Ευρωεκλογές 2024: Ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντά στις 6 ερωτήσεις «SOS» του Insider

Γιάννης Παπαγεωργίου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωεκλογές 2024: Ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντά στις 6 ερωτήσεις «SOS» του Insider
«Οδηγός μας όσον αφορά την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που προέκυψε μετά την πανδημία COVID-19. Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη αποδειχθεί επιτυχής και μπορεί να επεκταθεί για να καλύψει τις νέες ανάγκες της ΕΕ», επισημαίνει.

Μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, υποψήφιοι ευρωβουλευτές απαντούν σε 6 βασικές ερωτήσεις του Γιάννη Παπαγεωργίου για την επόμενη μέρα της Ένωσης, τις οικονομικές της προοπτικές και τη θέση της Ελλάδας σε αυτή. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, Πρόεδρος του κόμματος «Δημοκράτες» και υποψήφιος Ευρωβουλευτής, δίνει τις δικές του απαντήσεις.

«Οδηγός μας όσον αφορά την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που προέκυψε μετά την πανδημία COVID-19. Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη αποδειχθεί επιτυχής και μπορεί να επεκταθεί για να καλύψει τις νέες ανάγκες της ΕΕ», δηλώνει αναφερόμενος στην ανάγκη εύρεσης νέων πόρων που θα χρηματοδοτήσουν τις κοινοτικές πολιτικές. Επισημαίνει ότι οι «Δημοκράτες» θα αναζητήσουν συμμάχους εντός του Renew Europe, της πολιτικής ομάδας που έχει δημιουργήσει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να διαμορφωθούν κοινές πολιτικές που αφορούν σε προτεραιότητες όπως η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η προώθηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγονται εντός της ΕΕ.

Αναφερόμενος στην εκπροσώπηση της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος των «Δημοκρατών» δηλώνει ότι εφόσον εκλεγεί θα επιδιώξει τη συνεργασία με τους υπόλοιπους Έλληνες ευρωβουλευτές ώστε τα εθνικά συμφέροντα να προωθούνται με συντονισμένο τρόπο. «Θα επιδιώξω τη δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ μας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές», τονίζει.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που τα κράτη-μέλη θα κληθούν μέσα στα επόμενα χρόνια να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για πρόσθετες πολλαπλές προκλήσεις. Τις ανάγκες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγονται εντός ΕΕ. Την ίδια ώρα, οι net contributors εμφανίζονται φειδωλοί σε ό,τι αφορά την ουσιαστική αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Πώς θα προτείνατε να εξασφαλιστούν τα σημαντικά απαιτούμενα κονδύλια και ποιους συμμάχους θεωρείτε ότι θα βρουν οι προτάσεις σας εντός της Ένωσης;

Ο δανεισμός της ΕΕ μέσω ευρωομολόγων θα αποτελέσει μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τα κράτη μέλη. Οδηγός μας όσον αφορά την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που προέκυψε μετά την πανδημία COVID-19. Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη αποδειχθεί επιτυχής και μπορεί να επεκταθεί για να καλύψει τις νέες ανάγκες της ΕΕ. Εμείς, ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, θα αναζητήσουμε συμμάχους εντός του Renew Europe, της πολιτικής ομάδας που έχει δημιουργήσει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν. Η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η προώθηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγονται εντός της ΕΕ είναι κοινές προτεραιότητες που μπορούν να ενώσουν πολλά κράτη μέλη σε αυτήν την προσπάθεια. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσέγγισή μας θα βρει ευρεία υποστήριξη και θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περίπου το 80% των δημοσίων επενδύσεων της χώρας προέρχονται από την πολιτική συνοχής. Ήδη έχει ξεκινήσει ο διάλογος αναμόρφωσής της για την περίοδο 2028-2034. Ποιες βασικές αλλαγές θα επιδιώκατε και σε συνεργασία με ποιους; Θεωρείτε ότι η παρακαταθήκη της λειτουργίας Ταμείου Ανάκαμψης που ολοκληρώνεται το 2026 μπορεί να φανεί χρήσιμη στη συζήτηση αυτή; Και πώς θα βλέπετε την εξέλιξή του μετά το 2026;

Αυτό το 80% δείχνει την εξάρτηση που έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή από ευρωπαϊκά κονδύλια. Εδώ η καλύτερη εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν η αύξηση των κονδυλίων για την πολιτική συνοχής, αλλά και η μείωση της γραφειοκρατίας - για την οποία έχει δεσμευτεί και η πολιτική ομάδα Renew Europe στην οποία θα ανήκουμε.

Για την επόμενη περίοδο, θα επιδιώξουμε τις εξής βασικές αλλαγές:

1. Αύξηση των κονδυλίων για την πολιτική συνοχής: Η επιπλέον χρηματοδότηση θα επιτρέψει την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων, την προώθηση της ανάπτυξης και τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των περιοχών.
2. Μείωση της γραφειοκρατίας: Απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής και διαχείρισης των προγραμμάτων, ώστε τα κονδύλια να μπορούν να απορροφούνται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
3. Ενίσχυση της τεχνικής υποστήριξης: Παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη για τη βελτίωση της ικανότητας σχεδιασμού και διαχείρισης των έργων.

Η επιτυχία του Ταμείου Ανάκαμψης αποδεικνύει ότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε καταστάσεις κρίσης και να προωθήσουν την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο τα επόμενα χρόνια τη σύγκλιση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών δεικτών σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας της. Το ίδιο και σε ό,τι αφορά τους δείκτες κοινωνικών ανισοτήτων. Με δεδομένα τα χαρακτηριστικά της οικονομίας αλλά και τη γεωγραφική της θέση της χώρας, υπάρχουν ρεαλιστικές πρωτοβουλίες που θα προτείνατε να αναληφθούν εντός των ευρωπαϊκών θεσμών οι οποίες θα ενίσχυαν τη θωράκιση της;

Υπάρχουν ρεαλιστικές πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν εντός των ευρωπαϊκών θεσμών:

1. Διατήρηση του Ταμείου Ανάκαμψης σε πιο μόνιμη μορφή: Η επιτυχία του Ταμείου Ανάκαμψης κατά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας μπορεί να επεκταθεί και να αποτελέσει έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης για τα κράτη μέλη. Ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να χρηματοδοτεί στρατηγικά έργα υποδομής, καινοτομίας και εκπαίδευσης, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και στη μείωση των ανισοτήτων.
2. Ενίσχυση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης: Η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση είναι κρίσιμη. Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ώστε να υποστηρίζει τις περιοχές και τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από τις αλλαγές αυτές. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των ειδικών χαρακτηριστικών της οικονομίας της, μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τέτοια μέτρα.
3. Ενεργοποίηση ταμείων της ΕΕ για την υγεία και την εργασία: Προγράμματα όπως το EU4Health και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Επενδύσεις στην υγεία, στην εκπαίδευση και στην ενίσχυση της απασχόλησης θα βοηθήσουν στη βελτίωση των κοινωνικών δεικτών της χώρας μας.

Μία από τις σημαντικότερες συζητήσεις που έχει ξεκινήσει εντός ΕΕ είναι η ανάγκη εμβάθυνσής της. Αυτό ενέχει και την παράμετρο παραχώρησης δικαιωμάτων από τα κράτη-μέλη στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Πώς αντιλαμβάνεστε τη συζήτηση αυτή; Θα μπορούσε η Ελλάδα να στηρίξει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις την άρση την αναγκαιότητας ομοφωνίας και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η ΕΕ αντιμετωπίζει προβλήματα στη λήψη αποφάσεων, με σημαντικές καθυστερήσεις και πολλές φορές δυσκολεύεται να αποφασίσει λόγω της κατάχρησης του δικαιώματος αρνησικυρίας από ορισμένα κράτη μέλη, που ουσιαστικά εκβιάζουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από τη μία πλευρά, η ομοφωνία δεν μπορεί να είναι απαραίτητη σε κάθε απόφαση, αλλά από την άλλη, το δικαίωμα βέτο εξασφαλίζει την προστασία ορισμένων αδιαπραγμάτευτων εθνικών ζητημάτων και προστατεύει τις μικρότερες χώρες. Μια πιθανή λύση θα ήταν η περιορισμένη χρήση του δικαιώματος βέτο, τόσο χρονικά όσο και ποσοτικά. Για παράδειγμα, να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω από μία φορά τον χρόνο ή σε πολλαπλά θέματα ταυτόχρονα. Έτσι, θα εξασφαλιστεί ότι το δικαίωμα βέτο χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και δεν γίνεται κατάχρησή του. Σε κάθε περίπτωση, τα εθνικά θέματα για τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ είναι και θα παραμείνουν αδιαπραγμάτευτα. Για αυτό δεσμεύομαι προσωπικά.

Η Ελλάδα σε απόλυτους αριθμούς διαθέτει περιορισμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, εκλέγει 21 από τους 720 ευρωβουλευτές. Η χώρα δεν έχει συνεπώς την πολυτέλεια να εκλεγούν και βρεθούν στις Βρυξέλλες ευρωβουλευτές με περιορισμένη γνώση των λειτουργιών των ευρωπαϊκών θεσμών. Κατά την άποψή σας, οι 21 αποτελούν περισσότερο «Εθνική Ομάδα» ή μέλη των ευρωομάδων τους; Αν εκλεγείτε πώς βλέπετε το ρόλο σας στο πλαίσιο αυτό;

Παρότι μπορεί να είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε και να συνεργαστούμε με όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές, είναι πολύ σημαντικό να επιδιώκουμε έναν υποτυπώδη συντονισμό μεταξύ μας. Αυτός ο συντονισμός θα αυξήσει την αποτελεσματικότητά μας και θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη επιτυχία τα κοινά μας ζητήματα. Επιπλέον, η ελληνική εκπροσώπηση σε όλες τις ευρωομάδες είναι κρίσιμη. Αυτό διασφαλίζει ότι οι ελληνικές θέσεις και ανησυχίες ακούγονται και λαμβάνονται υπόψη σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων. Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή μας στην ευρωομάδα Renew Europe, την οποία ηγείται ο Πρόεδρος Μακρόν, θα μας επιτρέψει να έχουμε θετική επιρροή σε μια πολιτική δύναμη που θα είναι ρυθμιστής κάθε πλειοψηφίας στην Ευρωβουλή για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Εάν εκλεγώ, θα συνεργαστώ με τους υπόλοιπους Έλληνες ευρωβουλευτές για να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά συμφέροντα προωθούνται με συντονισμένο τρόπο. Θα επιδιώξω τη δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ μας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές.

Τέλος, μπορείτε να μου ιεραρχήσετε τις τρεις βασικές ελληνικές προτεραιότητες για την επόμενη θητεία των ευρωπαϊκών θεσμών; Σε ποια από αυτές θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε περισσότερο και πώς;

Κατά τη γνώμη μου η ΕΕ πρέπει να κινηθεί ταχύτατα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κοινής αμυντικής πολιτικής που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της αντιμετώπισης των μεγάλων γεωπολιτικών κινδύνων και προκλήσεων. Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ σκληρά στις Βρυξέλλες γι΄αυτό το ζήτημα. Μεγάλη σημασία έχουν επίσης τα θέματα της μετανάστευσης και της ενεργειακής εξασφάλισης της Ευρώπης. Η υπογραφή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση που υποστασιοποιεί την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε συνδυασμό με την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου στην τελευταία του ολομέλεια για αλληλεγγύη μεταξύ κρατών ως προς τη μετεγκατάσταση των μεταναστών δεν αρκούν γιατί μπορεί να παραμείνουν μόνο στα λόγια. Αυτό που έχει σημασία είναι η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων για να υπάρξουν αποτελέσματα. Για το μεταναστευτικό θα εξαντλήσω όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που έχει ένας ευρωβουλευτής γιατί η υπόθεση αυτή έχει υπαρξιακή σημασία για την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας το μείζον για την Ευρώπη είναι να θωρακιστεί ενεργειακά ώστε να μην εξαρτάται η οικονομία, η ευημερία και το επίπεδο διαβίωσης των ευρωπαίων πολιτών από έναν μόνο πάροχο, όπως έγινε με τη Ρωσία. Οφείλουμε να αναλάβουμε ουσιαστική δράση από κοινού όλα τα κράτη της ΕΕ ώστε να βρούμε πολλές και διαφορετικές πηγές αλλά και μορφές ενέργειας. Αυτές είναι κατά την κρίση μου οι προτεραιότητες και σε αυτούς τους τομείς με την εμπειρία και τη γνώση μου θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider