Στο εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) στις ευρωεκλογές και τις πιθανές συνέπειες για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς εστιάζει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Όπως αναφέρει «ο καγκελάριος έδωσε το δικό του πρόσωπο στον προεκλογικό αγώνα του SPD, κατά συνέπεια η ιστορική αποτυχία του κόμματος είναι και δική του. Αλλά και ο κυβερνητικός συνασπισμός ως σύνολο υπέστη βαριά ήττα. Από αυτό συνάγονται συμπεράσματα για τις βουλευτικές εκλογές του 2025». Στο ίδιο μήκος κύματος η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung (taz) συγκρίνει την κατάσταση με τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ στην εξουσία και υπενθυμίζει: «Η τελευταία φορά που εμφάνισαν ένα τόσο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα τα κυβερνώντα κόμματα, ήταν το 2004. Μετά από έναν χρόνο ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων κατέρρευσε. »
Διαφορετική άποψη εκφράζει η εφημερίδα Weser-Kurier της Βρέμης, που εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «δεν προδικάζει τίποτα για τον προεκλογικό αγώνα του 2025. Πρώτον, σε όλες τις δημοσκοπήσεις και στο ερώτημα ποιος θεωρείται πιο κατάλληλος ως καγκελάριος, ο κάτοχος του αξιώματος Όλαφ Σολτς προηγείται του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς. Δεύτερον, οι τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές απέδειξαν πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα. Προϋπόθεση είναι όμως στους 15 μήνες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, τα κόμματα της συγκυβέρνησης να αφήσουν κατά μέρος τις συνεχείς αντιπαραθέσεις και με νηφαλιότητα να επιλύσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα».
«Το Κέντρο έχει μετατοπιστεί»
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) κάνει λόγο για μία επιτυχία του επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρίντριχ Μερτς και σημειώνει ότι το πολιτικό εκκρεμές έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά. «Σε σχέση με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, η (Χριστιανοδημοκρατική) Ένωση προηγείται πλέον με διαφορά. Αυτό είναι κυρίως μία επιτυχία του Φρίντριχ Μερτς για την οποία δεν τον είχαν ικανό οι παλαιοί υποστηρικτές της Μέρκελ στο κόμμα του, ούτε τα μέσα ενημέρωσης. Η πρόκληση για την CDU, έλεγαν πάντα, θα ήταν να μην απωλέσει τον χώρο του Κέντρου. (…) Σήμερα όμως το Κέντρο έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά. Ο Μερτς το έχει αντιληφθεί και ανταμείβεται γι αυτό».
«Η αγανάκτηση έχει εξελιχθεί σε απελπισία» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της εφημερίδας Die Welt, η οποία σημειώνει: «Τα κόμματα της συγκυβέρνησης αναγκάζονται να υποστούν μία ξεκάθαρη ήττα στις ευρωεκλογές.Το ό,τι οι ψηφοφόροι εξωθούνται στα άκρα του πολιτικού φάσματος δείχνει πόσο δραματική και αρνητική είναι η διάθεση που επικρατεί στη χώρα». Όσο για την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων, η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι «ως γνωστόν, πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο».
Διχασμένοι οι ακροδεξιοί στην Ευρώπη
Θα καταφέρουν όμως οι απανταχού ακροδεξιοί της Ευρώπης να συμφωνήσουν σε έναν κοινό παρονομαστή; Η απάντηση είναι αρνητική, υποστηρίζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Η AfD πήγε καλά στις εκλογές, αλλά στο Ευρωκοινοβούλιο παραμένει άπατρις μετά τον εξοβελισμό της από την πολιτική ομάδα 'Ταυτότητα και Δημοκρατία' (ID). Το όνειρο της Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού, να συγκροτήσει μία ενιαία δεξιά υπερομάδα, φαίνεται πως είναι καταδικασμένο να αποτύχει.
Διότι τα κόμματα με πρωτεύοντα ρόλο παραμένουν διχασμένα σε καίρια ζητήματα: Τα Αδέλφια της Ιταλίας της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και το πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (που ανήκουν στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών) υποστηρίζουν την Ουκρανία στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας. Αντιθέτως, η AfD και το αυστριακό Κόμμα των Ελευθέρων FPÖ (που ανήκει στην ομάδα ID) πρεσβεύουν θέσεις που προσεγγίζουν εκείνες του Κρεμλίνου».
Πηγή: DW