Επιθετικό μάζεμα της προσφοράς στο Χρηματιστήριο μετά το «θόρυβο» της ευρωκάλπης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιθετικό μάζεμα της προσφοράς στο Χρηματιστήριο μετά το «θόρυβο» της ευρωκάλπης
Αποκρούει τα ευρωπαϊκά «πυρά» το Χρηματιστήριο. Ενεργοποιούνται αγοραστές που μαζεύουν την προσφορά σε τράπεζες και δεικτοβαρείς τίτλους. Πώς η ΤΕΡΝΑ κράτησε την αγορά όρθια εν αναμονή μεγάλων επιχειρηματικών εξελίξεων.

Ενημέρωση κειμένου 15:25

Έξωθεν πιέσεις και κυρίως «θόρυβος» καταγράφονταν στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο πρώτο μισό της συνεδρίασης μετά τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης και την ανάδειξη της ακροδεξιάς σε ρόλο ρυθμιστή στην Ευρώπη και κυρίως στον γαλλογερμανικό άξονα.

Η κυβερνητική κόπωση ήταν έκδηλη εδώ και αρκετούς μήνες και στη βάση ενός θεσμού (ευρωεκλογές) που απαξιώνεται με το πέρας των ετών χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα, μερίδα πολιτών και επαγγελματιών θέλησε να στείλει ένα σαφές, ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα προσγείωσης και εγκατάλειψης της αίσθησης αλαζονείας που έχει κυριαρχήσει την κυβέρνηση.

Από την άλλη βέβαια δεν προκλήθηκαν προς ώρας τριγμοί τύπου Γερμανίας, Γαλλίας και Βελγίου, όπου «αντισυστημικά» λαϊκιστικά κόμματα «γιγαντώνονται» και από ρόλο ρυθμιστή διεκδικούν κυβερνητικά έδρανα. Το σκηνικό που σκιαγραφείται στην Ευρώπη πλήττει φυσικά και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην μάχη που δίνει για τη διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας στην προεδρία της Κομισιόν, ανακατεύοντας ξανά την τράπουλα. Τη στιγμή μάλιστα που καλά κρατεί ένας πόλεμος στη γειτονιά της Ευρώπης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη αναλυτών και οικονομολόγων ως προς την κήρυξη άμεσων εκλογών στη Γαλλία από τον Εμανουέλ Μακρόν. O Olivier Blanchard σημειώνει πως «η απόφαση του Μακρόν να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εθνικές εκλογές αποτελεί μια έξυπνη και σωστή κίνηση. Είτε η ασυνέπεια του προγράμματος της Μαρί Λεπέν θα αποκρυσταλλωθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας και θα χάσει τις εκλογές. Ή το κόμμα της θα κερδίσει, θα αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης και θα προκαλέσει άμεσα ένα χάος. Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε δύο αρνητικά χρόνια, σε σύγκριση με πέντε αν κέρδιζε τις εκλογές του 2027.

Αυτά είναι που τιμολογούν οι αγορές σήμερα, με τον γαλλικό CAC 40 να διολισθαίνει πλέον κατά 1,6% στις 7.873,89 (από τις 7.812,52 μονάδες - σε υψηλό έτους βρέθηκε η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς), τον DAX, τον FTSE MIB και τον IBEX σε Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία να διορθώνουν μεν αλλά να περιορίζουν τις απώλειες από σχεδόν -1% στο -0,5%.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βγάζει σημαντικές άμυνες, έχοντας ανοίξει με πτωτικό gap που ήταν αγοραστικό, καθώς αρκετοί επενδυτές έσπευσαν να ενισχύουν τις θέσεις τους, τη στιγμή που το retail κλείδωνε μέρος των κερδών του. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε σε χαμηλό στις 1.440,91 μονάδες και πλέον φλερτάρει και με το θετικό πρόσημο, φτάνοντας στο στο -0,04% και στις 1457,75 μονάδες, με τις όποιες αρχικές πωλήσεις να είναι χαμηλού κόστους και χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, πυροδοτώντας άμεσα αγοραστικές κινήσεις. Ο «θόρυβος» που προκαλείται από τους traders αποσκοπεί κυρίως στην καλλιέργεια φόβου και στο «μάζεμα» χαρτιού σε χαμηλότερες τιμές από ξένους και θεσμικούς.

Aπό την άλλη χρειάζονται και νέοι καταλύτες για να μπορέσουμε να δούμε νέα υψηλά το επόμενο διάστημα με την αγορά να φαίνεται να χρειάζεται χρόνο να «χωνέψει» τα επίπεδα. Παράλληλα, το επικείμενο πολυσυζητημένο ντιλ της ΤΕΡΝΑ (Τέρνα Ενεργειακή - Masdar) διατηρεί ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς θα δημιουργήσει συνθήκες απελευθέρωσης ρευστότητας και διοχέτευσής της σε άλλους τίτλους, αλλά και μεγαλύτερη προβολή του εγχώριου «story» σε μεγαλύτερους διεθνείς παίκτες.

Τεχνικά τo stop του Γενικού Δείκτη βρίσκεται στις 1.423 σε κλείσιμο ημέρας, ενώ οι 1.445 είναι η κοντινή στήριξη με κύριο σημείο το 1.423. «Μεγάλη προσοχή στη ζώνη των 1.475 - 1.480 που έχει γίνει κύρια αντίσταση και που κατοχύρωση και μόνο μπορεί να μας φέρει αν μη τι άλλο στις 1.500 μονάδες», σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,04% στις 1.457,66 μονάδες, με τον τζίρο μόλις στα 48,19 εκατ. ευρώ (ελάχιστα πακέτα - 792 χιλ.). Ο FTSE 25 έσβησε τις απώλεις κια καταγράφει οριακή άνοδο στις 3.541,12 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη επίσης να μαζεύει τις απώλειες φτάνοντας σε θετικό πρόσημο και στις 1.296,53 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 1.268,70 μονάδες). Οι profit takers φαίνεται να φρέναραν τις πωλήσεις τους ανεβάζοντας το bid από την πλευρά των long που κυνηγούν χαρτιά πλέον.

Στις τράπεζες, αφού περιόρισαν σημαντικά τις απώλειες Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, πλέον κινούνται προς το θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, η Eurobank ενισχύεται κατά 1,62%, η Πειραιώς κατά 0,31% και η Εθνική σημειώνει ήπιες απώλειες 0,22%

Από την άλλη η Alpha Bank διολισθαίνει κατά 0,86% στα 1,603 ευρώ.

Επιθετικό μάζεμα της προσφοράς σε Metlen (από 36,42 ευρώ στα 37 ευρώ πλέον), Jumbo (από τα 26,64 ευρώ στα 27,28 ευρώ), Motor Oil (από τα 25,66 στα 26,30 ευρώ). Θετικό γύρισμα και για τη ΔΕΗ στο 1,08% και τα 11,19 ευρώ, όπως και για τον ΟΤΕ στο 0,8% και τα 13,87 ευρώ.

Στο κόκκινο παραμένουν Viohalco, Aegean, Autohellas, Cenergy, περιορίζοντας ωστόσο σημαντικά τις απώλειες.

Ισχυρό αντίβαρο για την αγορά στάθηκαν εξαρχής οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Τέρνα Ενεργειακή εν αναμονή επιχειρηματικών εξελίξεων. Η πρώτη καταγράφει άνοδο +0,96% και η δεύτερη +0,8% ανεβάζοντας τα επίπεδα συναλλακτικής δραστηριότητας.

Ισχυρή άνοδος σε μια από τις πολλά υποσχόμενες growth μετοχές, όπως η Σαράντης (+1,59%), με την Optima στο +0,68% και το ΔΑΑ στο +0,22%. Θετική κίνηση και για την Coca Cola με ήπια κέρδη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ήττα παρά την πρωτιά για ΝΔ - Το ισχυρό δίλημμα του Πρωθυπουργού - Η συζήτηση για την κεντροαριστερά ανοίγει άνευ Κασσελάκη-Ανδρουλάκη

Εμανουέλ Μακρόν: Ένα τεράστιο ρίσκο μετά από μία μεγάλη ήττα - Το «ακραίο στοίχημα»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πεπεισμένη ότι μπορεί να κερδίσει μια δεύτερη θητεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider