Εκλογικά διλήμματα και αντισυστημική ψήφος, φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας και κυβερνητικός απολογισμός, η προεκλογική τακτική Κασσελάκη και, φυσικά, η ακρίβεια θίγονται στη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη προς την «Μακεδονία της Κυριακής».
Ερωτηθείς, ειδικότερα, γιατί είναι κρίσιμες αυτές οι ευρωεκλογές, απαντά εν πρώτοις με σειρά ρητορικών ερωτημάτων: «Υπάρχει έστω και ένας, που να πιστεύει ειλικρινά ότι εάν το βράδυ της 9η Ιουνίου το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι καθαρό υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα υπάρξει οργανωμένη αμφισβήτηση; Ότι δεν θα βγουν οι καλοθελητές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων του λαϊκισμού να αμφισβητήσουν την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, προκειμένου να αποπειραθούν να την αποσταθεροποιήσουν; Ότι δεν θα αρχίσουν να ζητούν κάθε λίγο και λιγάκι εκλογές; Ότι δεν θα επιχειρήσουν να υπονομεύσουν τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας, μόνο και μόνο για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη;».
Και ο Μ. Βορίδης προσθέτει: «Για αυτό το βασικό λόγο, η εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου είναι πολύ κρίσιμη για τη χώρα. Ένα καθαρό θετικό αποτέλεσμα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, θα στείλει ηχηρό μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα, ακολουθώντας το δρόμο της ανάπτυξης, της προκοπής και των μεταρρυθμίσεων που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Ότι θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε σε μια πορεία προόδου, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους, χωρίς τον κίνδυνο να επιστρέψουμε στον αναχρονιστικό αριστερό λαϊκισμό του χθες. Για να είμαστε θετικοί πρωταγωνιστές, και όχι αποδιοπομπαίοι παρίες της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, με δυσβάσταχτο κόστος για τη χώρα μας που πλήρωσαν ακριβά οι Έλληνες πολίτες».
Για την ακρίβεια αναγνωρίζει ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, το οποίο όμως είναι παράλληλα και απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι "ο ελέφαντας στο δωμάτιο", που είναι εκεί, που μας απασχολεί νυχθημερόν».
Παραθέτοντας, αμέσως μετά τα κυβερνητικά αντίμετρα (αύξηση εισοδήματος, πρωτοβουλίες για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς), εστιάζει εν συνεχεία στην επιστολή Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας υπολογίζει σε 14 δισ. ευρώ το ετήσιο «καπέλο» των πολυεθνικών εταιρειών, με θύματα, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Γι' αυτό και «ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνουν ακόμη πιο τολμηρά βήματα, προκειμένου να αυξηθεί ο υγιής ανταγωνισμός καθώς και η διαφάνεια υπέρ των καταναλωτών, προειδοποιώντας, παράλληλα, πως οι διαφορές στις τιμές από χώρα σε χώρα πλήττουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην Ενιαία Αγορά».
Στο ερώτημα αν η αντισυστημική ψήφος έχει γίνει ...της μόδας, ο Μ. Βορίδης αντιτείνει: «Η μόδα είναι χρήσιμη, ως τάση ή πρακτική για... στυλιστικές επιλογές ή για τη διακόσμηση του σπιτιού μας, μπορεί όμως να αποβεί μοιραία, και συχνά με καταστροφικά αποτελέσματα, εάν την προτάξουμε ως καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή εκπροσώπων σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εκλογική μάχη της 9ης Ιουνίου δεν προσφέρεται για χαλαρή ψήφο. Αφήστε που δεν καταλαβαίνω καν τη σημασία του όρου "αντισυστημικός", δηλαδή ενάντια στο σύστημα. Σε ποιο ακριβώς σύστημα: στον κοινοβουλευτισμό, τον καπιταλισμό; Που όμως συμμετέχει στο σύστημα. Που όμως δεν έχει προτάσεις για συνταγματικές αλλαγές. Που όμως θέλει να γίνει ο ίδιος το σύστημα! Αντιφάσεις, λογικά άλματα, πολιτική ανάλυση νηπίων, χάος!».
Επιπροσθέτως χαρακτηρίζει «ψευδοδίλημμα» το εάν η ΝΔ πρέπει να κοιτάξει προς το Κέντρο ή προς τα δεξιά της. Ένα ψευδοδίλημμα, προσθέτει, το οποίο «τελικά συντηρείται από εκείνους οι οποίοι επιχειρούν να κάνουν πολιτική καριέρα όχι μέσα από θέσεις αλλά από ταμπέλες. Και επιμένουν να λειτουργούν ως γυρολόγοι της πολιτικής, βολεμένοι συνήθως στον... καναπέ τους. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά την πολιτική μας ταυτότητά μας, είναι στο "dna" μας. 'Αλλοι έχουν ανάγκη από ταυτότητα, και γι' αυτό επιδίδονται στην προσφιλή για αυτούς τακτική της "πατριδοκαπηλίας" και "χριστεμπορίας".
Εν τέλει, «η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη μεγάλη σοβαρή δεξιά παράταξη, με γνήσιο πατριωτικό, φιλολαϊκό προσανατολισμό και σταθερές αξίες, που εργάζεται σκληρά για να επιλύσει τα κρίσιμα προβλήματα του κόσμου και της πατρίδας μας. Εκπροσωπεί αυθεντικά ανθρώπους όλων των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων, τους οποίους ενώνει και δε διχάζει. Είναι το σύγχρονο λαϊκό κόμμα της χώρας, το οποίο στέκεται έμπρακτα δίπλα στους αδύναμους, τους ευάλωτους και τους χαμηλόμισθους», σημειώνει εξ άλλου.
Ερωτηθείς για την προεκλογική τακτική του Στέφανου Κασσελάκη, διερωτάται: «Ποια είναι αυτή η τακτική; Η αποθέωση του απολίτικου; Όταν ο κ. Κασσελάκης αποφασίσει να μιλήσει για την πολιτική με οργανωμένο και σοβαρό τρόπο, τότε θα έχει νόημα και η όποια κριτική».
Στον κυβερνητικό απολογισμό του 12μηνου, το παραχθέν έργο είναι «πολύ σημαντικό», έγιναν και λάθη, υπήρξαν και παραλείψεις, αναγνωρίζει, ωστόσο, συμπεραίνει, «το "ταμείο" όμως είναι θετικό. Πετύχαμε πενταπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, μειώσαμε την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, αυξήσαμε τον κατώτατο και κατ' επέκταση τον μέσο μισθό, προωθήσαμε ρυθμίσεις για την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό της Δικαιοσύνης, δώσαμε περισσότερα χρήματα στην Υγεία και στην Παιδεία, ανοίξαμε το φάκελο του Δημογραφικού προβλήματος, ενώ θωρακίσαμε για πρώτη φορά την άμυνα της χώρας μας, με σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, για Rafale, F35, φρεγάτες κ.α. Εμείς μιλάμε με το έργο μας και όχι με λόγια».
Ενώ «μετά τις ευρωεκλογές, θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυνατά την υλοποίηση του προγράμματός μας, με προτεραιότητα την καταπολέμηση της ακρίβειας και τη συνέχιση της αύξησης του βιοτικού επιπέδου όλων των συμπολιτών μας. Ακόμη θα προωθήσουμε και εκείνα τα σημαντικά ζητήματα που συνδέονται και με τις ευρωεκλογές, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η μετανάστευση και η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων», δεσμεύεται ο υπουργός Επικρατείας.
Η συνέντευξη κλείνει με τα θέματα της Θεσσαλονίκης, και μετά την αναφορά του στα εν εξελίξει έργα (Μετρό, Flyover κ.α), ο Μ. Βορίδης καταλήγει: «Είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι πολίτες ότι πλέον η Θεσσαλονίκη με το φιλόδοξο σχέδιο που διαμορφώνεται με ορίζοντα το 2040, αποτελεί - και δικαίως - ύψιστη κυβερνητική προτεραιότητα, και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ