Στις μειωμένες αρχικές τιμές σε 1.500 προϊόντα από τις αρχές Μαρτίου που συνολικά θα συμπαρασύρουν πτωτικά το τελικό κόστος για τους καταναλωτές, αναφέρθηκε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσδοκώντας πως οι συνολικές νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο μείζον θέμα της ακρίβειας θα φανούν σταδιακά, ενώ εκτιμά πως ήδη τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά.
Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις τρεις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, οι οποίες, όπως είπε, είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η υποστήριξη των αγροτικών προϊόντων και η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. «Εξελίσσεται εδώ και μήνες μια διαρκή παρέμβαση καθώς ακόμα ο πληθωρισμός ακόμα αντιστέκεται σε ορισμένα είδη. Έχουμε βάλει όριο κέρδους στο βρεφικό γάλα όπου είχαμε αδικαιολόγητες αυξήσεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως η πιο αποτελεσματική απάντηση στο κύμα ακρίβειας που μαστίζει την Ελλάδα εδώ και μια διετία είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις, όπως οι αυξήσεις μισθών.
Μάλιστα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα λάβει χώρα από την 1η Απριλίου, ενώ το ύψος της θα ανακοινωθεί στο υπουργικό συμβούλιο του Μαρτίου. Παράλληλα, ήδη στην αγορά στα πλαίσια της αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας έχουν διενεργηθεί 20.000 έλεγχοι και έχει προχωρήσει η επιβολή και η είσπραξη προστίμων ύψους 12 εκατ. ευρώ.
«Οι παρεμβάσεις αυτές επί των εισοδημάτων θα αποτελέσουν αποφασιστική απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας που μας ταλαιπωρεί τα τελευταία 3 χρόνια. Χρειαζόμαστε και στοχευμένα μέτρα που απαντούν σε επίκαιρες ανάγκες για αυτό και δεν υποτιμούμε διαρθρωτικές στρεβλώσεις και πιστεύω ότι σίγουρα θα έχουμε αποτελέσματα το επόμενο διάστημα» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Ταυτόχρονα, αναφορικά με τους αγρότες, δήλωσε πως οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει μειώνουν το κόστος παραγωγής «αλλά δεν σταματάμε εκεί». «Έχουμε καταθέσει 19 προτάσεις τεχνικού χαρακτήρα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας και έχουν υιοθετηθεί. Είναι σημαντικό να αναδεικνύουμε τα ζητήματα της ΚΑΠ» εξήγησε και διευκρίνισε πως σύντομα θα συναντηθεί με παραγωγούς της Θεσσαλίας «για να δούμε τι και πόσο πιο γρήγορα μπορούμε να κινηθούμε για τη στήριξή τους μετά την κακοκαιρία Daniel».
«Θα συζητήσουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία σε δύο κρίσιμους τομείς, την προστασία και ανάδειξη προϊόντων ΠΟΠ με επιδίωξη να εξασφαλίσουμε ποιότητα και αξιοπιστία εντός και εκτός χώρας και αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων και στο πλαίσιο αυτό θα έχουμε νέα κλιμάκια με ελέγχους στο λάδι, το μέλι και τα οπωροκηπευτικά πέραν αυτών για το γάλα και τη φέτα» πρόσθεσε.
Τέλος, σχετικά με την Υγεία, επεσήμανε πως «το ΕΣΥ αλλάζει» και προχωρούν ανακαινίσεις νοσοκομείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια, ενώ ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία, μια τολμηρή παρέμβαση που συζητήθηκε πριν από 20 χρόνια.
«Πολύ ενδιαφέρον και καινοτόμο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Νομίζω ότι συντονίζουμε τις ΕΔ με τις απαιτήσεις των καιρών με την εφαρμογή της τεχνολογίας, τα θέματα της κυβερνοασφάλειας, προτάσεις που ίσως θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και καιρό. Ο υπουργός ήταν πρόσφατα στη Φινλανδία που είναι χώρα υπόδειγμα για την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη θητεία και να δίνουμε εφόδια στα παιδιά που υπηρετούν τη θητεία τους. Σταθερά πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι σε θέματα όπως οικονομία, διαθέσιμο εισόδημα, υγεία, ασφάλεια. Αφού αποφασίσουμε και ψηφίσουμε ακολουθεί πολλή δουλειά εφαρμογής και αυτό γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι απαιτεί καθημερινή δουλειά για να φανεί το αποτέλεσμα στον πολίτη. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μια αφηρημένη έννοια αλλά πρέπει να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και γι' αυτό αγωνιζόμαστε κάθε μέρα» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η θεματολογία του υπουργικού συμβουλίου
- Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας θα παρουσιάσει την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας, αλλά και το νομοσχέδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης.
- Ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τη Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.
- Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για το Θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα, αλλά και τα Ελεγκτικά όργανα και έλεγχοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
- Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης θα παρουσιάσουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες: α) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2118 σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και μέτρα προσαρμογής στον Κανονισμό 2022/858 σχετικά με ένα πιλοτικό καθεστώς για υποδομές της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού.
- Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης θα παρουσιάσει το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.
- Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα κάνει εισήγηση σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.