Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Το θολό τοπίο και οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας

Κώστας Οικονομάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Το θολό τοπίο και οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας
Κινήσεις «καλής θέλησης» και από τις δύο πλευρές. Ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση. Εύθραυστη η άνοδος των αγορών μετοχών.

Έπεσαν οι τόνοι στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας το τελευταίο πενθήμερο, με την κάθε πλευρά να κάνει κάποιες κινήσεις «καλής θέλησης», παρότι το τοπίο παραμένει θολό και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη σύγχυση και ανακρίβεια ως προς το τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ των δύο πλευρών.

H Κίνα εξαίρεσε από τους δασμούς της 125% ορισμένα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα, ακολουθώντας την αντίστοιχη κίνηση της Ουάσιγκτον να εξαιρέσει από το δικό της υψηλότερο δασμό 145% κάποια κινεζικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών καταναλωτικών ειδών. Ωστόσο, το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι γίνονται συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.

«Οι κινήσεις αυτές θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα δρόμο για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, είναι φανερό ότι καμία πλευρά δεν θέλει να φανεί ότι θα είναι η πρώτη που θα καταλήξει σε συμφωνία», αναφέρει στο CBC ο Αλφρέντο Μονταφάρ-Χέλου, ανώτατος σύμβουλος στο think tank, China Center.

Σε ετοιμότητα η Κίνα

Το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας επικεντρώνει τις προσπάθειες στη διατήρηση της σταθερότητας στο εσωτερικό της χώρας, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επηρεάζονται περισσότερο από τους δασμούς.

Η ανακοίνωση, η οποία ακολούθησε την τακτική μηνιαία συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, έδειξε ότι το Πεκίνο είναι επίσης έτοιμο να ανταποκριθεί σε έναν εμπορικό πόλεμο φθοράς με την Ουάσιγκτον, εάν χρειαστεί, για να ξεπεράσει τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου.

Ήδη, ομάδα εργασίας του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου συλλέγει λίστες με 131 κατηγορίες προϊόντων που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τους δασμούς και ζητά από τις εταιρείες να υποβάλουν τα δικά τους αιτήματα, σύμφωνα με το CBC.

Εκπρόσωποι του υπουργείου ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν συνάντηση με περισσότερες από 80 ξένες εταιρείες και επιχειρηματικά επιμελητήρια στην Κίνα για να συζητήσουν τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών στις επενδύσεις και τη λειτουργία ξένων εταιρειών.

«Η κινεζική κυβέρνηση, για παράδειγμα, ρωτάει τις εταιρείες μας τι είδους πράγματα εισάγουν στην Κίνα από τις ΗΠΑ που δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού και έτσι θα έκλειναν την αλυσίδα εφοδιασμού τους», δήλωσε επίσης στο CBC ο πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, Μάικλ Χαρτ.

Ο Χαρτ πρόσθεσε ότι ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες-μέλη ανέφεραν ότι μπορούσαν να εισάγουν φάρμακα στην Κίνα χωρίς δασμούς, με τις εξαιρέσεις ωστόσο αυτές να αφορούν συγκεκριμένα φάρμακα και όχι ολόκληρο τον κλάδο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας κατασκευής κινητήρων αεροσκαφών Safran δήλωσε επίσης ότι είχε ενημερωθεί πως η Κίνα είχε χορηγήσει δασμολογικές εξαιρέσεις σε έναν ορισμένο αριθμό εξαρτημάτων αεροδιαστημικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων κινητήρων και συστημάτων προσγείωσης.

Οι δασμολογικές εξαιρέσεις που εξετάζει το Πεκίνο θα μπορούσαν να προσφέρουν ελάφρυνση κόστους για τις εταιρείες στην Κίνα και να αποσυμφορήσουν την πίεση στις εξαγωγές των ΗΠΑ σε μια εποχή που η κυβέρνηση Τραμπ έχει δείξει σημάδια επιθυμίας για συμφωνία με το Πεκίνο.

Ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση

Ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι ήταν πολύ κοντά σε μια συμφωνία με την Ιαπωνία. Αυτό θεωρείται από τους αναλυτές ως «δοκιμαστική περίπτωση» για άλλες διμερείς εμπορικές συμφωνίες, αν και οι συνομιλίες θα μπορούσαν να είναι δύσκολες. Κάποιοι αναμένουν ότι ο πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα και ο Tράμπ θα ανακοινώσουν μια συμφωνία όταν συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά Πιο Ανεπτυγμένων Οικονομιών του Πλανήτη (G7) στον Καναδά τον Ιούνιο.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης στο περιοδικό TIME ότι είχε κάνει «200 συμφωνίες» που θα ολοκληρωθούν εντός τριών έως τεσσάρων εβδομάδων, αν και αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

Στην περίπτωση ωστόσο του Πεκίνου, τα πράγματα θα είναι αρκετά πιο περίπλοκα. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι απίθανο το Πεκίνο να κάνει την πρώτη κίνηση και θα απαιτήσει προϋποθέσεις πριν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Δεδομένου του υψηλού διακυβεύματος στην αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ, η Κίνα «δεν έχει την πολυτέλεια να είναι η πλευρά που θα κάνει την πρώτη κίνηση, επειδή δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνθηκολογεί στην εκστρατεία πίεσης της κυβέρνησης Τραμπ», δήλωσε στο Al Jazeera ο Γουίλιαμ Γουάνγκ, αναλυτής για την περιοχή της Βορειοανατολικής Ασίας στο International Crisis Group.

«Ως αποτέλεσμα, η Κίνα θα διατηρήσει σταθερά την τρέχουσα θέση της μέχρι να δει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κάνει κάποιες αξιόπιστες παραχωρήσεις που μπορούν να επιτρέψουν στο Πεκίνο να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διεκδικήσει τη νίκη».

Το Πεκίνο θα μπορούσε ακόμη και να εκλάβει την πιο αισιόδοξη ρητορική του Τραμπ ως ένδειξη ότι «σκάβει το λάκκο του», είπε ο Γιανγκ.

«Θα έλεγα ότι, τουλάχιστον επιφανειακά, η Κίνα έχει το πάνω χέρι», δήλωσε επίσης στο Al Jazeera ο Ζίγουι Τσεν, καθηγητής χρηματοοικονομικών στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. «Νομίζω ότι οι δηλώσεις Τραμπ δείχνουν ότι είναι ανήσυχος και πανικοβλημένος, ενώ η Κίνα ήταν αρκετά ήσυχη και σιωπηλή», προσέθεσε ο Τσεν, αναφερόμενος στα σχόλια του Τραμπ ότι σκοπεύει να μειώσει τους δασμούς κάποια στιγμή.

Ο Economist αναφέρει ότι παρότι ακούγεται περίεργο, ο Τραμπ δελεάζεται από μια «μεγάλη, όμορφη συμφωνία» με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας να πλήξει την Κίνα με εξουθενωτικούς δασμούς. Μια συμφωνία μεγάλης δύναμης που ο Σι θα μπορούσε να αποδεχτεί - ίσως συνδυάζοντας οικονομικούς συμβιβασμούς με μια διαίρεση του κόσμου σε σφαίρες επιρροής – ενδεχομένως να εξόργιζε τους στενούς συνεργάτες του και θα άφηνε άναυδο το Κογκρέσο και τους συμμάχους του στην Ευρώπη και την Ασία.

Αλλαγή κλίματος στις αγορές

Αυτή η δυνατότητα συμβιβασμού έχει φέρει κάποια ηρεμία και σταθερότητα στις αγορές τις τελευταίες ημέρες, παρότι η κατάσταση παραμένει ρευστή και οι νέες εξελίξεις σχετικά με τους δασμούς θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα πρόσφατα κέρδη της αγοράς.

Με τα τελευταία κέρδη, ο S&P 500 περιόρισε την πρόσφατη πτώση του κατά το ήμισυ, παρότι παραμένει περίπου 10% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του Φεβρουαρίου.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη 4,6%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 6,7% και μάλιστα έχει περάσει και σε θετικό πρόσημο για το μήνα Απρίλιο. Ο Dow παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα κέρδη 2,5% και το κυριότερο επανήλθε πάνω από το φράγμα των 40.000 μονάδων.

Ο Τζέι Χάτφιλντ, ιδρυτής και CIO της InfraCap, δήλωσε στο CNBC αισιόδοξος ότι τα χειρότερα της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί από τους δασμούς έχουν περάσει.

«Η σύγχυση σχετικά με το αν πραγματικά διεξάγονται συνομιλίες με την Κίνα ή όχι αφαίρεσε μέρος των κερδών της αγοράς. Η άποψή μας ωστόσο είναι ότι έχουμε φτάσει στο αποκορύφωμα του δασμολογικού πολέμου και επομένως είναι πιθανό ο αντίκτυπος να είναι περισσότερο θετικός παρά αρνητικός».

Καθοριστικός παράγοντας στη διατήρηση του θετικού momentum θα είναι και τα εταιρικά αποτελέσματα. Περίπου 180 εισηγμένες στον S&P 500 που εκπροσωπούν άνω από το 40% της κεφαλαιοποίησης του δείκτη αναμένεται να ανακοινώσουν τριμηνιαία αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη UBS.

Mε το ένα-τρίτο των εισηγμένων στον S&P 500 να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα μέχρι στιγμής, τα κέρδη αναμένεται να ξεπεράσουν τις προσδοκίες για την περίοδο του πρώτου τριμήνου. Η κερδοφορία των εισηγμένων του S&P 500 αναμένεται να αυξηθεί κατά 9,7% στο πρώτο τρίμηνο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, υψηλότερα από την πρόβλεψη 8% των αρχών Απριλίου, σύμφωνα με τη LSEG.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider