Μητσοτάκης στα «Ποσειδώνια»: Θα είμαι δίπλα στους πλοιοκτήτες σε κάθε μάχη που θα δώσει η ελληνική ναυτιλία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης στα «Ποσειδώνια»: Θα είμαι δίπλα στους πλοιοκτήτες σε κάθε μάχη που θα δώσει η ελληνική ναυτιλία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε προς τους Έλληνες πλοιοκτήτες ότι «θα είμαι δίπλα σας σε κάθε μάχη, που θα δώσει η ελληνική ναυτιλία, από την πράσινη μετάβαση έως τα ασφαλή λιμάνια και τα ναυπηγεία».

«Σε αυτή τη συγκυρία, όπου τα νοικοκυριά πολιορκούνται από την ακρίβεια είναι τα πλοία που τροφοδοτούν την παγκόσμια οικονομία με οικονομικό τρόπο μεταφέροντας κάθε είδους εμπόρευμα, που δε σταμάτησαν ούτε στον καιρό της πανδημίας. Η ναυτιλία εγγυήθηκε εξάλλου την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και κρατά πλέον τις θάλασσες ανοιχτές εν όσω εξελίσσεται η κρίση στο Μεσανατολικό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας νωρίτερα στην τελετή έναρξης της ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2024», στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

Επίσης, ο πρωθυπουργός επικαιροποίησε τη δέσμευση της χώρας μας για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων «σε περιοχές, που ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία», καθώς, όπως είπε, ο σεβασμός στο θαλάσσιο περιβάλλον πρέπει να μπει στην εθνική ατζέντα με τρόπο που να ενώνει και όχι να διχάζει χώρες και λαούς.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε προς τους Έλληνες πλοιοκτήτες ότι «θα είμαι δίπλα σας σε κάθε μάχη, που θα δώσει η ελληνική ναυτιλία, από την πράσινη μετάβαση έως τα ασφαλή λιμάνια και τα ναυπηγεία».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως η ελληνική ναυτιλία αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για την Ελλάδα και επέμεινε πως χαρακτηριστικά όπως το πρωτοπόρο πνεύμα, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών συνέβαλαν, ώστε η ελληνική ναυτιλία να αυξήσει κατά 50% τη χωρητικότητα του ποντοπόρου στόλου μας παρά την κρίση και τις γεωπολιτικές προκλήσεις.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας και τις πολυεπίπεδες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία και ενόψει των ευρωεκλογών είπε: «Πράγματι, εδώ και πέντε χρόνια η ελληνική φωνή ακούγεται δυνατά, αλλά ακούγεται κυρίως πειστικά, στην Ευρώπη. Προτείνει και διεκδικεί, συμμαχεί και προωθεί τα εθνικά συμφέροντα μέσα από ευρωπαϊκές πολιτικές. Ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, θέτει τώρα ως κεντρική του επιδίωξη τη λεγόμενη "πολιτική των τριών Α": Ανταγωνιστική οικονομία, αυτόνομη ευρωπαϊκή άμυνα και Κοινή Αγροτική Πολιτική, με ευελιξία στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση».

«Θέλω να τονίσω ότι στην επίτευξη αυτών των στόχων η ευρωπαϊκή και, κατά συνέπεια, η ελληνική ναυτιλία πρέπει να παίξουν καταλυτικό ρόλο. Στην ενεργειακή ασφάλεια, την οποία τελικά μόνο η ναυτιλία μπορεί να εγγυηθεί. Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, σε ένα περιβάλλον όπου άλλες μεγάλες χώρες εφαρμόζουν πολιτικές προστατευτισμού. Όπως και στον τομέα της ασφάλειας, όπου οι ελληνικές προτάσεις για το μεταναστευτικό και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων γίνονται παράγοντες οικοδόμησης μιας νέας πραγματικότητας» συμπλήρωσε.

«Και σε μια εποχή όπου η Ευρώπη "ψάχνεται" να προσδιορίσει την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας, ήρθε η ώρα να αντιληφθεί ότι η ναυτιλία, η ευρωπαϊκή ναυτιλία, η ελληνική ναυτιλία, που αποτελεί τη σημαντικότερη δύναμη εντός της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, θα παίξει σε αυτή τη στρατηγική αυτονομία έναν καθοριστικό ρόλο» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

niologio.gov.gr - Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής έναρξης, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το περίπτερο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου παρακολούθησε την παρουσίαση της νέας εφαρμογής για την ψηφιοποίηση της αίτησης νηολόγησης και χορήγησης εγγράφου εθνικότητας των ελληνικών ποντοπόρων πλοίων, «niologio.gov.gr».

Η νέα εφαρμογή, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της ναυτιλιακής κοινότητας, μειώνει τη γραφειοκρατία και επιταχύνει τις διαδικασίες νηολόγησης, ενδυναμώνοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας. Χάρη στην ψηφιοποίηση της όλης διαδικασίας, το έγγραφο εθνικότητας του πλοίου, που φέρει μοναδικό QRCode για την άμεση επαλήθευση της γνησιότητάς του από κάθε αρμόδια αρχή ανά τον κόσμο, παράγεται αυτοματοποιημένα και χορηγείται άμεσα στην πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Την παρουσίαση έκανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης και η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού.

Μετά την παρουσίαση της νέας εφαρμογής, ο Πρωθυπουργός περιηγήθηκε στα περίπτερα της έκθεσης και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκθέτες και επιχειρηματίες του κλάδου της ναυτιλίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στρατηγική επένδυση 756 εκατ. δολ. από Μαρινάκη σε υπερσύγχρονα πλοία

Με ιδιαίτερη δυναμική εφέτος η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση των Ποσειδωνίων

Ναυτιλία: Στα ύψη και πάλι οι τιμές μεταφοράς containers  λόγω Ερυθράς Θάλασσας

gazzetta
gazzetta reader insider insider