Από την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών εταιρειών ξεκίνησε η συνέντευξη του Θανάση Κοντογεώργη στο ertnews. Ενώ, εν συνεχεία, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ άσκησε δριμεία κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το φορολογικό πρόγραμμά του, κάνοντας λόγο για «μαθητευόμενους μάγους, που βγάζουν εύκολα λαγούς από τα καπέλα τους».
Ειδικότερα, η επιστολή είναι «μία ακόμη ουσιαστική προσπάθεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας», δήλωσε εισαγωγικώς και παρέθεσε, αμέσως μετά, στοιχεία από τη μάχη κατά της ακρίβειας. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, από 8,2% τον Ιανουάριο, κατέβηκε στο 5,4% τον Απρίλιο. Επίσης, εδώ και 1,5 χρόνο επιβλήθηκαν 3.000 πρόστιμα και 20 εκατ. έχουν εισπραχθεί ή βεβαιωθεί. Βεβαίως, «το πρόβλημα επιμένει -και επιμένει σε ένα βαθμό γιατί υπάρχει το ζήτημα το οποίο ανέδειξε με την επιστολή του ο πρωθυπουργός».
Η πρακτική πολεθνικών, εν προκειμένω, για διαφορετικές τιμές, από χώρα σε χώρα, σε ομοειδή ή και ίδια προϊόντα, «ακόμη δεν καταγράφεται σε επίπεδο ενωσιακού δικαίου ως αθέμιτη πρακτική. Αυτό παρεμποδίζει και τις αρχές ελέγχου», διευκρίνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, που συνέχισε επισημαίνοντας ότι «αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες, οι οποίες νομίζω ότι θα λάβουν και αυτές άλλες πρωτοβουλίες», όπως εκτίμησε. Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός παίρνει «μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και εν όψει ευρωεκλογών», υπό την έννοια ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να το θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ατζέντα της. Δήλωσε δε, αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας, για το λόγο ότι «ο πρωθυπουργός πάντοτε αντιλαμβάνεται τη διεθνή συγκυρία και πότε οι συμμαχίες ευνοούν. Είναι ένα θέμα στο οποίο δεν είμαστε μόνοι μας», επεσήμανε φέρνοντας και ένα άλλο παράδειγμα, αυτό της ευρωπαϊκής κοινής αμυντικής πολιτικής.
Και, παρ' ότι, όπως αναγνώρισε, η πρωτοβουλία δεν θα λύσει αύριο το ζήτημα, εν τούτοις «το να το αναβιβάζει ο πρωθυπουργός στο ανώτατο επίπεδο, με την επιστολή στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό δημιουργεί άλλες συνθήκες για τη συζήτηση», ταυτόχρονα, μάλιστα, και με άλλα μέτρα, επί παραδείγματι για τον έλεγχο της αγοράς και την ενίσχυση των εισοδημάτων.
Ειδικώς για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο φορολογικό, αρχικώς καλωσόρισε «το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια πρόταση νόμου. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι βλέπουμε ένα σύνολο προτάσεων, ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους - όπως ορίζει ο νόμος - σύντομα θα έχει και την οικονομική αποτύπωση αυτού». Πάντως, συμπλήρωσε, «αν υπήρχαν τέτοιες λύσεις, προφανώς θα είχαν προχωρήσει. Αυτές δεν είναι ούτε μαγικές ούτε εύκολες. Συνεπάγονται ένα σημαντικό δημοσιονομικό κόστος».
Στο σημείο αυτό, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έκανε μια σύντομη αναδρομή στη φορολογική και εν γένει οικονομική πολιτική της κυβέρνησης: «Έχουν μειωθεί αρκετοί φόροι, από το 2019 και μετά, πάνω από 50. Επιμένουμε στη λογική ενισχύουμε το εισόδημα, και αυτό συνδέεται με τους διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης». Συγχρόνως, στο μέτωπο κατά της ανεργίας, όπως τόνισε, τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν περίπου 400.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία έπεσε από το 17% κοντά στο 9%. Έτσι, κατέληξε, «προσπαθούμε με διάφορα μέτρα να απομειώσουμε το βάρος της καθημερινότητας αλλά και να διασφαλίζουμε ταυτόχρονα δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος και δεν μπορούμε να έχουμε μαθητευόμενους μάγους που βγάζουν εύκολα λαγούς από τα καπέλα τους». Εν τέλει, «θα πρέπει να αποφεύγουμε - και ειδικά εν όψει ευρωεκλογών - συνταγές που μας οδηγούν σίγουρα πολλά χρόνια πίσω».
Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό της εξωτερικής πολιτικής, ο Θ. Κοντογεώργης συνέστησε να προσεγγίζεται με νηφαλιότητα. Ειδικώς σε σχέση με την Τουρκία υπάρχει ένας συνεχιζόμενος διάλογος και «στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού αναδείχθηκαν και οι κόκκινες γραμμές αλλά και τα ζητήματα στα οποία μπορούμε να προχωρήσουμε».
Στο άλλο θέμα της επικαιρότητας, «η χώρα ήταν πάντοτε θετική και επισπεύδουσα στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στον ευρωπαϊκό δρόμο» διαβεβαίωσε υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως τις προϋποθέσεις για την ένταξη αυτή.
Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, «δικαιώνεται, σε μεγάλο βαθμό, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης». Και, αξιώνοντας αξιοπιστία από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, εξέφρασε την έκπληξή του, για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. να κυρωθούν, στη συγκυρία αυτή, τα μνημόνια συνεργασίας.
Διεμήνυσε, όμως, ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Συνθήκη θα εφαρμοσθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Ενώ παραλλήλως υπογράμμισε τα μηνύματα που εστάλησαν στη Βόρεια Μακεδονία, και από τον ευρωπαϊκό παράγοντα (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η συνέντευξη έκλεισε με την αθλητική επικαιρότητα. Ο Θ. Κοντογεώργης, αφού σημείωσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της αθλητικής βίας αποδίδουν, ευχήθηκε «ο καλύτερος να πάρει το (ποδοσφαιρικό) πρωτάθλημα». Επίσης ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Ολυμπιακό στο τελικό του Conference League, όπως και στις δυο ελληνικές ομάδες (Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός) του μπασκετικού final four.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ