Ήττα παρά την πρωτιά για ΝΔ - Το ισχυρό δίλημμα του Πρωθυπουργού - Η συζήτηση για την κεντροαριστερά ανοίγει άνευ Κασσελάκη-Ανδρουλάκη

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήττα παρά την πρωτιά για ΝΔ - Το ισχυρό δίλημμα του Πρωθυπουργού - Η συζήτηση για την κεντροαριστερά ανοίγει άνευ Κασσελάκη-Ανδρουλάκη
Ήττα με πολλαπλά μηνύματα επιφύλασσε η ευρωκάλπη για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρ’ ότι αύξησε τα ποσοστά του, ούτε το ΠΑΣΟΚ συγκαταλέγεται στους νικητές της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης. Εκλογές χωρίς πραγματικό διακύβευμα, οδήγησαν σε θηριώδη αποχή, της τάξης του 60%, ενώ η άτονη προεκλογική εκστρατεία δεν κινητοποίησε τους πολίτες.

Ήττα με πολλαπλά μηνύματα επιφύλασσε η ευρωκάλπη για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρ’ ότι αύξησε τα ποσοστά του, ούτε το ΠΑΣΟΚ συγκαταλέγεται στους νικητές της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης. Εκλογές χωρίς πραγματικό διακύβευμα, οδήγησαν σε θηριώδη αποχή, της τάξης του 60%, ενώ η άτονη προεκλογική εκστρατεία δεν κινητοποίησε τους πολίτες.

Ουσιαστικά κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν πέτυχε τους βασικούς στόχους που είχε θέσει, δηλαδή το 33% η ΝΔ, το 17% ο ΣΥΡΙΖΑ και να καταλάβει την δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, επιτυχία στόχων σημείωσε η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου , η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η Νίκη (Νατσιός) και φυσικά η πρωτοεμφανιζόμενη Αφροδίτη Λατινοπούλου (Φωνή Λογικής), που άνευ απροόπτου εισέρχεται στην Ευρωβουλή.

Στο 100% της ενσωμάτωσης η ΝΔ έρχεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 28,31%, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 14,92%, ενώ τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 12,79%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση 9,3%, το ΚΚΕ σε απόσταση αναπνοής με 9,25%, η ΝΙΚΗ με 4,37%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,4% και η Φωνή Λογικής με 3,04%.

Η βαριά ήττα για το κυβερνών κόμμα, υπό την έννοια του ότι πέρασε κάτω από τον πήχη του 33%, έφερε παγωμάρα στο Μαξίμου και οδήγησε τον Πρωθυπουργό στην εξής δήλωση:

«Δεν θα κρύψω την αλήθεια. Το κόμμα μας δεν έφτασε στον στόχο που είχαμε θέσει, ούτε με ενδιαφέρουν επιχειρήματα όπως ότι η διαφορά από το δεύτερο, είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών. Γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτή η εκλογή θα ήταν πολύ δύσκολη. Πολίτες που μας στήριξαν το 2023 ήξεραν ότι τώρα, δεν εκλέγεται κυβέρνηση και αντιμετώπισαν ίσως διαφορετικά αυτή τη μάχη. Προεκλογικά επίσης και παρά τις δικές μου προσπάθειες, έλειψε ουσιαστικός προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης και για την θέση της πατρίδας μας σε αυτήν».

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «σίγουρα υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα τους, με κυριότερο την ακρίβεια. Σέβομαι αυτή την επιλογή τους είτε αυτή εκφράστηκε με μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας αποχή, που δυσκολεύει ίσως την διεξαγωγή συμπερασμάτων είτε με την επιλογή μικρότερων σχημάτων. Αλλά κυρίως, ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά, “σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο”. Και αυτό θα κάνουμε ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα, σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη».

Ισχυρό δίλημμα

Το απροσδόκητα χαμηλό ποσοστό της ΝΔ, η οποία έλαβε 41% μόλις έναν χρόνο πριν, ανατρέπει τους σχεδιασμούς και δημιουργεί διλήμματα σε ό, τι αφορά τόσο την κατεύθυνση των πολιτικών, όσο και την επιλογή των στελεχών οι οποίοι θα τις υλοποιήσουν. Με ένα ποσοστό σχεδόν 20% στα δεξιά του, την στιγμή που ο κεντρικός πυρήνας της κυβέρνησής του αλλά και του ίδιου, είναι κεντρώο, το δίλημμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μεγάλο την επομένη των ευρωεκλογών.

Η πίεση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα καθώς με την εκλογή π.χ. του Δημήτρη Τσιόδρα, προκύπτει άμεση ανάγκη ανασχηματισμού και εντός του Μαξίμου, όπου ήδη με τις παραιτήσεις των κ.κ. Μπρατάκου και Παπασταύρου, είχαν δημιουργηθεί κενά. Ενδιαφέρον θα έχουν και οι αλλαγές προσώπων, τα οποία ενδεχομένως να «πιστωθούν» κακές, όπως απεδείχθη στην κάλπη, επιλογές, όπως π.χ. η αποσύνδεση των ευρωεκλογών από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εκτιμάται ότι αύξησαν την αποχή. Τεχνικά, υπήρχε η δυνατότητα παράτασης των θητειών στην τοπική αυτοδιοίκηση κατά περίπου έξι μήνες, ώστε να γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Κεντροαριστερά

Παράλληλα με τους τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τριγμοί και μάλιστα έντονοι, υπάρχουν ήδη και στα κόμματα της κεντροαριστεράς μετά την πενιχρή εκλογική συγκομιδή.

Κι ενώ οι κ.κ. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης, με τις δηλώσεις τους χθες το βράδυ επιχείρησαν να εμφανιστούν άνετοι με το αποτέλεσμα, και να το «διαβάσουν» ως νίκη, είναι σαφές πως η συζήτηση για την επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς άνοιξε, έστω και άνευ της επιθυμίας των Αρχηγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρώτες σκέψεις μετά την ευρωκάλπη

Δύσκολα τα πράγματα στην Ευρώπη – Οι τράπεζες και τα στεγαστικά - Εθνική... πιο ιδιωτική

gazzetta
gazzetta reader insider insider