Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ είναι πραγματικά εντυπωσιακός, υπό την ηγεσία του Πρόεδρου και CEO της επιχείρησης Γιώργου Στάσση, σημείωσε πριν από λίγο ο Κυριακός Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εταιρειών Ενέργειας (Eurelectric), το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα.
«Όταν ξεκίνησα την πρωθυπουργική μου θητεία, η εταιρεία ουσιαστικά βρισκόταν στα πρόθυρα χρεωκοπίας. Ωστόσο, πλέον τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς εξελίσσεται σε ενεργειακό ηγέτη στην περιοχή των Βαλκανίων», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, αυτό που συνέβη στη ΔΕΗ αντικατοπτρίζει περίπου ό,τι συνέβη συνολικά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Έτσι, η χώρα μας έχει αφήσει πίσω της την οικονομική καχεξία, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι διπλάσιοι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και τις προβλέψεις να συγκλίνουν στο ότι θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές εκτινάσσονται, η χώρα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά.
Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα και στην ενεργειακή μετάβαση, καθώς το 2023 η λιγνιτική παραγωγή ήταν 87% μικρότερη συγκριτικά με το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί στη χώρα μας. Τη θέση του λιγνίτη παίρνουν οι ΑΠΕ, με την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών και αιολικών να έχει υπερδιπλασιάσεί. Ως συνέπεια, η Ελλάδα είναι αυτή 2η παγκοσμίως στη διείσδυση ΑΠΕ.
Παράλληλα, το 2023 διπλασιάστηκαν οι επενδύσεις στα δίκτυα, σε σχέση με πέρυσι. Η χώρα επενδύσει επίσης στο υδρογόνο, ενώ διενεργεί διαγωνισμούς για την εγκατάσταση μπαταριών. Παράλληλα, επιταχύνεται η εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών.
«Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα. Έχουμε πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό, οι πηγές αυτές μπορούν να γίνουν η ραχοκοκαλιά ενός εντελώς διαφορετικού συστήματος. Για την ακρίβεια, πλέον που δεν είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για επενδύσεις. Με μία έννοια, είμαστε θύματα της επιτυχίας μας», συμπλήρωσε. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπογράμμισε πως ήταν ο πρώτος πολιτικός ηγέτης που έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ανάγκη για ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. «Βρισκόμαστε ακόμη μακριά από την ενιαία αγορά ευρωπαϊκής ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι για το οποίο ευθύνεται και η ανεπάρκεια των διασυνδέσεων. Πρέπει να σκεφτούμε με πανευρωπαϊκούς όρους, ώστε να συνδυάσουμε τον ήλιο της Μεσογείου και του αιολικού δυναμικού στη Βόρεια Θάλασσα», υπογράμμισε.
Ανέφερε, ωστόσο, ότι συγκρίνοντας την κλίμακα των φιλοδοξιών της Ευρώπης και τα διαθέσιμα κεφάλαια, υπάρχει αναντιστοιχία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το Green Deal θα πρέπει να συνυπάρξει με άλλες προτεραιότητες, όπως την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, που επίσης απαιτεί σημαντικά κεφάλαια. Στα 2-3 επόμενα χρόνια, θα διατεθούν 2 δισ. σε υποδομές πολιτικής προστασίας. Επίσης, η Ελλάδα χρειάζεται να δαπανά σημαντικά κεφάλαια σε αμυντικές δαπάνες.