Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία έκλεισε το 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, τα επίδικα και τα μηνύματα των ευρωεκλογών, η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα αλλά και η επίσκεψη, σήμερα, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών τέθηκαν επί τάπητος στη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».
Και πρώτα, για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: «Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα», εδώ, η συγκεκριμένη στιγμή «αδικεί πρωτίστως και κυρίως την αστυνομία» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «εκατοντάδες αστυνομικοί κάθε μέρα αγωνίζονται απέναντι στο έγκλημα, δίνουν τη ζωή τους, τραυματίζονται».
Καθώς δε, η πάλη κατά του εγκλήματος είναι ένα από τα θέματα συζήτησης στη δημόσια σφαίρα, η συνέντευξη μετατοπίστηκε στα επίδικα των ευρωεκλογών, με τον Μ. Βορίδη να αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε την άλφα ή βήτα αστοχία, εννοείται ότι θα υπάρχουν στιγμές μέσα στις οποίες θα είμαστε κάτι κατώτερο, κάτι λιγότερο από αυτό που θα θέλαμε να είμαστε. Αλλά εδώ έχουμε αντιλήψεις που θα αναμετρηθούν, και οι επιλογές που έχει ο πολίτης είναι συγκεκριμένες και από αυτές θα διαλέξει. Για μας, η ασφάλεια, η αντιμετώπιση της ανομίας είναι προτεραιότητα» διαβεβαίωσε.
Στο σημείο αυτό, όμως, εξαπέλυσε επίθεση κατά των αντιπάλων της κυβέρνησης: «Υπάρχουν άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα τάξουν στους πάντες τα πάντα, επομένως έχουν ένα… μαγικό ραβδί. Μιλώ για το λαϊκισμό της Άκρας Δεξιάς. Δεν (τους) παίρνεις λέξη» στο τι προτείνουν, δήλωσε. Ενώ στο ερώτημα, ειδικότερα, αν σε αυτήν την πολιτική ομάδα εντάσσει και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, ο Μάκης Βορίδης απάντησε μονολεκτικώς: «Βεβαίως». Ενώ, αμέσως μετά, έστρεψε τα βέλη του κατά της Αριστεράς, από την πλευρά της οποίας «υπάρχει διαφορετική, συνολικά, αντεγκληματική φιλοσοφία, που εκφράσθηκε με τον επιεική Ποινικό Κώδικα, με τις απολύσεις από τις φυλακές, με τη χαλαρή αντίληψη για τις αναστολές».
Εν συνεχεία, μιλώντας για το κεντρικό πολιτικό μήνυμα της ευρωκάλπης, αφενός υπογράμμισε τη σημασία τους, αφετέρου αναγνώρισε ότι «προφανώς δεν μπορούμε να συγκρίνουμε εθνικές εκλογές με ευρωεκλογές. Έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αν και οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν τη δική τους ιδιαιτερότητα» προσέθεσε.
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τη φράση από την ομιλία του πρωθυπουργού, στο Συνέδριο, την Κυριακή, «πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας, κρύβονται οι δεσμεύσεις μας, κρύβεται και κάτι ακόμα όμως, κρύβεται και το δικό μου όνομα», ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε πως η φράση αυτή ειπώθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη προκειμένου «να δώσει τη σημασία, την αξία και το πολιτικό μήνυμα των εκλογών».
Σύμφωνα με την προσέγγιση του υπουργού, το κεντρικό θέμα της συζήτησης της εκλογικής βραδιάς είναι «το κατά πόσο υπάρχει αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, πριν από ένα χρόνο, διαμορφώνεται ένα καινούριο τοπίο; Ή, το τοπίο παραμένει εν πολλοίς σταθερό;». Εν τέλει, συμπλήρωσε, «θα πρέπει να δούμε κυρίως τη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, ποιο θα είναι δεύτερο κόμμα, ποια είναι η σχέση δεύτερου και τρίτου κόμματος, θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν δυνάμεις που παίρνουν "κεφάλι"».
Ταυτοχρόνως, «η κυβέρνηση υλοποιεί με απόλυτα ικανοποιητικό βαθμό το πρόγραμμα, για το οποίο έχει δεσμευθεί: αύξηση κατώτατου μισθού, αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους, συγκεκριμένες φορολογικές μειώσεις που έχουν γίνει» υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός Επικρατείας.
Ερωτηθείς, τέλος, για την επίσκεψη Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ, συγκεκριμένα για το εάν θα πληροφορηθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τους λόγους της τηλεφωνικής παρακολούθησης, ο Μ. Βορίδης απάντησε: «Δύσκολο το βλέπω να το μάθει σήμερα. Δεν ξέρω αν έχει καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» ήταν η πρώτη παρατήρηση που έθεσε, για να προσθέσει ότι εν συνεχεία η απόφαση πρέπει να σταλεί στην Αρχή, να υποβληθεί το συγκεκριμένο αίτημα, τέλος, να συνεδριάσει η Ολομέλεια της Αρχής επί του συγκεκριμένου αιτήματος.
Μιλώντας, τέλος, για τον Ν. Ανδρουλάκη, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Πανηγυρίζει για την απόρριψη μιας διατάξεως την οποία η ίδια η κυβέρνηση έχει ήδη αλλάξει, τι πανηγυρίζει;».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ