Ευρωεκλογές 2024: Ο Δημήτρης Κατσαούνης απαντά στις 6 ερωτήσεις «SOS» του Insider

Γιάννης Παπαγεωργίου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωεκλογές 2024: Ο Δημήτρης Κατσαούνης απαντά στις 6 ερωτήσεις «SOS» του Insider
Μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, υποψήφιοι ευρωβουλευτές απαντούν σε 6 βασικές ερωτήσεις του Γιάννη Παπαγεωργίου για την επόμενη μέρα της Ένωσης, τις οικονομικές της προοπτικές και τη θέση της Ελλάδας σε αυτή. Προερχόμενος από την ελληνική ομογένεια του Καναδά, ο Δημήτρης Κατσαούνης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία δίνει τις δικές του απαντήσεις.

«H Ευρώπη θα πρέπει να συζητήσει σοβαρά μηχανισμούς χρηματοδότησης όπως τα ευρωπαϊκά ομόλογα ή αντίστοιχο μηχανισμό δανεισμού με την συνεγγύηση όλων των κρατών μελών.. Στα θέματα άμυνας είναι σαφές ότι τα κράτη μέλη που συνορεύουν με τρίτες χώρες κατανοούν καλύτερα την αναγκαιότητα ενίσχυσης της αμυντικης βιομηχανίας ειδικά με ορατό το ενδεχόμενο εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ», επισημαίνει στο insider.
Τονίζει την αναγκαιότητα δημιουργίας συμμαχιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές ανισότητες εντός της Ένωσης. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθεί στον τομέας της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτοματισμών, στον οποίο η Ευρώπη θα δραστηριοποιηθεί έντονα τα επόμενα χρόνια ώστε να «μη χάσει το τρένο που ήδη έχει ξεκινήσει» στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που τα κράτη-μέλη θα κληθούν μέσα στα επόμενα χρόνια να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για πρόσθετες πολλαπλές προκλήσεις. Τις ανάγκες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγονται εντός ΕΕ. Την ίδια ώρα, οι net contributors εμφανίζονται φειδωλοί σε ό,τι αφορά την ουσιαστική αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Πώς θα προτείνατε να εξασφαλιστούν τα σημαντικά απαιτούμενα κονδύλια και ποιους συμμάχους θεωρείτε ότι θα βρουν οι προτάσεις σας εντός της Ένωσης;

Πράγματι αποτελεί πρόκληση η εξεύρεση κονδυλίων για τη χρηματοδότηση όλων όσων αναφέρετε ειδικά όταν οι επιλογές ανακατανομής πόρων του υφιστάμενου προϋπολογισμού είναι πολύ περιορισμένες. Θα πρέπει λοιπόν η Ευρώπη να συζητήσει σοβαρά μηχανισμούς χρηματοδότησης όπως τα ευρωπαϊκά ομόλογα ή αντίστοιχο μηχανισμό δανεισμού με την συνεγγύηση όλων των κρατών μελών. Και αφού τα παραπάνω θέματα δεν απασχολούν στο ίδιο βαθμό όλες τις χώρες γίνεται σαφές ότι θα πρέπει να αναζητηθούν συμμαχίες αλλά και να εξηγηθεί με πειστικό τρόπο η αναγκαιότητα δράσης για όλα τα παραπάνω. Στα θέματα άμυνας είναι σαφές ότι τα κράτη μέλη που συνορεύουν με τρίτες χώρες κατανοούν καλύτερα την αναγκαιότητα ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας ειδικά με ορατό το ενδεχόμενο εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλα τα κράτη μέλη (λιγότερο ή περισσότερο) και είναι σαφές ότι εκεί η συμμαχίες θα είναι ευρύτερες. Τέλος ο τομέας της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγονται εντός ΕΕ αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλη την ΕΕ. Η επανάσταση που φέρνουν στην παραγωγή η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι Τεχνολογικοί Αυτοματισμοί πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως και είναι κάτι που γίνεται εύκολα κατανοητό και από τις λεγόμενες net contributors χώρες, που δεν θέλουν να χάσουν αυτό το τρένο. Είναι σαφές λοιπόν ότι οι συμμαχίες χτίζονται με τη σωστή επιχειρηματολογία και την προβολή και σύνθεση απόψεων την οποία οι Ευρωβουλευτές με τις κατάλληλες παραστάσεις και εμπειρίες μπορούν να διεξάγουν.

Περίπου το 80% των δημοσίων επενδύσεων της χώρας προέρχονται από την πολιτική συνοχής. Ήδη έχει ξεκινήσει ο διάλογος αναμόρφωσής της για την περίοδο 2028-2034. Ποιες βασικές αλλαγές θα επιδιώκατε και σε συνεργασία με ποιους; Θεωρείτε ότι η παρακαταθήκη της λειτουργίας Ταμείου Ανάκαμψης που ολοκληρώνεται το 2026 μπορεί να φανεί χρήσιμη στη συζήτηση αυτή; Και πώς θα βλέπετε την εξέλιξή του μετά το 2026;

Η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών μελών μέσω της πολιτικής συνοχής αποτελεί από τους βασικούς στόχους της ΕΕ. Οι αλλαγές που θα προωθήσω έχουν να κάνουν με την επιτάχυνση της μείωσης των ανισοτήτων αυτών ώστε η ΕΕ να γίνει πιο γρήγορα μια περιοχή με ίσες ευκαιρίες για όλους. Προφανώς αυτό απαιτεί σημαντικές συμμαχίες καθώς για να επιτευχθεί χρειάζεται πόρους. Οι χώρες του νότου είναι προφανείς σύμμαχοι αλλά και χώρες οι οποίες έχουν δει τη βελτίωση που επέφερε το ταμείο ανάκαμψης και τις οποίες βιώνουν οι κάτοικοί τους κάθε φορά που επισκέπτονται την Ελλάδα, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς συμμάχους. Και βέβαια η δημιουργία ενός νέου ταμείου ανάκαμψης ή του συνεχιστή του είναι κάτι το οποίο σαφώς και θα αποτελέσει μέρος του lobbying που σκοπεύω να κάνω.

Η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο τα επόμενα χρόνια τη σύγκλιση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών δεικτών σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας της. Το ίδιο και σε ό,τι αφορά τους δείκτες κοινωνικών ανισοτήτων. Με δεδομένα τα χαρακτηριστικά της οικονομίας αλλά και τη γεωγραφική της θέση της χώρας, υπάρχουν ρεαλιστικές πρωτοβουλίες που θα προτείνατε να αναληφθούν εντός των ευρωπαϊκών θεσμών οι οποίες θα ενίσχυαν τη θωράκιση της;

Ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης και των αυτοματισμών θα γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, καθώς η Ευρώπη θα δραστηριοποιηθεί έντονα για να μη χάσει το τρένο που ήδη έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ και την Κίνα. Η Ελλάδα έχει το τεχνολογικό υπόβαθρο και το ανθρώπινο δυναμικό να προσφέρει υψηλού επιπέδου τεχνολογικές υπηρεσίες και καινοτομία. Το χαμηλότερο κόστος παραγωγής αυτών των υπηρεσιών σε σύγκριση με ανεπτυγμένες οικονομίες δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να εξελιχθεί σε τεχνολογικό κόμβο της Ευρώπης, φέρνοντας ανάπτυξη και μειώνοντας την ανεργία και τις κοινωνικές ανισότητες κλείνοντας της ψαλίδα με την Ευρώπη. Επιπλέον, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης την καθιστά ιδανικό κέντρο επιχειρήσεων και, ενδεχομένως, έδρα της μελλοντικής στρατιωτικής διεύθυνσης της ΕΕ. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις και θα συμβάλλουν στη σύγκλιση των οικονομικών δεικτών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενισχύοντας την οικονομική και κοινωνική θωράκιση της χώρας.

Μία από τις σημαντικότερες συζητήσεις που έχει ξεκινήσει εντός ΕΕ είναι η ανάγκη εμβάθυνσής της. Αυτό ενέχει και την παράμετρο παραχώρησης δικαιωμάτων από τα κράτη-μέλη στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Πώς αντιλαμβάνεστε τη συζήτηση αυτή; Θα μπορούσε η Ελλάδα να στηρίξει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις την άρση την αναγκαιότητας ομοφωνίας και υπό ποιες προϋποθέσεις;

“Περισσότερη” Ευρώπη σημαίνει περισσότερα δικαιώματα, όπως το προνόμιο της κοινής υποχρέωσης των κρατών-μελών για την υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων. Σημαίνει όμως και μικρότερη δυνατότητα εναντίωσης σε αποφάσεις που δεν συμφωνούμε πλήρως. Κάθε κράτος μέλος θα μπορούσε να θεσπίσει κάποιες “κόκκινες γραμμές” και εφόσον αυτές δεν ξεπερνιούνται τότε η Ελλάδα, όπως και τα άλλα κράτη - μέλη, θα μπορούσε να συμφωνήσει ότι δεν είναι απαραίτητη μια ομοφωνία στη λήψη όλων των αποφάσεων, εφόσον έγιναν οι απαραίτητες προσπάθειες και εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα για κοινά αποδεκτές και ομόφωνες λύσεις.

Η Ελλάδα σε απόλυτους αριθμούς διαθέτει περιορισμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, εκλέγει 21 από τους 720 ευρωβουλευτές. Η χώρα δεν έχει συνεπώς την πολυτέλεια να εκλεγούν και βρεθούν στις Βρυξέλλες ευρωβουλευτές με περιορισμένη γνώση των λειτουργιών των ευρωπαϊκών θεσμών. Κατά την άποψή σας, οι 21 αποτελούν περισσότερο «Εθνική Ομάδα» ή μέλη των ευρωομάδων τους; Αν εκλεγείτε πώς βλέπετε το ρόλο σας στο πλαίσιο αυτό;

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές αποτελούν σαφώς "Εθνική ομάδα". Ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, πρέπει να διαβουλεύονται πριν εκφραστούν δημόσια για θέματα που αφορούν την διεθνή εικόνα της Ελλάδας. Η ελληνική εσωτερική πολιτική σκηνή και οι όποιες τριβές δεν πρέπει να αντανακλούν στα ευρωπαϊκά θέματα. Αν και είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες σε διάφορα νομοσχέδια, το εθνικό συμφέρον πρέπει πάντα να υπερισχύει. Επειδή δεν προέρχομαι από τον πολιτικό χώρο και έχω μάθει να ακούω και να συνθέτω απόψεις, πιστεύω ότι μπορώ να λειτουργήσω ως δίαυλος επικοινωνίας με ευρωβουλευτές από αντίθετες παρατάξεις. Στόχος μου είναι η επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής στάσης που θα προάγει τα εθνικά μας συμφέροντα και θα ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ.

Τέλος, μπορείτε να μου ιεραρχήσετε τις τρεις βασικές ελληνικές προτεραιότητες για την επόμενη θητεία των ευρωπαϊκών θεσμών; Σε ποια από αυτές θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε περισσότερο και πώς;

Οι τρεις βασικές προτεραιότητες για την Ελλάδα στην επόμενη θητεία των ευρωπαϊκών θεσμών, κατά τη γνώμη μου, είναι 1) Η κοινή πολιτική για την άμυνα όπου η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί μια από τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθεί και να χρηματοδοτηθεί. 2) Η κλιματική αλλαγή, όπου πρέπει να υπάρξει προώθηση μέτρων για την αποφυγή και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσω καινοτόμων τεχνολογιών και βιώσιμων πρακτικών. 3) Τέλος η Ελλάδα θα πρέπει να σε κάθε ευκαιρία να τονίζει έναν από τους βασικότερους στόχους της ΕΕ που δεν είναι άλλος από την πολιτική συνοχής, και της μείωσης των ανισοτήτων μεταξύ των λαών της Ευρώπης. Η μείωση αυτή θα προέλθει μέσω προγραμμάτων που θα ενισχύουν την παραγωγικότητα και την χρηματοδότηση δράσεων σε χώρες όπως η Ελλάδα, που θα προάγουν την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την τεχνολογία που είναι ένας τομέας που μπορώ να προσφέρω αποτελεσματικά λόγω και της επαγγελματικής μου εμπειρίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider