Politico: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις ευρωεκλογές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Politico: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις ευρωεκλογές
Οι 12 που επέλεξε το Politico - Έξι νικητές και έξι ηττημένοι από τις ευρωπαϊκές κάλπες.

Με τις κάλπες στις χώρες της Ευρώπης να έχουν κλείσει και τα αποτελέσματα να έχουν «κλειδώσει», η νέα μέρα για την Γηραιά Ήπειρο ξημέρωσε και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πανηγυρίζουν όλοι, όπως υπογραμμίζει με δημοσίευμά του το Politico. Ενώ η δεξιά κέρδισε σε δύναμη, οι πράσινοι και οι φιλελεύθεροι είχαν μια δύσκολη νύχτα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε ισχυρό πλήγμα που τον οδήγησε στην προκήρυξη νέων εκλογών.

«Δεν μπορώ να υποκριθώ ότι σήμερα δεν συνέβη τίποτα», ανέφερε σε δήλωση του Γάλλος πρόεδρος κατά την ανακοίνωση της διάλυσης της Βουλής. Και συμπλήρωσε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν ήταν καλό για το κόμμα του. Πρόσθεσε ότι «η άνοδος των εθνικιστών αποτελεί κίνδυνο για τη Γαλλία και την Ευρώπη».

Η κίνηση του Μακρόν θυμίζει την υψηλού κινδύνου απόφαση του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον να ζητήσει ψηφοφορία για την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ σε μια προσπάθεια να λύσει τα δικά του προβλήματα με τους λαϊκιστές. «Είναι μια στιγμή ορόσημο για την Ευρώπη», επεσήμανε η Φεντερίκα Γκενοβέζε, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Το κύμα της ακροδεξιάς είναι στο πλάνο και τα πράγματα ξετυλίγονται τώρα» πρόσθεσε.

«Δεν είναι απλώς ένα στοίχημα, είναι τολμηρό», εκτιμά ο Ιβς Μπερτοντσίνι, σύμβουλος για ευρωπαϊκά θέματα που μίλησε στο Bloomberg. «Συνήθως, όσοι κάνουν μια τέτοια κίνηση, είναι παίκτες που δεν έχουν καλά φύλλα» πρόσθεσε. Η Σελίν Μπρακ, γενική διευθύντρια της εταιρείας δημοσκοπήσεων Odoxa, χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Μακρόν ως «κίνηση πόκερ» σε μια εποχή που υπάρχει «έντονη επιθυμία των Γάλλων να τιμωρήσουν τον πρόεδρο».

«Είναι κάτι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο», δήλωσε στο AFP. «Κατά πάσα πιθανότητα, ο Εθνικός Συναγερμός, στον απόηχο των ευρωεκλογών, θα μπορούσε να έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και γιατί όχι την απόλυτη πλειοψηφία» υπογράμμισε. Ο Λουκ Ρουμπάν, πολιτικός επιστήμονας στο Sciences Po στο Παρίσι, δήλωσε ότι ο Mακρόν ήθελε να «παγιδεύσει» το RN με την αιφνίδια ανακοίνωση των εκλογών του, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα θα δυσκολευόταν να συγκεντρώσει ποιοτικούς υποψηφίους για να διεκδικήσει τις 577 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

Ακολουθεί ένας οδηγός συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων για το ποιος βγήκε νικητής και ποιος χαμένος από τη μάχη των ευρωεκλογών. δύο λίστες με τους κερδισμένους και τους χαμένους των Ευρωεκλογών. Στην πρώτη συμπεριλαμβάνει την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, την Τζόρτζια Μελόνι και την ακροδεξιά, ενώ στους χαμένους τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Όλαφ Σολτς και τους Πράσινους.

Νικητές

  1. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
  2. Τζόρτζια Μελόνι
  3. Ακροδεξιά
  4. Σοσιαλιστές
  5. Πέτερ Μαγκίαρ
  6. Ρομπέρτα Μετσόλα

Χαμένοι

  1. Εμανουέλ Μακρόν
  2. Όλαφ Σολτς
  3. Πράσινοι
  4. Βίκτορ Ορμπάν
  5. Ματέο Σαλβίνι
  6. Ευρωκοινοβούλιο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κροατία-ευρωεκλογές: Η χώρα αναδείχθηκε στο χειρότερο μαθητή της ΕΕ, όσον αφορά τη συμμετοχή

«Στα κόκκινα» οι ευρωαγορές μετά τις κάλπες - Πτώση σχεδόν 2% στο Παρίσι

Ιταλία: Πρώτη πολιτική δύναμη η Μελόνι - Ενισχύεται η θέση της στις Βρυξέλλες

gazzetta
gazzetta reader insider insider