τον Σολτς και την κυβέρνησή του.
Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τους επικεφαλής της κυβέρνησης Schwesig και Weil, οι οποίοι είναι προς το παρόν προσωπικά αβλαβείς, και των οποίων η παρέμβαση κατά των γεωργικών αποφάσεων του τρικομματικού συνασπισμού βασίζεται σε δύο τουλάχιστον εκτιμήσεις: αφενός, τόσο η γυναίκα της Κάτω Σαξονίας όσο και η γυναίκα του Μεκλεμβούργου φοβούνται μια αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση των ανθρώπων στις αγροτικές περιοχές των ομόσπονδων κρατιδίων τους.
Από την άλλη πλευρά, ανησυχούν απλώς για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας λόγω της κατάστασης του συνασπισμού του φωτεινού σηματοδότη, η οποία δεν εμπνέει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη. Μονοψήφια αποτελέσματα του SPD στη Σαξονία και τη Θουριγγία, όπως δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις στα δύο αυτά κρατίδια, σε συνδυασμό με την προβλέψιμα κακή επίδοση στις ευρωεκλογές, θα ήταν καταστροφή για όλα τα πολιτικά επίπεδα του κόμματος. Δεν είναι σαφές ότι η σταθερή πτώση των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στις πραγματικές εκλογές των κρατιδίων, θα τερματιστεί στο 14% ή 15%.
Σε κάθε περίπτωση, οι Πράσινοι κατέστησαν και πάλι σαφές στη συνεδρίαση του διοικητικού τους συμβουλίου στις αρχές της εβδομάδας ότι δεν έχουν σε καμία περίπτωση εγκαταλείψει την ιδέα να αντικαταστήσουν το SPD ως την ηγετική δύναμη της αριστεράς στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές.
Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων του SPD με την κοινή τους εξόρμηση από τις πρωτεύουσες των κρατιδίων είναι σαφές: Ο καγκελάριος δεν θα πρέπει πλέον να παλεύει για να περάσει με μέτρα λιτότητας μικρής κλίμακας που στρέφουν τμήματα ή και ολόκληρο τον πληθυσμό εναντίον του τρικομματικού συνασπισμού και συνεπώς εναντίον του SPD.
Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται είναι μια δημοσιονομική απελευθέρωση. Ωστόσο, αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έρχεται σε αντίθεση μόνο με το FDP, αλλά και με τη θέση της Καγκελαρίου, η οποία θέλει να διατηρήσει τη δύσκολα κερδισμένη δημοσιονομική συμφωνία με τον φιλελεύθερο εταίρο του συνασπισμού.
Σε σχέδιο ψηφίσματος της ετήσιας εναρκτήριας συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία μόλις ξεκίνησε, οι Σοσιαλδημοκράτες επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις τους για μεταρρύθμιση του φρένου χρέους, την οποία είχαν ήδη υποστηρίξει στο ομοσπονδιακό συνέδριο του κόμματος. Το έγγραφο θέσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας το καθιστά αδιαμφισβήτητα σαφές: "Το φρένο χρέους στην τρέχουσα μορφή του δεν είναι πλέον κατάλληλο για το σκοπό του". Οι άκαμπτοι κανόνες αποτελούν "κίνδυνο για την ευημερία της σημερινής και των μελλοντικών γενεών".
Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο να "περιορίσουμε τη διαγενεακή δικαιοσύνη στο να μην αφήσουμε κανένα χρέος στις μελλοντικές γενιές". Αντίθετα, το χρέος πρέπει να "χρησιμοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει οικονομικό νόημα". Για τον σκοπό αυτό, η κοινοβουλευτική ομάδα θέλει να αναπτύξει βασικά σημεία για μια "νέα συμφωνία δημοσιονομικής πολιτικής για το μέλλον της χώρας μας".
Το φανάρι, παγιδευμένο στον κύκλο της αποτυχίας
Μέχρι στιγμής, τόσο αόριστα. Με αυτό το σχέδιο, το SPD τορπιλίζει την αυτοεικόνα του ως γεφυροποιού. Αντί να ασκεί διαλλακτική μετριοπάθεια μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού, κάνει το ακριβώς αντίθετο: σκληραίνει τα μέτωπα, ιδίως με το FDP, και γυρίζει την πλάτη στην καγκελάριο, τουλάχιστον εν μέρει.
Πάνω απ' όλα, όμως, το έγγραφο αυτό αφήνει επίσης ανοιχτό το κρίσιμο ερώτημα πώς το SPD σκοπεύει να εφαρμόσει μια τέτοια μεταρρύθμιση του φρένου χρέους. Και αυτό διότι απαιτείται τροποποίηση του βασικού νόμου, και γι' αυτό οι Σοσιαλδημοκράτες εξαρτώνται από τις ψήφους της CDU/CSU, για την οποία δεν λένε σήμερα ούτε μια καλή κουβέντα.
Έτσι, η επιλεκτική εξέγερση κατά της πορείας της καγκελαρίου μοιάζει εξίσου μάταιη με το συνεχές ποδοπάτημα στον συνασπισμό των φωτεινών σηματοδοτών, ο οποίος είναι πλέον παγιδευμένος στον αιώνιο κύκλο της αποτυχίας. Θέλουν να προχωρήσουν από κοινού, αλλά μόλις τα πράγματα συγκεκριμενοποιηθούν, υπάρχει μια τεράστια διαφωνία που εκφυλίζεται σε δημόσιο τσακωμό, και μόλις καταλήξουν απρόθυμα σε συμφωνία, η διαμάχη αρχίζει πάλι από την αρχή. Η σύγχυση του SPD δείχνει πολύ καθαρά ότι θέλει να κάνει εξοικονόμηση μόνο στη θεωρία. Στην πράξη, κανείς δεν θέλει να πρέπει να αναλάβει το πλήγμα και να λογοδοτήσει από τον επηρεαζόμενο και όλο και πιο θυμωμένο πληθυσμό.
Εν τω μεταξύ, ο Scholz δεν μετακινείται - και παραμένει σιωπηλός. Ίσως όμως ο καγκελάριος να είναι τόσο ήσυχος, επειδή μέχρι στιγμής μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη του κόμματός του. Το ομοσπονδιακό συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο, στο οποίο οι σύντροφοι τον πανηγύρισαν σαν νικητή παρά τις συγκρούσεις, έδειξε πόσο πολύ μπορεί να στηρίζεται σε αυτό.
Η κρίση είναι η κόλλα που κρατάει το κόμμα ενωμένο. Το ερώτημα είναι, ωστόσο, πόσο καιρό θα παραμείνει έτσι.