Ευρωεκλογές - αποτελέσματα: Καθαρή νίκη ΝΔ αλλά με απώλειες – Ρεκόρ αποχής, 8 κόμματα στην Ευρωβουλή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωεκλογές - αποτελέσματα: Καθαρή νίκη ΝΔ αλλά με απώλειες – Ρεκόρ αποχής, 8 κόμματα στην Ευρωβουλή
Kαθαρή νίκη για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά με ποσοστό κάτω από 30%. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,92% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,80%. Η κατανομή των εδρών. Οι πρώτοι σε σταυρούς. Λάβαμε το μήνυμα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

(upd 10/6 08:00)

Πρωτιά της ΝΔ με διαφορά άνω των 13 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με εκατέρωθεν απώλειες σχεδόν κατά 5,5% και 9% αντίστοιχα και άνοδο των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της πολιτικής κλίμακας, καθώς και της αποχής -ρεκόρ που αγγίζει το 60% κατέγραψαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα.

Με ενσωματωμένο το 100% της επικράτειας το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 28,31% και καταλαμβάνει τις 7 από τις 21 έδρες, χάνοντας μία σε σχέση με την προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,92% κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 12,79%, με 3 έδρες, μία επιπλέον σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Στην τέταρτη θέση ανεβαίνει η Ελληνική Λύση με 9,3%, επίσης 5,5% πάνω από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει 2 έδρες.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 9,25% (+4% σε σχέση με το 2019) το οποίο διατηρεί τις δύο έδρες.

Επίσης, τρία ακόμα κόμματα κερδίζουν για πρώτη φορά έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για την Νίκη που λαμβάνει ποσοστό 4,37%, την Πλεύση Ελευθερίας με 3,4% και την Φωνή Λογικής με 3,04%.

Η συμμετοχή στις κάλπες έφτασε στο 41,39% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, με την αποχή να πλησιάζει στο 60%.

Στη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το «κόμμα μας δεν έφτασε στον στόχο τον οποίον είχαμε θέσει, ούτε με ενδιαφέρουν επιχειρήματα όπως ότι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του ευρωεκλογών». Διαβεβαιώνοντας ότι έλαβε το μήνυμα ότι «σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο», δεσμεύτηκε, τα τρία επόμενα χρόνια, έως τις εθνικές εκλογές, ο στόχος να είναι περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες.

Οι πρώτοι σε σταυρούς

Πρώτος σε σταυρούς αναδεικνύεται ο Γιώργος Αυτιάς της Νέας Δημοκρατίας, με τους Μεϊμαράκη, Βόζεμπεργκ, Μπελέρη, Μελέτη, Κεφαλογιάννη και Τσιόδρα να ακολουθούν.

Στην ενσωμάτωση σταυρών, στο 95,78%, από τη Νέα Δημοκρατία, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Γιώργος Αυτιάς και ακολουθούν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Φρέντη Μπελέρης, η Ελεονώρα Μελέτη, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, o Δημήτρης Τσιόδρας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, εκλέγονται ο Κωνσταντίνος Αρβανίτης, ο Νικόλαος Φαραντούρης, ο Νίκος Παππάς και η Έλενα Κουντουρά.

Από το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται ο Νίκος Παπανδρέου, ο Γιάννης Μανιάτης και ο Σάκης Αρναούτογλου.

Από την Ελληνική Λύση εκλέγονται ο Φράγκος Εμμανουήλ και η Γαλάτω Αλεξανδράκη.

Στο ΚΚΕ, προηγούνται ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος και ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης.

Από τη Νίκη εκλέγεται βουλευτής ο Νίκος Αναδιώτης, από την Πλεύση Ελευθερίας προβάδισμα έχει η Μαρία Ζαχαρία, ενώ η Αφροδίτη Λατινοπούλου μπαίνει στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Φωνή Λογικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Καθολική επικράτηση του Εθνικού Συναγερμού έναντι των κεντρώων του Μακρόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider