«Στα κόκκινα» οι ευρωαγορές μετά τις κάλπες - Πτώση σχεδόν 2% στο Παρίσι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Στα κόκκινα» οι ευρωαγορές μετά τις κάλπες - Πτώση σχεδόν 2% στο Παρίσι
«Βουτιά» άνω του 5% για τις γαλλικές τράπεζες BNP Paribas και Societe Generale.

Τελευταία ενημέρωση: 17:14

Σε κόκκινο έδαφος κινούνται την Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το βασικότερα συμπέρασμα να είναι πως τα ακροδεξιά κόμματα αύξησαν τα ποσοστά και τη δυναμική τους.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,60 στις 520 μονάδες, καθώς όλοι οι κλάδοι εκτός των ταξιδιών έπεσαν στο κόκκινο. Οι μετοχές των κατασκευών υποχωρούν 1,5%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 διολισθαίνει κατά 1,18% στις 4.992 μονάδες.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΕ δείχνουν ότι τα λαϊκιστικά, ακροδεξιά κόμματα θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής τα επόμενα πέντε χρόνια. Το εκλογικό δράμα στην ΕΕ ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές αργότερα αυτόν τον μήνα, αφού υπέστη βαριά ήττα στις εκλογές της ΕΕ.

Ο γαλλικός CAC 40, έφτασε ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί άνω του 2%, και πλέον κινείται ελάχιστα πιο ψηλά στο -1,87% και στις 7.852 μονάδες, ενώ οι γαλλικές τράπεζες «βούτηξαν» απότομα μετά τα νέα σοκ, με την BNP Paribas και Societe Generale να οδηγούν τις απώλειες του Stoxx, με την πρώτη να υποχωρεί πάνω από 5% και τη δεύτερη να χάνει σχεδόν 8%.

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε ως και 10 μονάδες βάσης στο 3,20% περίπου, το υψηλότερο επίπεδο αυτή της χρονιάς, με τους επενδυτές για το πόσο ισχυρή θα είναι πλέον η πολιτική του Μακρόν μετά την βαριά ήττα στις ευρωεκλογές.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημειώνει πτώση 0,61% στις 18.444 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE 100 να διαμορφώνεται χαμηλότερα κατά 0,36% στις 8.215 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,78% στις 34.397 μονάδες, ενώ τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,64% στις 11.332 μονάδες.

Στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα υποχώρησε το ευρώ. Το κοινό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,5% στα 1,0764 δολάρια, το χαμηλότερο από τις 9 Μαΐου, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν την πολιτική αβεβαιότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Στο πεδίο των επιτοκίων, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιοακίμ Νάγκελ δήλωσε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να μην μειώσει ξανά τα επιτόκια για αρκετό καιρό, καθώς παρακολουθεί πόσο γρήγορα θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί σχετικά με τα επιτόκια εν μέσω της ακόμη υψηλής αβεβαιότητας γύρω από την οικονομία και την εξέλιξη των πιέσεων στις τιμές, δήλωσε ο Νάγκελ, επικεφαλής της Bundesbank της Γερμανίας.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών, αλλά και τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό που είχε αρχικά εκτιμηθεί το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου λόγω των μειωμένων δαπανών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικότερα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 1,8% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με συρρίκνωση 2% που καταγράφηκε στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στα μέσα Μαΐου και επίσης χαμηλότερα από την αναθεωρημένη συρρίκνωση 1,9% που αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε τριμηνιαίο επίπεδο συρρικνώθηκε κατά 0,5%.

Η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για το επιτόκιο θα έρθει την Παρασκευή, ενώ οι αριθμοί πληθωρισμού της Κίνας και της Ινδίας για τον Μάιο θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σκαρφάλωσε 1,02% για να κλείσει στις 39.054 μονάδες, ενώ ο Topix ευρείας βάσης κέρδισε 1% μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ. Αντίθετα, ο νοτιοκορεάτικος Kospi έκλεισε 0,79% στις 2.701 μονάδες και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq διολίσθησε 0,17%, σπάζοντας ένα σερί πέντε ημερών και ολοκληρώνοντας στις 864,71 μονάδες. Μερικές ασιατικές αγορές είναι κλειστές λόγω αργίας τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της ηπειρωτικής Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιθετικό μάζεμα της προσφοράς στο Χρηματιστήριο μετά το «θόρυβο» της ευρωκάλπης

Εύσημα στις ελληνικές τράπεζες από DBRS για τη μείωση του κόστους κινδύνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider