Η οικονομία, η μετανάστευση και οι διεθνείς συγκρούσεις ήταν οι κύριες ανησυχίες για τους ψηφοφόρους στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας.
Τα αποτελέσματα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το βράδυ της Κυριακής έδειξαν κέρδη για τα εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που έκαναν εκστρατεία επάνω σε θέματα, όπως η καταστολή στη μετανάστευση, τα οικονομικά δεινά των πολιτών και η κατάργηση των πράσινων πολιτικών.
Η βελτίωση της οικονομίας και η μείωση του πληθωρισμού κατέλαβαν την υψηλότερη θέση όσο αφορά το σημαντικότερο θέμα που επηρέασε την ψήφο των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας δημοσκοπήσεων Focaldata, που κοινοποιήθηκε στο Reuters.
Οι διεθνείς συγκρούσεις και ο πόλεμος ήταν η δεύτερη πιο σημαντική ανησυχία, ακολουθούμενη από τη μετανάστευση και τους αιτούντες άσυλο, στη δημοσκόπηση 6.000 πολιτών στις πέντε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ κατά πληθυσμό - Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία - συν τη Σουηδία.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου, την ημέρα που ξεκίνησε η ψηφοφορία στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ερωτηθέντες κατέταξαν την κλιματική αλλαγή στην πέμπτη θέση στη λίστα των θεμάτων που επηρεάζουν την ψήφο τους, πίσω από τη «μείωση της ανισότητας» που κατέλαβε την τέταρτη θέση.
Τα κόμματα των Πρασίνων της Ευρώπης ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων στις εκλογές της ΕΕ, με τα αρχικά αποτελέσματα να υποδηλώνουν ότι θα χάσουν 18 έδρες για να καταλήξουν με 53 βουλευτές της ΕΕ.
Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή κατέλαβε την τρίτη θέση στη Σουηδία και την Ισπανία, η τελευταία από τις οποίες έχει υποστεί ξηρασίες χρόνων που έγιναν πιο έντονες λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Στη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία, οι ψηφοφόροι είπαν ότι οι οικονομικές ανησυχίες ήταν το κύριο πράγμα που επηρέασε την ψήφο τους, με τη μετανάστευση στη δεύτερη θέση στη Γαλλία και τον πόλεμο το νούμερο δύο ανησυχίες στην Ιταλία και την Ισπανία.
Οι Γερμανοί ερωτηθέντες κατέταξαν τη μετανάστευση και τους αιτούντες άσυλο ως την κύρια ανησυχία τους, ακολουθούμενες από πολέμους και στη συνέχεια οικονομικές ανησυχίες.